Mari néni fáradtan kelt fel reggel. Tegnap volt hetven éves, és a párjával Pista bácsival ezt egy kicsit megünnepelték. Nem szokott hozzá a két öreg a dáridóhoz, de nem is nagyon rúgtak ki a hámból. Egy kis csirkelábból főzött pörkölt, magas a vérnyomás, meg nem szabad terhelni a gyomrot éjszakára, némi diétás kútvíz, este egy hosszabb skype beszélgetés a gyerekkel aki Londonban mosogat, és máris késő este volt mire ágyba kerültek. Holnap munka van, lazsálni nem lehet, minden fillérre szükség van a harminc éves devizahitel törlesztéséhez.

Mert nyugdíjba még nem mehetnek, pedig már öt éve letelt a negyvenöt éves munkaviszony mindkettőjüknek.

Viszont a nagy migránsáradat mindent keresztül húzott az életükben. De legalább a soros terv nem sikerült, ezt minden este megköszönik a kormánynak esti áldás formájában. 

Éppen hét éve történt, mikor háború elől menekülő szerencsétlenek jelentek meg az ország határain, és áthaladva azon továbbálltak a szomszéd, fejlett országokba, ahol végül is letelepedtek, vagy visszamentek onnan a hazájukba.

Itthon azért akkor ellenséget csináltak belőlük, és az ellenük való harc jegyében egyre épültek a stadionok, ömlött a pénz a fociba, az egészségügy, meg az oktatás ott rohadt meg ahol volt.

Az országból addig, és azután is áramlott ki a fiatal munkaerő, viszont Mészáros Lőrinc vett Orbán Viktornak egy szigetcsoportot az óceán közepén.

Mari néni már majdnem elment nyugdíjba Pista bácsival, mikor közölték velük, vagy tovább melóznak ahol tudnak, mert még nem kapnak nyugdíjat, de különben az ország erős és büszke.

Mari néni lefőzte a kávét,  mint minden reggel ahogy szokta munkába indulás előtt, és kirakta a gyógyszereiket. Külön a magáét, külön a Pista bácsiét. Az férjének több volt, mert neki az egyensúly zavarára nem találtak magyarázatot, meg orvos sem volt a kórházba, hát felírtak neki erre valami jó drágát. Szédül is az öreg a létrán, nagyobb tüzekhez már nem is viszik ki csak a hatvan év alattiakat a Tűzoltóságnál. Ő addig felsöpri az udvart, a többi hatvan feletti meg továbbképzésen van. Pista bácsi valljuk be, már kissé szenilis ehhez.

Mari néni is indul a munkahelyére, buszra nincs pénze, így tovább tart ameddig kiér Kósa mama sertéstelepére. A reggeli ganajozásról már lemarad, de a takarmányt neki kell betolni talicskán. El is fárad estére rendesen, alig várja hogy hazaérjen, és leüljön a tévé elé megnézni, mekkora fejlődésen ment keresztül az ország, ameddig ők el voltak zárva a hírektől. A közmédia ebben nagyon jó.

BANDITA.

Címkék: orbán kormány Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr714027918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.06.08. 10:40:56

@l4ci: Én nem hiszem el, hogy elég lesz. Sőt, szerintem nem is lesz. Szóval én teszek félre és ha úgy sikerülnek a dolgaim, ahogy eddig, akkor elég is lesz.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 10:43:54

@lenörd hofstadter: Hát, valamikor ilyen volt, és akkor a "mostani segílyesek" kategóriába tartozók se nyugdíjat, se egészségügyi ellátást nem kaptak. Ha megbetegedtek mentek a kuruzslóhoz, aztán vagy túlélték vagy sem. Ha elég öregek lettek, akkor nem mentek nyugdíjba, hanem munka közben haltak meg...

Hogy miért, mert se TB-járulékot se nyugdíjjárulékot nem fizettek, mert nem volt kötelező...

Most még a hajléktalannak is jár valamilyen alapellátás... Azt is abból a TB-járulékból finanszírozzák, amit mindenkitől vonnak

2018.06.08. 10:44:54

@Figyel Castro: Az van az egészségüggyel, hogy 2000 mrd Ft-ból gazdálkodik évente. Neked meg a 10.000 mrd Ft-ból gazdálkodó osztrák szintű egészségügy felelne meg, gondolom. (de szerintem akkor is nyígnál, hogy hülye a kormány).

Ez meg egyszerűen nem működik. Ennyi pénzből ennyit lehet nyújtani, főleg akkor ha mindenki ugyanolyan szintű ellátásra jogosult. Az is aki havi 7000 Ft-tal elintézi a befizetést, meg az is aki bejelentve havi 500.000 bruttót keres. (vagy még többet)

bbrrr 2018.06.08. 10:45:08

Ja, még annyi, hogy 2050-re a 80-as évek szülöttei lesznek 70 évesek. Én úgy gondolom, hogy ez a korosztály még munkaképes lesz.

Figyel Castro 2018.06.08. 10:48:43

@abcdefghijklmm: azért a leomló vakolat és a wc-papír konstans hiánya meg az osztrák eü között van pár fokozat.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 10:50:32

@l4ci: ballibeknek elég, nekik automatikusan jár hozzá némi kiegészítés.

Csak nézd meg a Heller Ági nénit, időnként ír egy könyvet néhány tízmillió pályázati pézből, amit az un. kutató munkára kap (filozófus a szentem, biztos sok költsége van), + jogdíj a megjelent könyv után....

Ja, hogy mostanában nem kap, hát majd kap újra, ha újra a libsik lebzselnek a húsosfazéknál

2018.06.08. 10:57:34

@Figyel Castro: igen. Évi 8000 milliárd Forint. Vagy szerinted az épület ingyen van?

Figyel Castro 2018.06.08. 10:59:28

@abcdefghijklmm: pár stadionnap meg egy kisvasúttal, belgrádi vasúttal kevesebb, és megvan a pénz....

2018.06.08. 11:03:34

@Figyel Castro: Látod.... ez a demagógia. Lőrincz barát lop, ez nem kétséges, viszont ha utánaszámolsz azt látod, hogy a vagyona 300 mrd Ft-tal növekedett az elmúlt pár évben.

A stadionokra mennyit költött a kormány pár év alatt? 400 mrd-ot? 600-at?

Ezeket mind összeadod, és kijön 800 mrd. 5 é alatt. Oszd el, kijön 160 mrd.

Az hány százaléka a 2000-nek? 8.
Ha 8 százalékkal megnövelem az egészségügyi kiadásokat, látható lesz a változás? Nem hiszem.

A magyar eü. színvonala megközelíti akkor az osztrákét? Egyértelműen nem.

Szóval tőlem főbe is lőheted a Lőrincet meg az összes többi tolvajt és elkobozhatod a vagyonukat (bár ezek az intézkedések nem tudom hogyan illeszkednek az ellenzék által reklamált demokrácia-hiányba, de mindegy), nem fogja megoldani a problémát.

l4ci 2018.06.08. 11:06:32

@Magánvéleményem: miért kell állandóan ballibsizni? Tényleg ennyire egyszerű 2 felé osztani az embereket? Miért olyan szar a liberalizmus? Miért kellett ennyire pejoratívba fordítani ezt a fogalmat? Ha már a könyveknél tartunk: senki sem tart vissza, Te is nyugodtan írhatsz könyvet, önmegvalósíthatsz, csak rajtad áll!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 11:09:10

@Figyel Castro: Azért ahhoz hogy "ellophassák" hozzá kellett járulnod, mert azt is mondhattad, hogy maradsz a abba a rendszerbe. Volt aki maradt. Aki relatíve keveset keresett, annak megérte visszalépni az állami rendszerbe, aki már akkor is sokat keresett, annak megérte maradni.

A személyenkénti átlag megtakarítás kb 80 000 azaz nyolcvanezer Ft volt, ez így lóf@sz, ez után kevesebb nyugdíjat kaptál volna, mintha visszalépsz, mert az alapkezelő akkor is vitt a tőke után 1-2%-ot amikor veszteséges volt a befektetés.

Ó igen, utanána amikor nyögdíjba mész, ezek után a pézek után kapsz majd fix életjáradékot fix ideig (amíg a tőke el nem fogy).
Ezzel szemben az állami nyugdíjat életed végéig kapod és indexálják, automatikusan, az inflációhoz igazítva.

Tehát, aki minimálbéres volt, az bizony jobban járt az einstanddal, aki pedig vaskos borítékot kapott havonta, az valszleg úgy nyilatkozott, hogy marad. lehet háborogni, habzó szájjal üvölteni, DE az nem baró, hogy a mostani nyugdíjakat az állam hitelből fizeti.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 11:09:27

ezek a posztok és a kommentjeik tökéletesen illusztrálják mennyire gecibuták a ballibek

Magentax 2018.06.08. 11:10:59

@abcdefghijklmm: ...és az ország másik fele? Ott okés volt lenyúlni a magánnyugdíjakat?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 11:12:26

@l4ci: Azért nem írok könyvet, mert nem érek rá, dolgozok, nincsenek állami sameszaim egyik oldalon se, hogy nyerjek többedmagammal néhány 100 millát "filozófiai kutatómunkára. Az"ért.

Azért libsizek, mert amit ezek itten képviselnek a NEM liberalizmus. Kirekesztenek mindenféle népeket csak azért mert másképp gondolkoznak.

Magentax 2018.06.08. 11:14:46

@polpetti: Ne csúsztass b+! Nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy NEM maradtak itt, hiába riogattak és riogatnak azóta is gazdádék..

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 11:15:20

@Figyel Castro: "azért a leomló vakolat és a wc-papír konstans hiánya meg az osztrák eü között van pár fokozat. "

Van, a kórházak jelentős része ahol gyönyörű épületben gyógyulnak a betegek. (anyámat 2napja vittem haza a kórházból, és nem magánklinikáról)

Magentax 2018.06.08. 11:18:20

@abcdefghijklmm: Ez elég hülye érvelés. Ha csak 160 milliárd jutna egészségügyre - áh, az semmi, kevés, adjuk inkább oda sógornak, komának.
Te nooooormális vagy?

nemecsekerno_007 2018.06.08. 11:23:17

A nyugdíjjal kapcsolatban annyi, hogy örüljön mindenki, hogy van.

A MANYUP meg az álmegoldások iskolapéldája volt, mert nem tértünk át a felosztó-kiróvó rendszerről egy fentarthatóra.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 11:25:20

@Magentax: "Ott okés volt lenyúlni a magánnyugdíjakat?"

Ne felejtsük el, hogy ez a "magán"nyugdíj ez úgy keletkezett, hogy az addig közösbe fizetett járulék egy részét egy tollvonással átirányították kötelezően magánzsebbe majd az igy kiesett bevétel pótlására ezekből a magánzsebekből visszakölcsönözte az állam jókamatra ugyanezt a pénzt. Ezt az abszurdot szüntették meg szintén egy tollvonással.

Tollvonás adta, tollvonás elvette, áldassék a tollvonás neve.

Aki magánnyugdijat akar az szépen fizessen az ÖNKÉNTES nyugdíjbiztosátójának, azok köszönik szépen jól vannak.

Megjegyzem még a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is szentesítette a manyup államosítást.

"A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. A strasbourgi bíróságnál egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta az ő magántulajdonát képező nyugdíjmegtakarítást.

A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be."

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 11:27:10

@Magentax: Bp-től keletre 100km-re szerintem egyelőre még Magyarország van

l4ci 2018.06.08. 11:31:50

@Magánvéleményem: Bocs, nem olvastam bele a blogjaidba, nem tudtam, hogy mindenről a liberálbolsevik ellenzék tehet... Sajnálom, hogy ez a véleményed, ezzel nem fogok vitatkozni, nem érek rá egész nap blogolni, inkább dolgozok tovább. Részemről továbbiakban offos a téma... További jó bolsizást...

$pi$ 2018.06.08. 11:34:31

@nagyonköcsögduda: "Nem. Úgy érti, ha pl. 42 évesen vették fel a hitelt, akkor még mindig hátravan 2 év. Így már érted?"

Mert a bank az olyan hülye, hogy nem tud összeadni vagy csak simán azt gondolja, hogy majd 72 évesen tudnak fizetni. :D

Nekünk meg sajnálnunk kell azokat, akik 42 évesen 30 évre vesznek fel hitelt... hát várjunk csak, 28 éve még nem is volt frankhitel. :D

Sehogy sem jön ez ki.

2018.06.08. 11:35:49

@Magentax: olvasd el mégegyszer, talan megérted. De Segítek: "tőlem főbe is lőheted a Lőricet..." Innen kezdd!

2018.06.08. 11:37:08

@Magentax: bazmeg analfabéta vagy? Hol írtam ilyent?

bbrrr 2018.06.08. 11:45:51

Az, hogy ma alacsony a nyugdíj, azoknak az embereknek köszönhető, akik az elmúlt 40-50 évben csak 1 vagy 1 gyereket SEM vállaltak.

Nem az a baj, hogy fogy a társadalom, hanem hogy a dolgozók jobban fogynak, mint a nyugdíjasok. (évente meghal mondjuk 90e ember, de évente nyugdíjba megy 100e -> minden évben 10e-rel több nyugdíjas van. Hozzá születik 80e gyerek, tegyük fel, hogy ennyi be is kerül a munkaerőpiacra- -> az egyenleg: évente +10e nyugdíjas, -20e dolgozó. EZ A BAJ! És ezen Orbán nem sokat tud rontani.)

2018.06.08. 11:54:24

@bbrrr: de az ellenzék szerint, lásd egy rakás fenti hozzászólást és persze a cikk címét is, ezért Orbán a hibás.

monddazigazatmar 2018.06.08. 12:24:51

@abcdefghijklmm: Te hülye ökör.
Lőrinc barát megvette a konzum zrt egy részét. Ez a vagyona. A papír árfolyama pedig 11 forintról (2015) felment 3700 ra.
Szóval, ha Lőrinc barát vett egy milliárdért akkor az most 370 milliárdot ér elvileg. Gyakorlatilag meg nem is tudná eladni.
Ezt mindet beteheted az eü-be, okoska.

monddazigazatmar 2018.06.08. 12:27:52

@Figyel Castro: Tedd ki, a befizetésedről a papírodat bárhol.
Ne kezdj el pofázni, hogy a bérpapírod így meg úgy. A bérpapírodon az van, hogy levonták a nyugdíjjárulékot, AMINEK egy része ment a manyupba.
Akkor befogod a pofád arról, hogy te befizettél bármit is, meg öngondoskodtál. Közben nagyanyád nyugdíját meg az állam hitelből fizette baszod, az nem zavart?

Figyel Castro 2018.06.08. 12:32:16

@monddazigazatmar: ő bazmeg megdolgozott érte, veled ellentétben, aki csak a nyálát veri...Több cégtulajdonos inkább hagyta menni a manyup-pénzét családostul, minthogy “lázadozzon” és a céget vigyék... pedig nekik vastagon megérte volna maradni...

bbrrr 2018.06.08. 12:33:22

ja, és még egy: a javító intézkedések is legkorábban 20-25 év múlva KEZDIK éreztetni a hatásukat. Amikor a ma pluszban megszülető gyerekek belépnek a munkaerőpiacra.

A demográfia ilyen, a rossz döntések is lassan érnek be, meg a jó döntések is. ÉS nem azok hozzák helyre a hibákat, akik elkövették őket.

CyberPunK 2018.06.08. 12:34:29

@monddazigazatmar: Egyetlen dolgot felejtesz ki ebből, a MANYUP volt az utolsó érv arra, hogy ne feketén dolgozz. Jelenleg TB-nél mindegy, hogy mennyit fizetsz be, mindenféle segély meg kurvaanyja maximalizálva van a minimálbér X%-nál, nyugdíjat meg nem fogunk kapni, mert sanszosan megdöglünk addig. Jelenleg egyéni szinten jobban jársz, ha inkább több pénzt kapsz szürkén és a többletet betolod magánba.

bbrrr 2018.06.08. 12:41:29

@Figyel Castro: Szerintem ne nagyon szólj hozzá nyugdíj témához. Elsőre látszik, hogy az egész rendszer működését nem érted.

A lényeg, hogy a nyugdíjkassza aktuális bevételeit a dolgozók fizetik be, és ezt szétosztja az aktuális nyugdíjasok között. Ebben a rendszerben nincs olyan, hogy valaki megdolgozott a saját nyugdíjáért. Az aktuális dolgozók dolgoznak meg a nyugdíjasok nyugdíjáért.

Amikor a nagyanyád dolgozott, akkor nem a saját nyugdíjára tették félre a befizetett pénzt, hanem odaadták az aktuális nyugdíjasoknak. (vagy ellopták a komcsik :P)

Ebből lehet főzni, ezt a rendszert NEM lehet holnapra átváltani olyanra, hogy a most 50-60 éveseknek legyen fejenként 30-40 millája félrerakva, amiből 80 éves korukig megélnek. Nemcsak holnapra nem lehet, de 2050-re se. Mondhatjuk, hogy a manyup erre jó lett volna, és ezt elba**ta Orbán. Csak túl későn indult a manyup, emiatt még azelőtt összeomlott volna a nyugdíjrendszer, hogy a manyup-ból elkezdték volna kivenni a pénzüket a nyugdíjasok.

Más demográfiai helyzetben meg lehet csinálni az átállást, a mostaniban ez öngyilkosság.

Figyel Castro 2018.06.08. 12:44:40

@bbrrr: semmi baj nem lesz. A magyarok egészségi állapotával kevesek fogják megérni a nyugdíjkorhatárt. Nyugdíj akkor sem lesz A kormány ezt tudja, ezért öngondoskodik. Lopja azt is, ami van. Ne félj, Orsós és bandája nem fognak éhezni soha, pedig becsületes munkát egyik sem végzett soha...

bbrrr 2018.06.08. 12:44:48

@CyberPunK: a feketegazdaság koporsójába mennek a szögek. Nem kívánok senkinek olyant, hogy minimálbérre van bejelentve 20 évig, és aztán kap egy vagyonvizsgálatot, hogy ebből hogy a túróba jött össze 3 családi ház, meg 2 luxusautó.
Márpedig a NAV-nak lesz kapacitása, mert egyre inkább minden elektronikusan megy, pár éven belül sokan fognak ráugrani az ilyen ügyekre. És akkor szegény dolgozót fogja sajnálni mindenki, akit szénné szivat az államhatalom. :( Pedig nem neki lesz igaza. :(

bbrrr 2018.06.08. 12:50:16

@Figyel Castro: Mi az, hogy semmi baj nem lesz??? folyamatosan deficites a nyugdíjkassza. Ez azt jelenti, hogy kevesebb nyugdíjjárulék folyik be, mint amennyit ki kell adni nyugdíjra.
Ennek 2 oka lehet, és egyikről sem a kormány tehet. Az egyik a feketegazdaság. A másik hogy darabra kevesebben dolgoznak mint 20 éve (arányaiban többen, de ebben a kontextusban ez lényegtelen), és többen vannak a nyugdíjasok.

Na most ezt a deficitet az adófizetők fizetik ki, mert az államkasszából kell kipótolni. Ha ezt a folyamatot nem sikerül megfordítani, akkor a nyugdíjasok hosszú távon megeszik az államkasszát. ááhh.. magyarázok itt a hülyének feleslegesen, úgyse érti :(

Figyel Castro 2018.06.08. 12:59:34

@bbrrr: de, a feketegazdaságról a kormány tehet. Ha nem világbajnok lenne az áfa, nem érné meg csalni vele. A többi adó is csak annak alacsony, aki sokkal többet is képes lenne fizetni. Gyerek is születik ám, csak az ormányunk nem oda szeretné őket, ahova születnek, pedig pont a miniszterelnök fajtája, neki is 5 van, meg nézz rá... A kényszervállakozás fogalmát ismered? Ez mind-mind a kormány hibája, és te mész szembe az autópályán, nem az összes többi...

CyberPunK 2018.06.08. 12:59:39

@bbrrr: Nem figyéltel, szürkét mondtam, nem feketét. Vagyon 300 nettó helyett kapsz 350-et, de abból csak 250 a hivatalos. Máris te is meg a munkáltató is jól jár, és azt a +50-et berakhatod magánba, és még az állam is megtámogat adójóváírással. Ez nem akkora százalék, hogy a NAV rádverje.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:07:29

@Figyel Castro: " ... Ne félj, Orsós és bandája nem fognak éhezni soha, pedig becsületes munkát egyik sem végzett soha... "

Ez nagy igazság, de sajnos nem az egész, mert ez nem csak a Fényességes Vezetőnk jellemzője, hanem minden magyar politikusé. Azok ottan a parlamentben mind megélhetési politikusok.

Figyel Castro 2018.06.08. 13:09:49

@bbrrr: egyébként soha meg nem térülő beruházásokra (Paks, Belgrád vasút) nem gáz hitelt felvenni, csak nyugdíjra? Mi a különbség?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 13:11:43

@Figyel Castro: "de, a feketegazdaságról a kormány tehet."

Jaja orbán csinálta a feketegazdaságot, személyesen

"Ha nem világbajnok lenne az áfa, nem érné meg csalni vele."

ha mindenki rendesen adózna a munka után akkor lehetne alacsony az áfa de abban az országbnan ahol menő adót csalni ott onnan kell beszedni a pénzt ahonnan lehet, és ez az áfa, mert az alól sokkal nehezebb kibujni mint az szja alól.

"Gyerek is születik ám, csak az ormányunk nem oda szeretné őket, ahova születnek"

Miért, te oda szeretnéd?

"pedig pont a miniszterelnök fajtája" na végre lecigányozhatta az európai demokrata orbánt.

"Ez mind-mind a kormány hibája," Igen MINDEN a kormány hibája, olyan, hogy egyéni felelősség olyan nem létezik.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 13:12:41

@Figyel Castro: "Mi a különbség? "

Egy erőmű áramot termel. A nyugdij mit termel?

Figyel Castro 2018.06.08. 13:13:14

@eßemfaßom meg áll: hallottad már, hogy “fejétől bűzlik a hal?”
Ők csak a követendő példa...

konrada 2018.06.08. 13:14:26

@CyberPunK:
Te! Ez hülyeség!
...A manyup pont úgy a befizetett járulék után fizet ki, mint a TB-s, a különbség csak annyi, hogy a manyupban forintosítva van, miből mennyit fizetnek ki neked, a TB-ben meg meg valorizált %-ban.

...persze azon lehet vitatkozni, melyik a jobb (szvsz. a tb biztonságosabb hosszú távon, mint a befektetési alapú, de ezen most nem akarok polemizálálni),
de hogy valaki olyan ökör legyen, hogy csak azért fehérít, mert a manyup...
...na ezt nem hiszem, mert ha mindenképpen biztosítani akar, akkor az adócsalt pénzből olyanba fektet be a manyupba berakott pénz arányában, amiből tutira lehet kivenni, és még mindig megmarad a feketített pénz közel 30%-a, amit nem fizet be jövedelemadóba, meg EÜ-be.

...azaz ritka lenne - persze rajtad kívül - az olyan fekete-szürke, aki csak azért fehérítene, mert a manyup....;)

Figyel Castro 2018.06.08. 13:17:24

@eßemfaßom meg áll: kivéve Paksot, mert az Putyin seggét nyalja csak...
A nyugdíjasok is fogyasztanak, kérlek... a hanyatló nyugaton pl. utazgatnak, nem is keveset, sportolnak, stb...

konrada 2018.06.08. 13:18:34

@Figyel Castro:
...azokra alapvetően csak egyszer kell (aztán ha nem termeli ki magát, akkor a hitel váltásához), a nyugdíjjal viszont az a gond, hogy állandóan, és növekvő mértékkel, mert ha a nyugdíjkasszán túlnyújtozkodik egy állam, olyan spirálba kerül míg mindenki ráfarag, de leginkább a nyugdíjasok, mikor jön a megmentő IMF, meg a német bankok...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:20:18

@Figyel Castro: "... Ez mind-mind a kormány hibája ..."
Nem akarom védeni a Csuti Napóleont, de ez nem feltétlenül csak és kizárólag a mostani kormány hibája és legfőképpen nem egy személyben OV hibája, ez a bruttósítás és az szja bevezetése óta így működik.

Ez a magyar valóság, az adófizetési hajlam nagyon alacsony. Ennek viszont történelmi hagyománya van. Magyarországon a polgárosodás nem úgy ment végbe, mint mondjuk az angoloknál, nálunk a demokráciának sincs hagyománya, és az adókerülés és a kreatív adózás a középkor óta él velünk, amikor hol a török, hol a labanc, hol pedig a magyar urak adóztatták halálra a lakosságot.

prakp 2018.06.08. 13:20:56

@eßemfaßom meg áll: Az állam rossz gazda, jó Neked, ha ezt nem tapasztaltad. Konkrétan, NN, tölem 1,8. Nem szép munka. Tudod, minden hónapban megkérdezték, mibe, hogyan, mennyit fektessenek. Kurvára nem a felcsúti balfaszokba fektettem.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:25:12

@Figyel Castro: Azok a nyugati nyuggerek a szokványos állami nyugdíjpénztáron felül saját nyugdíjcélú megtakarításokkal IS rendelkeznek, amit a munkába állás első napjától elkezd felhalmozni, és nem piramisjátékba tolja be, aminek a bedőlése után őrjöngve követeli, hogy az állam kártalanítsa....

Ezt úgy is hívhatnánk, hogy pénzügyi kultúra.

prakp 2018.06.08. 13:25:40

@Magánvéleményem: Ezzel vitatkoznék. Van a kényszerű elvonás, ha akarom, ha nem. Aztán jófej módon eldöntik, mi a haditerv az ÉN PÉNZEMMEL. Ha meg merem kérdezni, hogy ugyanmééé, akkor jön a demokrácia.

Figyel Castro 2018.06.08. 13:27:33

@Magánvéleményem: így van. Magánnyugdíjpénztárnak hívják, többek között), amit nem einstandol az állam, ha úgy szottyan kedve.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:33:20

@prakp: Gyakorlatilag mivel akarsz vitatkozni? Az adó, amióta a világ a világ kényszerű elvonás. Anno a földesúr sem hagyta, hogy a jobbágy beleszóljon, hogy mire költi az általa beszedett adót... Ha mégis lázadozott, előbb utóbb karóba húzva végezte.

Lécci emeld, ki, hogy mivel vitatkozol, mert nem értelek.

akakukk 2018.06.08. 13:36:22

@abcdefghijklmm: De miert ennyi a penz? Most nem lehet tudni, mennyit fizetsz be, mert a befizetesed nem egy kulon alapba megy, hanem (adokent) az allamhoz. Es az allam finanszirozza a korhazakat. Jobb lenne a tiszta rendszer, egeszsegugy az egeszsegugybe, nyugdij a nyugdijra. Akkor majd tudni fogjuk, mennyi az annyi, mennyit kell hozzatenni.

prakp 2018.06.08. 13:36:41

"Ez a magyar valóság, az adófizetési hajlam nagyon alacsony. Ennek viszont történelmi hagyománya van. Magyarországon a polgárosodás nem úgy ment végbe, mint mondjuk az angoloknál, nálunk a demokráciának sincs hagyománya, és az adókerülés és a kreatív adózás a középkor óta él velünk, amikor hol a török, hol a labanc, hol pedig a magyar urak adóztatták halálra a lakosságot."

Azt hittem, 2018 van. Meg demokrácia. Meg kétharmat. Meg fidesz, aki megvéd.

akakukk 2018.06.08. 13:38:21

@Figyel Castro: Meg einstandolhat, ha ugy szottyan kedve.....

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:46:14

@Figyel Castro: Ha jól körülnézel, akkor ezt Magyarországon nem "Magán Nyugdíj Pénztár"-nak, hanem "Önkéntes Nyugdíj Pénztár"-nak hívják. Ezek a mai napig köszönik jól vannak, az ide történő befizetést az állam is támogatja, ha jól tudom adóvisszatérítés formájában.

Amit úgymond eintstandoltak, az egy elég perverz konstrukció volt, mert kivették azt a bizonyos 8%-ot a nyugdíjkezelő segge alól, és átirányították piaci biztosítók zsebébe, akik jóféle kezelési költségért nyilvántartották, és mozgatták, NYUFIG-nál keletkezett hiányt pedig pici hitelekből pótolták ki, ami után szép kamatot fizettek.

Csak ezzel az a baj, hogy a kezelési költséget is, és a kamatokat is az adózók fizették. gyakorlatilag a nyugdíjpénztárnak és tulajdonosainak, valamint a hitelfolyósító banknak és tulajdonosainak ez olyan "talált pénz" volt, amire nem volt valós piaci igény.

Ez egy az egyben elb@szott konstrukció volt.

konrada 2018.06.08. 13:47:40

@akakukk:
...azért kicsit nézz utána, mert ez így csak olyan lózung, ami a nem tudás magabiztosságából fakad.

...elég ehhez átnézni az állami zárszámadást, és benne a nyugdíjkassza egyenlegét (nyilvános),
és a te egyéni nyugdíjlapodat a Fiumein (ha nincs fenn az Ügyfélkapun).

...de elég belegondolni józan paraszti ésszel is: mi alapján számolnák, ha nem tudnák, mit fizettél be?

prakp 2018.06.08. 13:52:20

@Magánvéleményem: Papíron nem mutatott rosszul. Nem vagyok pénzügyi szakember, akkor szerinted átbasztak, többszörösen?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 13:53:23

@prakp: Demokrácia? Itt? Magyarországon nem tudsz egybefüggő 5 évet felmutatni, amikor valódi demokrácia lett volna.

Amúgy is Platón óta tudjuk:
" A demokrácia a csőcselék uralma "

meg azt is mondják:
" A demokrácia a többség diktatúrája a kisebbség fölött "

prakp 2018.06.08. 13:58:56

@Magánvéleményem: Remélem, nem a kifogyóban lévő pedagógusok egyike vagy...
Mindegy, feladtad a leckét.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.08. 14:06:03

@prakp: valahogy úgy, akik az az elb@szott rendszert kitalálták és bevezettették, kaptak egy kis jutalékot azért a néhány milliárdért, amit a manyupokhoz becsatornáztak. Ebbe a prolinak beleszólása annyi volt, hogy kiválaszthatta melyik manyup legyen az ő személyes pénznyelője. Aztán amikor visszavették Orbánék, eltűnt az ő feneketlen zsebükben.... Mondjuk ennek annyi előnye ezért volt, hogy ez a 8%-nyi FIX DEFICIT eltűnt a költségvetésből...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:07:09

@prakp: "Van a kényszerű elvonás, ha akarom, ha nem"

a nyugdijjárulék kötelezö és nyugdijat fognak érte fizetni. Akkor is ha állami akkor is ha kötelező manyuppba megy kis része amit aztán visszakölcsönöznek az államnak.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:09:44

@Figyel Castro: " Magánnyugdíjpénztárnak hívják, többek között), amit nem einstandol az állam, ha úgy szottyan kedve. "

Önkéntes magánnyugdijpénztár amiben a kötelező állami mellett lehet önként befizetni. Itthon is megteheted, hogy ilyenbe fizetsz. semmi nem tiltja és senki nem nyúl hozzá mert az tényleg a te saját magánbefektetésed, nem olyan kamu mint a manyup.

putris72 2018.06.08. 14:12:38

@Figyel Castro: Meglepődsz,de a világbajnok áfát azt mind a komcsik hozták össze!Egy dolgot nem tudtak,gazdasági programot összehozni,munkahelyeket teremteni,így mindig maradt az áfa,és az áremelés!Mindig szövegeltek,hogy ők mindenhova mindig több pénzt adtak,ez sem volt igaz!Mert év végére mindig zárolták a pénzeket!Azt egy picit elvettek az oktatásból,az egészségügyből,nyugdíjból stb...!Csak mindig föléltek mindent bezártak mindent,eladtak mindent,és hitelből fedeztek mindent!Sokan még azt sem értik,hogy miért nem IMF hitellel működik az ország!Szerintem te sem!

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:13:17

@prakp: "Papíron nem mutatott rosszul."

a papír sok mindent elbír, tartja az ösi igazság

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:16:34

@putris72: egyébként azt kellene megérteni, hogy az áfa a legigazságosabb adó. Azt mindenki befizeti, nem lehet kibújni alóla, mindenki annyit fizet amennyit fogyaszt.

várom a levelet 2018.06.08. 14:25:35

@bbrrr: aztán ki foglalkoztat egy 60-65 éves embert?

prakp 2018.06.08. 14:37:36

@putris72: Azért ennek nézz utána.

prakp 2018.06.08. 14:39:26

@eßemfaßom meg áll: Persze, ha a bruttómból hagynának gazdálkodni. De így...

monddazigazatmar 2018.06.08. 14:40:52

@Figyel Castro: Persze, persze, álmaitokban tele vagytok hatalmas befizetőkkel. Meg mindannyian befizettetek. Kamu.

Baszod, a levont nyugdíjjárulék egy részét tették a manyupba. Senki semmit nem fizetett bele.
A nyugdíjakat fizették hitelből, ezekhez meg nem lehetett nyúlni évtizedekig. Okos megoldás ugye?
Ha neked kell az élethez havi százezer, és a fizetésed százezer, akkor azt csinálod, hogy 10et elteszel a bankba 2%on, a hiányzó tizet meg felveszed a cofidistől 10%on? okos megoldás?

prakp 2018.06.08. 14:41:11

@várom a levelet: HA szakmailag ott van a szeren, akkor bárki.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 14:42:17

@prakp: Ez egy ilyen világ, sehol nem a bruttódból gazdálkodsz.

akakukk 2018.06.08. 14:47:14

@konrada: Nagyreszt az egeszsegugyre gondoltam. A nyugdijnal valoban jobb a helyzet de csak egy kicsivel, nincs egyeni nyugdijszamla.

putris72 2018.06.08. 15:11:26

@prakp: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_adórendszere index.hu/gazdasag/2013/01/03/25_eves_az_adorendszer/ Szerintem azéet ki olvasható,hogy kik emelték ilyen szépre jóra!

bbrrr 2018.06.08. 15:17:23

@várom a levelet: "aztán ki foglalkoztat egy 60-65 éves embert?"
Az aki most is. Meg aki választhat, hogy foglalkoztatja ezt az embert, vagy nem foglalkoztat helyette senkit.
Már most sem találsz munkaerőt a pozíciók nagyrészére.
Ne a mostani 60 évesekből indulj ki, hanem abból hogy aki most 35 éves, az látja előre, hogy nem 30 év van neki hátra a nyugdíjig, hanem 35. És így is áll majd hozzá, képzi magát, hogy naprakész, piacképes tudása legyen, és alkalmas legyen a munkára akkor is.
A mai nyugdíjas még a rendszerváltás előtt került ki a munkaerőpiacra, egészen más mentalitással.

És a helyzet továbbra is az, hogy ki rúg ki egy dolgozót, aki helyett nem tud felvenni SENKIT?

bbrrr 2018.06.08. 15:29:23

@Figyel Castro: "egyébként soha meg nem térülő beruházásokra (Paks, Belgrád vasút) nem gáz hitelt felvenni, csak nyugdíjra? Mi a különbség?"
Az erőműre egyszer veszel fel hitelt, megépíted belőle az erőművet, és utána van egy erőműved, + X idő alatt visszafizeted.
A nyugdíjra minden évben egyre több és több hitelt kell felvenni, és esélyed sincs visszafizetni.

Hasonlat: mire gázosabb hitelt felvenni? Plazma TV-re, vagy kajára?
PlazmaTV esetén arról van szó, hogy nincs 200e-d, de van havi 10e-d 2 évig a TV-re.
De ha kajára (napi megélhetésre) kell hitel, akkor nagyon nagy baj van, és ezt a hitelfelvétel nem fogja megoldani, csak eltolja a bajt későbbre. Havi 1 nap kaja nélkül még kibírható. De amikor ezeket az 1 napokat egy évig gyűjtöd, és karácsonytól vízkeresztig nem eszel, az azért megrogyaszt... Ugyanígy van ez a nyugdíjkasszával, nem célszerű a jövőt felélni (erről szól a hitel) ilyen célból.

Figyel Castro 2018.06.08. 15:49:01

@eßemfaßom meg áll: nem. És még én nsm értek hozzá... 1. (Pillér) állami nyögdíj,
2. A manyup (németül 2-te Säule), 3. Az önkéntes (dritte Säule).

Figyel Castro 2018.06.08. 15:50:35

@bbrrr: csakhogy Paks 2 egy légvár, nyugdíjat meg fizetni kell, mert egyre több lesz a potenciális lázadó...

bbrrr 2018.06.08. 15:56:46

@Figyel Castro: paks2 kell, mert paks1-et be kell zárni 10 év múlva, és akkor vagy gázt+szenet égetünk ezerrel, vagy vehetjük az áramot külföldről annyiért, amennyiért adják majd nekünk.
Nyugdíjat fizetni kell, igen. ráadásul egyre többet és többet, HA maradnak a jelenlegi szabályok. Ezért kell VÁLTOZTATNI, hogy a nyugdíjrendszer FENNTARTHATÓ legyen, és ne az SZJA-ból befizetett pénzből (a felvett hitelt is ebből fizeted ám vissza!) kelljen kipótolni, hanem elég legyen rá a nyugdíjjárulék.
Nyilván, ha kajára nincs pénzed, ne akarj plazmaTV-t. De ha kajára nincs pénzed, akkor súlyos átstrukturálásra van szükség.

Figyel Castro 2018.06.08. 15:59:33

@bbrrr: pontosan. Vagyis ha nincs pénzed a kötelességeidre, ne költsd stadionra meg focira meg keritésre és egyén faszságokra.

nagyonköcsögduda 2018.06.08. 17:44:51

@$pi$: "28 éve még nem is volt frankhitel". Az nem. De később a forint alapút ki lehetett váltani devizahitellel.
De ne akadjunk fel apróságokon. Ha jól értem, akkor szerinted minden rendben van, építsünk még 32 stadiont, támogassuk pénztáros lőrincet, stb.

nagyonköcsögduda 2018.06.08. 17:47:36

@Magánvéleményem: "gondolom, fegyvert nyomtak a tarkójukhoz, hogy vegyenek fel hitelt 30 év futamidőre 42 évesen...." Biztos nem. Talán csak nem tudtak máshogy boldogulni. Szerencsés ember vagy, ha még soha nem kellett hitelt felvenned. Bár ehhez nem kell szerencse, elég, ha orsós viktor rokona vagy.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 18:06:35

@Figyel Castro: a németeknél van kötelező manyup amit az állami járulék egy részének átirányításával generálnak?

Figyel Castro 2018.06.08. 18:08:42

@eßemfaßom meg áll: a németeket nwm tudom, de Svájcban van, igen. És tisztában vannak vele, hogy Orbán elvette, és minden alkalommal szóba kerül a céges vacsikon.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 18:12:55

@Figyel Castro: Ha nem tudod akkor nemigazán értem az előző kommented.

"de Svájcban van, igen."

Erről a svájciak tudnak?

bankmonitor.hu/cikk/nem-csak-a-magyar-a-svajci-nyugdijrendszer-is-roskadozik/

Figyel Castro 2018.06.08. 18:17:37

@eßemfaßom meg áll: a svájci rendszert ismerem. Ez amit linkelsz, ez ilyen kormánypropaganda? Mert ott hanyatlik minden, ami nem Orbán szellemi terméke...

2018.06.08. 18:49:22

@Figyel Castro: kurva neh3z megerteni gondolom a stadionok koltsege (par szaz mrd) lofasz a nyugdij koltsegehez (4000 mrd evente) kepest, ugye?

Figyel Castro 2018.06.08. 18:51:14

@abcdefghijklmm: na az itt felhozott hasonlatokkal: ha ételre sem elég a pénzed, akkor veszel még plazmaTV-t, ugye?

2018.06.08. 19:02:06

@Figyel Castro: a stadionok szerintem is feleslegesek, de a rajuk forditott penz nem oldaná meg a problémáját sem a nyugdíjrendszernek, sem a TB-nek. Ezzel ellentétben te feljebb azt írtad, hogy a jó eü-höz hiányzó 8000 mrd Ft-ot azokból kellene fizetni. Ezt hívják demagógiának, és ezen az sem segít, hogy az utolsó hasonlatod történetesen igaz.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.06.08. 19:02:08

@Figyel Castro: igen, a svájci rendszer ismertetése és a magyarral összehasonlása (majd a magyarnál jobbnak nevezése) az kormánypropaganda. El ne olvasd.

Nyírjeslakó 2018.06.08. 19:56:45

@akakukk: Mennyit fizetsz be? Ez egy baromság! Anyám, Isten éltesse, most töltötte be a 95. életévét. Éppen 40 éve van nyugdíjban. Tudod, mennyit fizetett be? Nominálisan talán a munkába állásától a nyugdíjba vonulásáig (akkor ez 55 éves kor volt a nőknél, férfiaknál 60) kb. a MAI egyhavi nyugdíját! Amikor anyám elkezdett dolgozni, a havi 500.-Ft-os fizetés luxusnak számított! gondolhatod, 500.-Ft/hóból egy év alatt mennyi járulékot vontak le. Ha nem "felosztó-kirovó" rendszerű lenne a nyugdíjunk, már rég éhenhalt volna... A MATEMATIKA a te barátod, nem a szájtépő demagógia!

rozsomák 2018.06.09. 15:18:39

@akakukk:
"Azert ne felejtsd el, hogy a haboru utan ujjaepitettek az orszagot. "

Ja, újjáépítették... kik is ???

Legyen az az illető mondjuk 15 éves 1945-ben..amikor elkezdte újjáépíteni az országot..
Ma hány éves ?
88 !!!

Hát ezekből azért nem sok akad..:)

A mai nyugdíjasok túlnyomó része már nem igazán építette a háború utáni országot, csak a sztálini rendszert építette - ha már a te demagógiádnál maradunk, hogy ki mit épített - de fogalma se volt mit épít, nem hibáztatom őket..
Nem tehetnek róla, abba születtek bele..
(Ugye milyen hülye érvelés, hogy ki mit épített ?)

Az ilyen demagóg érvelést követve azt is mondhatnám, hogy viszont az ő szüleik vitték a háborúba az országot :)

Ez se igaz, viszont amit te állítasz, az se..

rozsomák 2018.06.09. 15:27:57

@DocBulywood:

Azért számoljál már egy kicsit..

Mennyi a nyugdíjjárulék, mennyi ideig fizeted... oszt akkor hány évet fizetsz a járulékot, és átlagosan mennyi ideig kapod..
Meg ilyesmiket..
(Számolni csak tudsz remélem, egykét szorzás-osztás még megy, nem ? :)

Ja még, hogy mennyi ideig ingyenes a közlekedés, mennyi az egyéb kedvezmény az átlagemberhez képest, azzal nem is számoltam én hülye..

Na most akkor szerinted ? :))

Majd ha számoltál, akkor szólj vissza..

rozsomák 2018.06.09. 15:49:47

@l4ci: "Ha te annyit fogsz kivenni majd, amit most beleraksz (hacsak nem fizetsz külön havonta magánba), akkor Te is éhen fogsz halni, rezsire se lesz elég az a pénz. Számolgattál már esetleg? "

Azt ugye érted, hogy ez egy öngól ? :)

Ha én most közmunkás lennék -tegyük fel ennyi a nyugdíjmegállapításhoz szükséges átlagos jövedelmem egész életemben - akkor bizony éhen fogok halni nyugdíjasként, ha csak valaki nem tesz hozzá ehhez - ti minden, vagy csak a családom, avagy akárki más - egy elég jelentős összeget..

De tudjuk, hogy már közmunkásként is lehet éhen halni..nemhogy közmunkás nyugdíjasként:)

De ez nem érinti azt, hogy aktívként mennyit tettem hozzá a járulékkal a majdani saját eltartásomhoz.
Számolj te is egy kicsit:
x évig aktívan - y % járulékkal, kontra még z év mennyi nyugdíj hogy jön ki ?

Az állam vagy tb azt tudja biztosítani, hogy addig te mennyit perkáltál bele oda... Ez a maximum.

A többit ne onnan várd, azt csak másoktól lopnád...
A többit azt biztosítsa a családod... vagy akire szántad addig a pénzedet..vagy az ötös lottó vagy
más.

l4ci 2018.06.09. 16:28:45

@rozsomák: Akkor számoljunk. Ha keresel mondjuk bruttó 600-at, akkor abból befizetsz 60-at havonta, és kapsz nettó 400-at. Ebből kell fizetned a rezsit, lakás-kocsi hitelt és/vagy fenntartást, karbantartást, gyerek(ek)et ha van(nak) és félretennni nyugdíjra, ugyanis ebből a havi 60-ból nem fogsz annyit kapni 25-30-35 év múlva, amiből fedezni tudnád nyugdíjas éveidben az addig megszokott életszínvonaladat. Hacsak nem akarod a családoddal eltartatni magad, akkor már most félre kellene tenned a fizetésedből legalább annyit, amit befizetnek a nyugdíjjárulék címén, de legalább kétszer annyit, az meg ugye nem valószínű, hogy sokan képesek erre a lakáshitel/gyerek/stb mellett... Nézegessed a Kiszámoló Akadémia videóit youtube-on, érdekes adatokat és elemzéseket tudhatsz ott meg...

rozsomák 2018.06.09. 18:43:00

@l4ci:
"nem fogsz annyit kapni 25-30-35 év múlva, amiből fedezni tudnád nyugdíjas éveidben az addig megszokott életszínvonaladat."

Hát persze, hogy nem !!!

Ki mondta neked valaha is egyáltalán, hogy egy nyugdíjas annyit fog kapni, ami az addigi életszínvonalához fog igazodni ??
Ez a tévhit mégis honnan van ???

Ki ígérte, ki mondta, hol volt leírva valaha is, hogy aki nem dolgozik, az annyit fog kapni, amennyit az, aki dolgozik ???

De tényleg érdekelne, hogy honnan szeditek ezt ????
Honnan ered ez a téveszme ????

rozsomák 2018.06.09. 18:51:53

@l4ci:

Egy tök leegyszerűsített példa... (számoljunk egy kicsit..)

Ha mondjuk 40 évet dolgozol és a fizetésed 20%-a megy nyugdíjjárulékra, akkor, ha még 10 évet vagy nyugdíjban, akkor 80%-os nyugdíj esetén lennél pariban. Ha tovább, akkor valaki más finanszíroz a kasszán keresztül

(Mindegyik szám csak fikció)

Valójában a mai nyugdíjasok nem töltöttek aktívan 40 évet - sokkal kevesebbet - és nem fizettek 20%-ot.. tehát sokkal alacsonyabb induló összeg illetné meg őket.
Ehhez képest miről beszélünk ?

Mi köze a nyugdíjnak ahhoz, hogy mennyiből lehet megélni, ha azt vesszük alapul, hogy ki mennyit fizetett be ?

Én megértem, hogy a kevés pénz az kevesebb, mint a több pénz, de a megértésen kívül ehhez mit lehet még hozzátenni ?

Pl. költsél kevesebbet az unokád ilyenolyan szándékaira... mert azért tegyük hozzá, hogy pl. az unokák kényeztetése nem kis pénz :)))
Ha van pénzed, akkor kényeztesd anyagilag... ha nincs, akkor meg ne. :)
süti beállítások módosítása