Polgári engedetlenség.

 2011.03.21. 08:45

 2011.03.20. Fidesz székház. Bp. Szentkirályi utca.Előző este olvasgatom a Facebook-ot. Találok egy eseményt, ami Lázár beszédéhez kapcsolódik. Polgári engedetlenség. Egy kicsit elgondolkozom. Mi is ez? Az ember ugye állampolgár. Megválaszt egy képviselőt, aki  az ő érdekében kell , hogy dolgozzon. Ez négyévente történik. Magyarországon jelenleg a képviselőválasztás egyben pártválasztás is, mivel az egyéni mandátumokat a pártok jelölik, vagy ilyesmi, ebbe ne menjünk bele, mivel ez kicsit ingoványos,és nem is igazán biztos jól tudom. A lényeg. A megválasztott párt innentől fogva négy évig egy határozott idejű szerződést kap, ami alapján képviseli a választót. És innen nem értem. Ha egy képviselő nem végzi a munkáját, vagy egyszerre több is van neki, hogy tudja azt ellátni amiért én odaküldtem? Elég nagy feladattal lett megbízva,ami egész embert kíván.De menjünk tovább.Ha nem megfelelően látja el a feladatát,vagyis nem végzi el a munkáját, miért kell mégis ott maradnia? A jelölő pártnak az érdekében? Ez így zavaros. A lényeg nem tudok neki felmondani. Biztos helye van. És mi tehetek? Demonstrálok azért ami szerintem nem jó. Az eredmény kétséges. De visszatérek inkább a témához.Elhangzott egy beszéd, mindegy mikor, az én olvasatomban, ez a képviselő megsértett, és lenézett engem. Ilyenkor ha a valós életben  vagyok egyszerűen leordítom a haját, és ha durva vagyok, még meg is ütöm. Most azonban be kell tartanom bizonyos szabályokat, amelyek kicsit egyoldalúak, mert nekem nincs lehetőségem röviden elintézni a dolgot. Elhatároztam elmegyek erre a demonstrációra. A jelenlegi politikával nem vagyok megelégedve, mert szerintem nem engem képvisel azok nagy része, akik ezt csinálják, de ez már húsz éve így van.Eleve hátrányban vagyok, de teszem a dolgom amit helyesnek tartok.

18.00-ra volt meghirdetve az összejövetel. Ahogy én néztem, kb 24 óra volt mindenre az elindítástól. Sokan nem leszünk, mert csak az internet az ami lehetővé teszi az ilyen szervezést, a média ugye nem politizál, mindegy milyen okból.

17.00. Odaérek a rádió sarkához a Bródy Sándor útnál, és hirtelen tíz rendőrt látok.Hűha. Még egy sarok a gyülekezőhely , de itt már ekkora készültség van.  Továbbmegyek, és látom a Szentkirályi utcán még teljes nyugalom, sehol senki. Teszek még egy kört, csak eltelik az idő. A Szentkirályi utca végén még egy rendőrségi mikrobusz. Mivel még volt idő sétáltam egyet. Megkerültem a Nemzeti Múzeumot.

17.30. Újra a Bródy Sándor utcánál vagyok, Rádió épületénél, és megdöbbenve számolom a rendőri készültséget. Hat személygépkocsi, két mikrobusz. Nem semmi. Ez körülbelül 50 embert jelent, csak itt. Felötlik bennem a kérdés. OK, gyűlés van, biztosítani kell. De ennyien? eleve békésnek van meghirdetve. Megfordult a fejemben, az elmúlt években mi lett a hasonló spontán szerveződéseknek a vége, és a megelőzésre fogom a dolgot. De a kisördög ott van bennem. Mi van ha ez erődemonstráció a hatalom részéről. Nem ismerem az új szabályokat, de láttam a kémautójukat is, ami alkalmas a személyek beazonosítására. Lehet fél a hatalom. Egy ember beszéde ellen akarok tiltakozni, aki már eddigre cáfolt is mindent, sőt bocsánatot kért. Nekem már ez késő volt, de ez az én véleményem.

17.45. A Szentkirályi utcában mostanra már volt kb 50 ember, és csak jöttek. Mindenki vegyesen, de a többség jól öltözött, középkorú volt mint magam is. De volt fiatal, idősebb is. Néhányan már beszélgettek. Pártokról, akiket nem szeretnek, balhémentességről,mivel a sok rendőr engem is zavart. Végigment egy rendőrautó, senki nem szólt egy szót sem.

18.00. A szervezők kiálltak és elkezdték. Fiatal srác volt, szépen kulturáltan elmondta az elképzelését a lebonyolítással. Néhány hangos bekiabálás, ami szerintem nem volt sértő csak igaz, taps. Egyszer hallottam azt:KÖCSÖGÖK. Csend volt a válasz. A szervezők kértek mindenkit a békés, kulturált forma betartására. Ekkora tele lett a Fidesz székház előtti tér. Nem tudom mennyien, de több százan lettünk. A szervező nagyon szépen elmondta a célját a tüntetésnek, ezzel maximálisan egyetértettem. A felhangzó taps szerint, nem csak én voltam vele így. Ez már nem egy emberről szólt, az egész elleni suttogás lett belőle. Direkt írtam suttogást, mert ennyi ember erre képes. De ez is hallatszik. És fog is. Furcsa érzés volt felismerni, nem vagyok magam a gondolataimmal, és nem csak írok róla. Bekiabáltam én is: ENNYIT ÉR MA A MUNKA MAGYARORSZÁGON!!Többen felém fordultak, és láthatták, egy papír van a kezemben. folytattam: ÖTVENHÉTEZER FORINT. Egy bérjegyzék volt nálam.Nem volt taps, csak csend. A szervező mintha bólintott volna és folytatta a monológját. Én jól éreztem magam így is, hogy nem kaptam tapsot. Ezt nem is kell. Még egy vers, és közölték vége. És felhangzott egy kiáltás. Igaz egyszer, de benne volt minden: ORBÁN TAKARODJ!!!

18.30.Lassan mindenki elindult. Néhányan még beszélgettek, látszott vannak régi ismerősök is, de ismeretlenek is szóba álltak egymással. Újra a Bródy Sándor utca sarkán voltam, ahol a rendőrök békésen beszélgettek.Lehet egyet is értenek velünk, csak végzik a munkájukat? Most nem kellett vízágyú. Ha ez a polgári engedetlenség, akkor ez jó. Volt ott képviselő, egyszer kértek hangosan szabadságot Budaházy-nak. De a jellege békés volt, és sokszínű.Amilyenek mi vagyunk. Kezdetnek nem is rossz, a többség valóban egy jobb életért, és egy rossz hatalom ellen volt ott. Ennek lesz folytatása.Folyt. köv.

Címkék: utca orbán polgári lázár szentkirályi engedetlenség politika.

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr302757897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tenni kell 2011.03.21. 08:59:34

Tisztelt Sorstárs!

Amennyiben részt vennél több hasonló kulturált demonstráción, csatlakozz hozzánk az alábbi linken.

iwiw.hu/i/klub/tarsadalom/DEMONSTRACIO-szervezo-3420646
süti beállítások módosítása