HELYZETJELENTÉS 7. KÍNA

 2011.07.01. 17:01

Az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a kormány  bírálatát. Nem is nagyon akarok mentegetőzni, és behozni sem a lemaradást. Nem vagyok író, és mostanában a két kezemből kell megélnem, ami nem baj, csak sikerüljön. A nagy meló közben azért figyelem az események alakulását, és van időm gondolkodni rajta mit és miért. Választ nem mindig találok, csak furcsaságokat. Kezdjük az elején.

Visszavásároljuk a MOL részvénycsomagját. Hurrá. Nehogy már egy stratégiai vállalat egy bizonytalan hátterű bank kezében legyen. El sem kellett volna adni, de az akkori kormány valamiért jó üzletet látott benne, a mostani meg visszavette. Csak azt nem értem, mivel sikerült ezt elérni? A demokrácia olyan tiszta helyén, mint Oroszország, semmi sem történik pusztán üzleti szempontból. Arról nem is beszélve, honnan volt pénz rá, mikor mindenhonnan csak a megszorítás, és elvonás van. Ha az eladás is államtitok lett ha minden igaz, a visszavásárlás még jobban az lesz. Az orosz sajátosság szerint mindig egy lépéssel előre gondolkoznak, mint a jó sakkozók általában. Valami más is van itt a háttérben, aminek a valóságtartalmát nem fogjuk megtudni, csak ha olvasunk a sorok között. Nem lennék meglepve, ha a nagyszerű narancs forradalmárok, valami óriási  meglepetést készítettek volna elő. Mert most az államadósságot csökkentjük, és a piacról finanszírozzuk az országot, nem pedig hitelből. Az piac pedig  adok-kapok, és általában mind a két félnek jó. Ha  pusztán pénzből csinálunk üzletet, az előbb utóbb válságot okoz, ha nincs mögötte valós munka. Itt biztos lesz munka is, de azt az egyszerű melós fogja elvégezni, aki már a törvények által is az éh halál szélén lebeg. Vagy megy közmunkásnak, és a nyugdíjból visszahívott rendvédelmis figyeli, hogyan forgatja a lapátot. De legalább olcsón ki lesz takarítva az ország, és kis pénzből fejlesztjük az infrastruktúrát. Amire aztán esetleg rátelepülhet a keleti pénz.

A másik érdekesség ami történt. Ismét nem veszünk fel hitelt, a piacról finanszírozunk. Itt terem  A Kínai miniszterelnök, és vásárol államkötvényt, hitelt ad a magyaroknak Kínában, és bejelenti a fejlesztésben való részvételt. Ugye nem gondoljuk egyik reggel felkelt, és eszébe jutott, van egy csomó pénze, amit el akar költeni, megforgatta a földgömböt, majd rábökött. Magyarország. Na jó, akkor megyek viszek nekik pénzt, mert olyan jó fej vagyok, és ne mondják rám, elnyomom a népem, meg nálunk már rendben van minden, ahogy igaz kommunistához illik. Mégis csak segíteni megyek. Ilyenkor nem számít a pénz szaga. Óriási változások vannak Kínában, mind technológia, mind életszínvonal tekintetében. Azonban a kultúrájuk is a legrégebbi, messze műveltebbek voltak már évezredekkel ezelőtt is, mikor mi még a hazánkat kerestük. Eddig valamiért nem jöttek, ehhez kellett a véletlen. Mert ugye nem voltak előzetes tárgyalások, alkudozás, ígéret, egyeztetés. És bármilyen oldalról nézzük, ők azért kommunisták, még ha a nevükben is, és náluk az igazságszolgáltatás is más. Amit nálunk csinálnak némely magyar politikusok, ott azért simán lelövik őket, és segítő szándékból,még a szerveiket is eladják, mert ugye drága a lőszer. Nem is bánnám kapnák ilyen kivételes esti törvényt az állampapír vásárlás mellé, mondjuk bónuszként. Csak úgy. De ilyenkor nem számít, ha valaki ad, az baloldali, vagy esetleg volt KGB-s, netalán kommunista van a nevében, ami náluk szitokszó. Ilyenkor erről nem beszélünk. Csak arról, ez milyen nagyszerű dolog. Azért megkérdezem: kinek? Valamiért hozza  a pénzt, és vinni is akarja. Ismerve a kínai melósok munkakörülményeit, jogait, remélem azért nálunk az európai, lesz a mérce. A munkabérben biztos nem, arról nem is volt szó, mióta narancs színű az égbolt. Különben is, mi akartuk. Küzdjünk az államadóssággal. Hurrá.

És végezetül, hirtelen megjött az USA külügyminisztere. Persze, ezt is tudtuk, előre be volt jelentve, leszervezve. És  nem azért jött,  mert megkérdezi, mi ez a kínai üzlet? Nem. Megnyit egy intézményt, és el is tűnik. Folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr443030626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása