Ez a reggel is úgy indult mint a többi. Felkelt a nap rendesen ahogy szokott, az időjárás már kicsit hűvösebb ilyenkor, de később még lesz egy kis meleg. Indulni kell dolgozni, iskolába, rendelőbe, az erdőbe fáért. Már akinek van kedve hozzá.

Közel kétszázezer ember jelentkezik közmunkára ezen a reggelen, olyanok, akik már régen meg tudnak élni havi ötvenvalahányezerből. Ellenőrzik a létszámukat, összevetik  valamilyen előző napi listával, néhánnyal közlik már nem kell többé bejönnie, mehet éhen dögölni. A többi szép csendben elindul a helyi ispán földjére gereblyézni.

Néhány százezer az elmúlt hat évben már nem itthon dolgozó is bemegy a munkahelyére. Kinyitja a szekrényét, a fiókját,a tárcáját, megnézi a családi fényképet, sóhajt egy nagyot a lelke mélyéről, majd köszön az éppen akkor oda érő kollégának. Good morning, guten morgen. Nekik ez a hétfő is olyan mint a többi, meló rogyásig, aztán pihi az üres szobában, ha még nem tudta kivinni a családot, majd gyors számolás hány nap van még a velük való találkozásig.

Több millió is elindul a dolgozói szegénységről nem beszélve a munkahelyére. Már nem kap annyi pótlékot mint négy éve, több a munkája, kevesebb a bére, és a kollégái is szépen fogyatkoznak. Előveszi az ukrán szótárt, és a tömött buszon villamoson, füstölgő metrón magolni kezdi a szavakat.

Sok millió elindul az iskolába. közoktatásban részt vevő, felsőoktatási tanuló próbálja túlélni az előző nap után a szokatlan korán kelést, és figyelni az órán. A közoktatásban részt vevő megtanulja a szorzótáblát, mekkora fasza gyerek volt Orbán Viktor a rendszerváltás hőse, majd elmond egy történetet egy nyilas képviselő könyvéből. Nézi a tanár arcát, aki átadná számára a tudást, de csak egy könyvből oktathat neki kevés ismeretet. A felsőoktatásba jobb a helyzet mióta ingyenes. Alig kell dolgozni heti negyven órát a tandíj kifizetéséért, ha a szülő nem tudja támogatni a diplomára vágyót.

Néhány százezren gyógyulni indulnak. Szép, és üres stadion mellett visz el az útjuk, a rendelőben azonban sokan vannak, és türelmetlenül várják a sorukat. Pár hónap csak egy vizsgálat, azt ki lehet bírni, vagy már nem kell várni, addig a beteg szépen meghal. Még van orvos, még van személyzet, van gyógyszer, ha viszel magaddal ezekből eleget. A párás szem a hálától hogy egy vizsgálatra élve eljutottál egy nagy kék szar plakáton pihen meg.

A nyugdíjasok is elindulnak a boltba ezen a hétfői reggelen. El kell verni a majdnem egy százalékos emelés forintjait, nem fér el ennyi a bankszámlájukon. Adni kellett belőle a gyereknek, az úgysem tud kijönni a fizetéséből, bár két helyen dolgozik. De még ezt is hálásan meg kell köszönni annak, aki elmagyarázta neki, milyen jól is járt ennyi lóvéval.Venni kell  belőle húsos csirkelábat is, hétvégén jön az unoka, az pedig mindig éhes.

Sok ezer ember azonban elégedetten indul el a hétfői reggelen. Ma újabb közbeszerzést írnak ki, gyorsan le kell zsírozni az árat, ez rengeteg munkával jár, de megéri még ha vissza is kell belőle osztani a fejeseknek, akik a tippet adták. Elegáns autó viszi őket a reggeli forgalomban, már csörög a telefon, zúg a Volga, az alkotó nem pihenhet. Még van lóvé, gyorsan le kell rá csapni.

Pár embernek a hétfő szinte megváltás a pihenő nap után. Újra nyitva vannak a boltok vasárnap, de erről nem akar beszélni, nagyon fáj ez neki. Neki a hétfő csak egy újabb kihívás a józan ész ellen, mikor is el kell kezdeni adagolnia ellene a sok magyarázatot,amiről már akkor tudja nem igazán lesz valóság tartalma. Ez végül is nem érdekli, neki csak az a fontos a családja a saját lábán álljon, a háza folyamatosan növekedjen, vegyen egy újabb villát családi összefogással. Még meg kell neki magyarázni egy újabb hibát, mutyit, lopást amiért a baloldalt, Sorost, vagy egyéb kitalált valakit a hibáztathat.

A jegybank elnöke is alig tud elindulni hétfőn, utálja ezt a napot. Két napig nem tudta zsenijét az ország hátrányára kamatoztatni, és hétvégén nem lehet se kastélyt, sem irodaházat venni. De legalább két nap alatt hatott a gyógyszer, egy napig nem fog elmebetegnek látszani. Gondoskodott erről a hétvégén az állami pénzen kitartott új, régi barátnő, aki kizárólag szakmai munkája miatt került alá az íróasztalon.

Fog történni valami rendkívüli a héten? Hétfőn minden megy tovább a rendes kerékvágásban. Orbán Viktor újra letagadja a strómanját, akivel pont a hétvégén egyeztetett melyik szállodát vegye meg a saját lábán álló lányának. András Vajna mélymagyar menekült továbbra is a román adó szabályai alá esik az állami hitelből vásárolt csatornája után. Lázár János megint gátlás nélkül hazudik majd jó szokásához híven ha kérdezik, és cinikus vigyorral az arcán nézi hülyének az ország nagy részét. Rogán Tóni a szomszédjával indul útnak, a hétvégén volt egy buli a neki járó részt most veszi kézbe, kék csomagban. Van még pár ember, aki alkotmányos költség behajtására indul, néhányan átalakítják a közpénzt, ami elveszti így a jellegét, és lehet belőle lopni gátlás nélkül, sokan átveszik a héten elmondandó hazugságok emlékeztetőjét. Volt valami népszavazás is tegnap. De ma ettől semmi sem változik. Csak folytatódik. BANDITA.

Címkék: munka választás szavazás FIDESZ

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr4811750213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Ujváriné 2016.09.28. 20:03:12

Kedves "Bandita"! Nagyon előreszaladtál,de valahogy így látom én is!Köszönöm a gondolatsort,amit megosztottál Velünk!

christophe 2016.09.28. 21:14:39

detto,ez van,ez lesz...
süti beállítások módosítása