A nagy baj ott kezdődik, mikor a valóban fontos döntések születésének a helyszínén a komolytalan hazudozás, és a következmények nélküli mellébeszélés kapja a főszerepet, és ezt az egészet besűrítik némi cinizmussal, és sok sok felsőbbrendű arroganciával a magabiztosság teljes tudatában.Valami ilyesmi jön le a parlamenti közvetítésekben, amit nem ajánlok semmilyen némi igazságérzettel rendelkező embernek, ők már az elején felpofoznák a kormánypárti válaszolót ha nem lenne az fránya helyszín ahol mégsem ildomos az ilyesmi. Eddig én sem nagyon figyeltem a közvetítéseket, úgyhogy fogalmam sincs róla milyen volt a stílusa a többi kormánynak, de amit mostanában látok, az nem hiszem az a dolog aminek valójában ott kellene megtörténni. A politika sosem a korrektségről, vagy a tiszteletről szólt, sőt, pont ez az érdek érvényesítés színtere a jogállamban, de mivel azt már a jelenlegi kormány sikeresen leamortizálta, így az ellensúly nélküli akarata érvényesül ezen a helyen, méghozzá pofátlanul megspékelve a kommunikációjukkal, felrúgva minden hallgatólagos szabályt.

Ma volt szerencsém két nagyon jó ellenzéki összegzést hallani a napirend előtti felszólalásokban. Mind a kettő a kormány munkáját foglalta össze, az egyik, az LMP felszólalója, Szabó Tímea nagyon jól elemezte a kormány eddigi munkáját az emberek szempontjából. Mindent felsorolt az elkövetett hibákból, követhetően végig vezette az okozati összefüggéseket, nevén nevezte a dolgokat. Higgadtan megnevezte a felelőst Orbán Viktor személyében, és felsorolta a lehetséges következményeket, valamint célzott a hibák elszenvedőinek a helyzetére is, kitért a kormány minden szavahihetőségének a kétségbe vonására is. Gyakorlatilag lehazugozta a Fideszt, és nevén nevezte a dolgokat. 

Tóbiás József felszólalása kicsit akadozottabb volt, de a helyi dolgokat tárta a parlament elé, ahol a kormánypárt egyes embereinek az akarata érvényesül, szembehelyezkedve még a Fidesz által megalkotott alaptörvénnyel is. Eger, Szigetszentmiklós, és Szentendre példáján kérte számon a kormányt, miért nem tartják be a saját szabályaikat, melyek szerinte /és szerintem is/ csak a Fideszre nem vonatkoznak/szerintem a KDNP-re sem/. Párhuzamot  vont a kormány által ismeretlen valóság, és a saját Fideszes világuk között, melyet teremtettek maguknak az emberek rovására, az ő pénzükből.

Volt még egyéb felszólalás is, de ezeket most hagyom, mert az egyik egy kedélyes egymás közötti kormánypárti beszélgetésre sikeredett a "Húú mennyire jók vagyunk" stílus jegyében, a másik a Vona volt, és ekkor elaludtam. Érdekesebb volt viszont a válasz, amit a két ellenzéki képviselő kapott a válaszadásra kötelezett miniszter megbízottjától. Mert miniszter nem nagyon akar beszélni az ellenzékkel, ezért van annyi államtitkár a testületükben. Na most ezek az állam titkárok válaszoltak is, csak éppen nem a kapott kritikára, és a kérdésnek a közelébe sem menve, egy ügyesen megszerkesztett önfényezést adtak elő. Az már nem zavarta őket, ezeknek a válaszoknak a valóságtartalma elég messze került a mindennapoktól, de ez az általánosan elfogadott kormánykommunikáció is, ami már elhangzása előtt is csak hazugságból ered.Miután gondosan lepasszolták a felelősséget az üres fecsegéssel, és a kioktató számonkérésre sikeredett hurráoptimizmussal, következett a hab a tortán. Mivel az ellenzékiek nem fogadták el a választ, meg lettek kérdezve a jelenlevő képviselők is. És láss csodát, a nyilvánvaló hazugságot  a kormánypárti többség szemrebbenés nélkül megszavazta, így ha durván fogalmazunk, szentesítették a hazugságot, és bebizonyították, mennyire nem kell betartani a törvényesség látszatát sem.A józan észről nem is beszélek, attól messze vannak, nagyon messze. Ezek után miért is csodálkozunk a sok törvény születésén, melyek hasonló körülmények között keletkeztek? És miért kellene csodálkozni azon, ma a parlament nem az a hely, ahol valóban értelmesen munkálkodnának az emberek érdekében? Ahol ez előfordul, ott nem a józan ész dominál, hanem a nyílt hatalombitorlás.

Nem azt mondom ezzel a korábbi kormányok nem használták ki a többségüket, ha valamit el akartak érni. De azért régen még volt a törvénykezésben valami kontroll, ami azért bizonyos dolgokat nem engedett meg, és volt a kormányon levők között is valami fajta vita még az előterjesztések előtt, ha valamilyen törvényt akartak szentesíteni. Most nemhogy vita nincs, de csak egyező akarat fordulhat elő, ami már a válaszok nyilvánvaló hazugságát is szentesíti. Én nem tudom mennyire akarat gyengék ezek a kormánypártiak, de ezt pusztán a fizetési cetliért nem lehet megtenni. Kell hozzá valami fajta szellemi degeneráltság, és nagy adag bunkóság is, de a központi akarat sokkal hihetőbb. Csak azt nem tudom, ennyi embert hogyan lehet kordában tartani, még ha szinte korlátlan költségvetési pénzekkel vannak is kibélelve, és szinte biztosak benne, nem lesz következménye e tetteiknek.Azért én ebben nem lennék annyira biztos.BANDITA.

Címkék: kormány LMP Fidesz Szabó Tímea Tóbiás József

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr914508230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása