Egy lakossági fórum általában helyi rendezvény, és a körülmények is eltérőek a nagybetűs politikától. Itt minden párt, szervezet, közösség kiveszi a részét a siker érdekében, nem taktikázik senki, nincsenek elsők ez egyenlők között, és nincs mellébeszélés sem az összefogásról. Mszp polgármester adja a helyszínt, Szolidaritás aktivisták a rendezőséget, Dk képviselő ül az első sorban miután elfogadta a meghívást, és mindenki hoz pogácsát, és bízik a rendezvény sikerében függetlenül attól kinek a szimpatizánsának vallja magát a politikában. Helyi szinteken már megvan az az összefogás amire már mindenki vár a jelenlegi ellenzéki politikusoktól. Ilyen körülmények közé érkezett az Együtt 2014 két vezetője Bajnai Gordon, és Kónya Péter kicsit megkésve a hóesés miatt.

Túlzás lenne azt mondani a helyi iskola aulájában a csillárról is emberek lógtak, de pótszéket kellett néhány sorban beállítani még két oldalra is, végül annyian vállalkoztak a hóesésben az eljövetelre. Kíváncsiság, és remény mormogása hallatszott a széksorokból, mikor elkezdődött a rendezvény, és ez a két meghívott vendégnek szólt. A rövid bevezető után a késéssel nem törődve egyből rátért a lényegre Kónya Péter, aki rövid összefoglalót adott a jelenlegi politikai hatalom hétköznapjairól. Lepergette a sokak által ismert visszaélések hátterét a gazdaságból, nevén nevezve a felelősöket, ismertetve gátlástalan módszereiket ahogy politikai segítséggel korrumpálják a gazdaságot. Kitért a különböző társadalmi csoportokat ért sérelmekre, a jogfosztásokra, a kiszámíthatatlan törvénykezésre, és a mindenre kiterjedő hazugságáradatra ami a médiából folyik az emberek arcába. Katonásan sorakozó következtetései végén röviden vázolta az Együtt 2014 megalakulását, céljait, és az oda vezető utat.

Egyetértő bólogatás jelezte a sorok felől mindenki egyetért a mondandóval, és várakozóan pillantottak Bajnai Gordonra aki ezután következett nem kevésbé várt mondanivalójával. Sok mindent el mondtak már róla a kormányoldalról ami ugye nem éppen hízelgő rá nézve, itt azonban azt lehetett látni és hallani, egy előzékeny, udvariasan határozott, tényeket közlő ember adja elő meggyőződéssel telített elképzelését a várható jövőről, ami szerinte mindenkinek jár aki ebben az országban akar élni. Nem használt nagy szavakat, nem tett felelőtlen ígéretek, nem keresett okot, érvet maga mellett, egyszerűen, és a jelenlevők számára érthetően előadta annak a lehetőségét ami várhat rájuk, ha megvalósul az a ma még talán elképzelhetetlen fordulat aminek szükség szerint be kell következni a politikában. Mondanivalójából hallatszott a mindennapok ismerete, a jelenlegi probléma oka, az ide vezető út, még a felelősök is, de már a jobb jövő felé út vázlata is benne volt, amin azért már régóta dolgozik a szakembereivel együtt.

Több kérdésben is kifejtették a nézeteiket a fórum előtt a felszólalók, de sehol sem lehetett felfedezni bennük a túlzást, vagy a hozzá nem értést, látszott szinte minden területen van használható elképzelésük a jövőre nézve, ami abban a másik politikai kultúrában készül valósággá válni amit meg szeretnének valósítani. Nem akart magának egyik felszólaló sem kizárólagosságot, nem voltak egyéni ambícióik, legalább is most nem erről volt szó. A sorokban ülő emberek egyetértő igenlése volt a válasz a megértésről, legyen az alkotmányozás, gazdaság, jogállam, vagy a politikusok felelőssége, és számon kérhetősége. A hallgatóság nyelvén beszéltek, de az is látszott nem azt adják elő amit azok hallani szeretnének, alá is támasztottak minden elképzelést tényekkel, valóságra alapuló józan ésszel. Eltartott volna még egy jó ideig a fórum, ha nem szól bele az idő, amiből azért már az ellenzéknek sincs sok hátra, ha el akar indulni a másfajta politika útján. A fórumon résztvevők márt vették az üzenetet a lehetőség elérésére, és remélik mindenkinek sikerül megérteni ennek a jelentőségét. BANDITA.

Címkék: kormány ellenzék Bajnai Gordon Kónya Péter Együtt 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr665173750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása