“Először azt hittem rosszul látom és hallom az emelés mértékét. Aztán elővettem a szemüvegem meg a tévét is felhangosítottam és megnéztem az ismétlést. Az nagyon komoly sokk volt a számomra, be is vettem gyorsan egy adag nyugtatót az olcsóbbikból, mert másra most nem telik mióta annyit segítettek nekem. Még egy százalékot sem bírtatok magatokból kiizzadni drága gyermekeim. Most nem gondolok a tisztességben megőszült kedves édesanyátokra aki biztos nagyon büszke rátok attól ahogy ti az idősekről gondoskodtok, és persze apáitok is kidüllesztik a mellüket az ilyen nemes cselekedetektől melyet az utódaik művelnek a velük egyidősekkel.

Lehetnék veletek gonosz, szidhatnám a felmenőket, érvelhetnék a józan ész mellett, de csak végtelenül szomorú vagyok hova jutott egy hatalom akiben mára már biztosan látszik egy csepp jóindulat sincs senkivel szemben akik már gyengék, védtelenek, csak a maga jó létével van elfoglalva. Felneveltünk benneteket, taníttatunk, ha betegek voltatok ápoltunk benneteket, ti meg most éppen ezt háláljátok meg azzal a pofátlan arcul köpéssel ahogy bántok velünk idősekkel.

ddig sem erőltettétek meg magatokat ha bárminek az emeléséről volt szó, kivéve ha magatokról volt szó. Öreg vagyok, de nem hülye, világosan látom a történéseket, és ami még rosszabb naponta meg is élem azt amit velem műveltek. Már akkor nagyon magas a vérnyomásom ha elkezditek elmagyarázni nekem tulajdonképpen mennyire jó amióta ti vagytok hatalmon annyit adtatok nekem a gondoskodásotokból. Számolhatjátok ezt akárhány formában, hozzáírhatjátok az inflációt, a rezsicsökkentést, az adókedvezményt, amit én látok ebből az egész rakás hazugságból az egészen más. Elvettétek a gyógyszertámogatást, megemeltétek az adókat, elüldöztétek az unokámat, meg a lányomat. Ők már külföldön élnek, nem is akarnak hazajönni, de a fiamnak sem jobb a helyzete aki itthon maradt, neki elég szépen lecsökkent a fizetése hála a ti új törvényeiteknek ami így lenézi a melóst. Eddig tudtam őket támogatni, nekem már kevés is elég ha magamról van szó, de már ez is egyre nehezebb. Ezért is basználak benneteket nagyon szívesen pofán egy szívlapáttal, mikor az adó csökkentését az én nyugdíjamhoz számoljátok mint emelkedést. Ez neked szól Varga Misi, szomorodjon el a kedves szülőd ezek után ha sorban áll majd a boltban a húsos csirkelábért. Mert sokan már ezen vagyunk a reformjaitok vagy mi a fene után.

Azt mondjátok magatokról ti az országért és a benne élőkért dolgoztok éjjel nappal. Ha magatokat tekintitek az országnak, és csak ti vagytok benne a fontosak akkor ez valóban így van. Én már beteg sem merek lenni ebben az életben, tudom ha kórházba kerülök akkor azt biztos nem élem túl. Már ha egyáltalán ki tudom várni a vizsgálatok eredményét, a kezelésről már nem is beszélek, azt lehet meg sem élem. Látom ám én mi van ott, meg a szomszéd is belehalt a térdprotézisre várásba.

Viszont azt látom ti mennyire jól éltek. Jó, persze Orbán Viktor nem lett vagyonos ahogy ezt magáról állítja, de mint már mondtam idős vagyok nem hülye. Szedett már az ki annyit magának a közösből, hét generáción keresztül nem tudja majd felélni a család, legyen az bármekkora is a végén. Saját lábon állnak, na igen. Meg az én nyugdíj emelésem ami most ennyire sikerült. Vagy vegyük az jegybankelnököt vagy ki a fenét. Na, annak bírtatok adni milliókat emelésnek, pedig róla messziről látszik nincs ki mind a négy kereke. Ja, hogy ő megmentette az országot a szocik csődje után. Azok legalább valódi emelést adtak egy egész hónapit, és csak a válság miatt vették el tőlünk. Ti meg itt mindenfélét összehazudtok nekünk a nagy jólétünkről, közben meg ebből egy szó sem igaz, csak nektek lesz egyre jobb az élet ezen a földön. Azt hiszitek itt mindenki elhiszi azt a sok galád hazugságot amit előadtok? Lassan már azt kell hinnem csak a magatok megnyugtatására ismételgetitek folyton, épeszű emberre az már nincs hatással.

Látom én a kisvasutat, látom a trafikokat, látom a földeket, látom a sok magát most nagyon okosnak és sikeresnek vélő senkiházit akik mind ti vagytok. Látom az unokámat a sok butaság tanulása közben, alig győzőm neki elmagyarázni, nem Orbán Viktor nyert Mohácsnál. Látom a fiamat amikor fáradtan haza jön a munkából és hónap végén tőlem kér kölcsön ennivalóra, mert megint keveset kapott fizetésként a sok munkáért. Pedig sokat dolgozik, de szerintetek ennyit ér ma a munkája. Látom a menyemet, aki ápolja azt sok beteget, és látom a szemében a fáradtságot a kilátástalan küzdelemtől a szenvedés csillapítására. Nem panaszkodik, csak néha mondja mi nem volt aznap a kórházban. Néha fűtés, néha kötszer, néha fájdalom csillapító. Látom a sok szép stadiont is, egyszer remélem rátok omol az egész.

Szóval köszönöm nektek a rólam való gondoskodást, biztos ezt érdemeltem az élettől. Azonban azt azért szeretném veletek tudatni, még jó az emlékezetem, az még meg tud jegyezni fontos dolgokat. Veletek kapcsolatban biztos nem is fogok elfelejteni semmit. Hiába igyekeztek a törvényesen összelopott milliárdjaitok mögé bújni, hiába fogtok majd sírva nyüszíteni ha kirángatlak onnan benneteket, mert még azért annyi van bennem bárhogy is igyekeztek ebből most elvenni. Azt kapjátok majd vissza amit nekem adtatok, és minden benne lesz, nem maradok adós.”

BANDITA

 

Címkék: nyugdíj adó pofátlan emelés Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr98648176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2016.04.20. 21:50:19

Nagyon gyenge írás. Pl. nem látom, hogy mennyi az emelés. Ez így nem más, csak hangulatkeltés.

tralalala 2016.04.20. 22:03:12

Nyüssz nyüssz nyüff nyüff. Ha nagy nyugdíjemelés lenne, akkor ugyanez a blog az adóterhek tűrhetetlen növekedéséről és a fiatalok kirablásáról zokogna, plusz hozzátenné, hogy olcsón vásárol szavazatokat a patásorbán.

VT Man 2016.04.20. 22:05:47

UUUristen!!!

Normális aki ezt írta?

Szerinted mennyibe kerül a nyugdíjemelés? És miből?

Rendben, osszuk szét Matolcsi havi 5 millióját a 3 millió nyugdíjasnak.

A te részed ebből 1,5 Forint. Akkor elégedett leszel?

De számolhatunk visszafele. Havi +10 ezer megfelel?
Az 3 millió nyugdíjasra és egy évre felszorozva évente +360 milliárd Forint.

És ennyi pénzért is elégedetlen lenél...

magányos fideszes agysejt 2016.04.20. 22:14:18

@tralalala: Te meg felzabálnád Orbán szarát is, ha feltálalnák neked és még a szádat is megnyalnád.

OkoskaTo:rp 2016.04.20. 22:14:55

Ez most ugye egy trollmágnesnek szánt írás?

Sir Galahad 2016.04.20. 22:15:28

Ha lényegében nincs infláció, miért kell egyáltalán emelés?

magányos fideszes agysejt 2016.04.20. 22:17:36

@VT Man: Egy százaléknál kevesebb, okoska. Az éves szinten benne van a posztban. Ami azt jelenti hogy éves szinten 30 milliárd. Az kb egy stadion.
Te ilyen kevés ésszel születtél, vagy az agyrágó bogár már bevégezte munkáját a buksidban?

magányos fideszes agysejt 2016.04.20. 22:18:40

@Sir Galahad: Aha, nincs infláció. Nézz már utána az élelmiszer áraknak!

meggyes alfonz 2016.04.20. 22:23:29

A FIDESS kormány alatt a reálnyugdíj emelésekkel elérték, hogy gyakorlatilag újra lett 13. havi nyugdíj, miközben valódi reálbér növekedés alig-alig volt. Hogy gondolja azt bárki, hogy a tényleges reálbér növekedés nélkül tovább emelhetőek a nyugdíjak? Miből emeljük tovább a nyugdíjakat? Vagy emeljük, de akkor a nyugdíjasok vegyék tudomásul, hogy nem lesz aki a kórházban ellássa őket, az unokájukra nem lesz ki vigyázzon az óvodában, nem lesz, aki a családsegítőknél dolgozzon. Ezek a közalkalmazottaknak nemhogy reálbér növekedés nem volt 2008 óta, hanem nominálisan nem nőtt a bérük! Szerintem most ők következnek, nem a nyugdíjasok.

aranyár 2016.04.20. 22:26:32

@VT Man: Miből te szerencsétlen? hát abból amit ezektől az emberektől egy életen át befizettettek - például.
De hát itt minden működik, és qrva jól teljesítünk, gondolom Anyádéktól nem sajnálsz rongyos tíz rugót?
A Matolcsi 5 millájából szétosztott 3 millióból kiszámított 1.5 HUF-hoz add hozza a Posta, a MÁV stb. és egyéb "nagyszerű" szervezet sok agyhalott vezetőjét - abból is min. 10 ezer kijönne. No, talán akkor hihető lenne, hogy Magyarország jól teljesít! (ja, ezt a 600 millát is be lehet dobni a közösbe . ott több értelme lenne!)

Gyorgy Nagy 2016.04.20. 22:36:24

Ha megcsinàljàk ezt a 0.9% emelelét akkor rohadjon meg ez a fidesz bagázz.Lopnak csalnak hazudnak ezek aTETVEK.

2016.04.20. 22:39:49

@Sir Galahad:

Mi lesz a következő kérdés?
Defláció esetén egyenesen csökkenteni kell?
"Magyarország jobban teljesít!"

pukancs 2016.04.20. 22:41:40

1. nyugger nem megy sehova
2. 600+ ezer dolgozó elhúz és további 600 valszeg éppen csomagol

Vajon kinek kell adni a a bér/fizetés emelést?

sírás rívás...süket duma az írás

2016.04.20. 22:41:41

@vajdasagi:

"Még egy százalékot sem bírtatok magatokból kiizzadni drága gyermekeim."

Vagyis alulról üti az 1%-ot.

2016.04.20. 22:43:11

@pukancs:

De nagy ostobaságot írtál!

1ghost 2016.04.20. 22:50:16

Bandita grat, remek a cikk, honfitársaink szívéből szól.

Továbbá látom, néhány narancsos szaralak ide okádta a gazdajából kiszippantyúzott mocskot, de velük törődni nem érdemes, mert már az ország ismeri, kiismerte, és rühelli őket.

Még egyszer grat az íráshoz.

Agyalap 2016.04.20. 22:55:55

Szenzációs írás! (Bocs csak ironizáltam...)
Azt azért gondold végig, hogy ha a fidesz nulla inflációt hirdet, nincs miért emelnie a nyugdíjakat. Így még a 0.9% is ajándéknak tűnik.
A másik, hogy a választási kampány csak 2018-ban lesz, csak előtte fognak egy komolyabbat emelni...

tralalala 2016.04.20. 22:56:07

@Nanáhogydе:

:D

Az a helyzet, hogy sírni mindig van min.

Ha alacsony a minimálbér, lehet sírni a szegény melós sorsán.
Ha magas a minimálbér, lehet azon sírni, hogy tönkremegy a magyar könnyűipar.

Ha alacsony a nyugdíj akkor szegény nyugdíjas.
Ha magas, akkor szegény adófizető.

Ha jó az EURHUF, akkor nem jön ide a külföldi tőke.
Ha rossz az EURHUF, akkor jaj rosszul teljesítünk.

Ha jó a viszonyunk az oroszokkal, akkor eláruljuk az őseinket.
Ha rossz a viszonyunk az oroszokkal, akkor buta kurucos dacból dobjuk a keleti piacokat.

Ha atomerőmű, akkor napelem kéne.
De ne félj, ha napelem lenne, akkor atom kéne.

Eddig a vasárnapi zárvatartáson ment a nyafi. Eltörölték. Egyből megjelentek a hangok, hogy pedig az milyen jó volt, a szemét fidesz megszüntette.

Ezer és ezer ilyen dolog. Bőgés, nyafizás, siránkozás. Bármi van, az szar. Ez ma az ellenzék. Ennyi. És így, ezzel a módszerrel szerencsére pont ennyi is marad :D

kalbász 2016.04.20. 23:59:31

Igazából egy 40% -os nyugdíjcsökkentés lenne ésszerű.

Persze nem abban a rendszerben, ahol az inaktívnak is 1 szavazata van és ahola világon a 2. legtöbb nyugdíjas él.

Ezért a csapdahelyzet és ezért rohad az ország.

Ezért van a világon a legmagasabb nyugdíj itt kifizetve az átlagbérhez viszonyítva.

Mert az eltartottak demokráciájában a szavatokért mindig van nyugdíjemelés. Meg pofátlan sírás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.21. 00:01:00

Legalább egy évtizede mindig pontosan annyi a nyugdíjemelés, mint amekkora inflációt tervez a kormány. Ha nagyobb az infláció, akkor ősszel korrigálják, ha kisebb az infláció, akkor meg örülhetnek a nyugdíjasok, mert a szent tehenek sose járhatnak rosszul...

Most a nyugdíjasegylet azért kezdett el sírni, mert kicsi az infláció és nem tervez a valósnál sokkal nagyobbal a kormány, mint az utóbbi években, amikor indokolatlanul nagyot emeltek a nyugdíjakon...

Tiborpapa 2016.04.21. 00:24:24

A fidesz gondoskodik róla, hogy a jövőben ne legyen nyugdíj probléma.Az egészségügy lerohasztása az első állomás. A következő, hogy az átlag dögöljön bele a sok éhbéres munkába, mielőtt nyugdíjba megy. A harmadik... ó, arra már nem is lesz szükség.

átlátó 2016.04.21. 00:25:55

De hová tűnt a Habony Árpy?

Az egész balodal RETTEG Habony Árpádtól 2016.04.21. 00:35:59

MI A FASZERT IS KENE NULLA szazalek inflacional emelni barmennyit is a nyugdijakon ??

Mar nincs evi 8-10 szazalek inflacio mint az elmult 40-50 evben.

Az egész balodal RETTEG Habony Árpádtól 2016.04.21. 00:53:41

@tralalala: Ja ezeknek mindengy mirol van szo, ha Orban mondja gondolkodas nelkul ellenzik.
Ha holnap a kormany intezkedeseket jelentene be, mert hogy meg mindig tul magas az ongyilkosok szama az orszagban, masnap a baloldal a tanarok, diakok, szulok bevonasaval tuntest szervezne a szabad ongyilkosag jogaert.
Es felhaborodva tiltakoznanak, hogy lelegezteto gepek helyett, ilyen hulyesegre koltik a kozpenzt.
Botrany lenne, hogy Orban kozpenzbol akarja megmenteni az ongyilkosokat, amikor az maganugy.

zenitoo 2016.04.21. 04:19:32

Nyugdíjat muszáj emelni,mert az társadalmi elvárás.
Ráadásul a nyugdíjasok zöme nem felhalmoz,hanem elkölti a járandóságát,tehát egy része rögtön visszakerül ÁFA formájában a közösbe.
Mondjuk az 1 % emelés szerencsésebb lett volna a könnyebb számolás végett.
Valamint ha egyszer már emelünk,akkor egy ezrest minimum kellene.
Így most a lehető legrosszabb történik,mert
sok milliárdba kerül az emelés,de a nyugdíjasok mégsem érzik a megbecsülést.

Fazakas László 2016.04.21. 05:15:19

Hozzátenném, mert NAGYON lényeges!
Az mszp-nek, és személy szerint Horn Gyulának illenék megköszönni, mert PONTOSAN ŐK HOZTÁK meg kormányzásuk idejében azt a nyugdíjtörvényt, hogy az évenkénu aktuális nyugdíj-emelések mértéke a KSH által elismert infláció mértékével s arányában EGYEZZEN MEG!
Most - jelenleg az infláció NULLA!
A Fidesz még így is túltesz kissé a törvényen, mert valamit azért mégis ad ...
Bár az nem sok, de - ők legalább betartják az mszp-s törvényt!

Fazakas László 2016.04.21. 05:21:10

@pukancs:
600 ezer dolgozó most elhúz?
És akkortól már NEM IDE FIZETI a nyugdíjjárulékát!
De ti ostobák - mégis a Fideszt szapuljátok?

Holott az igazi főbűnös - az a 600 ezer elvándorló! Lassan nincs, aki befizet ...

magányos fideszes agysejt 2016.04.21. 05:57:50

index.hu/gazdasag/2016/04/20/torvenybe_iktattak_a_vilag_legdragabb_vasuti_felujitasat/

"Elfogadta a parlament a magyar-kínai kormányközi egyezmény törvénybe emelését, amely közel 500 milliárd forintért, kínai hitelből újítaná fel a Budapest-Kelebia közötti vasútvonalat. A sík terepen futó pálya költsége minden eddigi vasúti beruházásnál nagyobb lenne, írja a Napi.hu.

A Budapest-Ferencváros-Kelebia közti vonal 159,4 kilométer hosszú, magyar viszonylatban nem túl nagy forgalmú, Budapest és Belgrád között jelenleg egyvágányú. A gyorsvonatok 50 km/h-s sebességgel tudnak haladni rajta. Az európai törzsvasúthálózatban nem szerepel, így uniós forrásokat nem lehet felhasználni a felújításához."

Ennyiért vettük meg a MOL-t. Egy százalék nyugdíj emelés éves szinten 30 milliárd.

magányos fideszes agysejt 2016.04.21. 06:00:35

@tralalala: Az a helyzet, hogy neked mindig van okod arra miért zabáld Orbán szarát kétpofára és még elégedetten büfögsz is hozzá.

Willkommenskultur 2016.04.21. 06:25:22

1. nem kell nyugdíjemelés, a nyugdíj a jövedelmekhez képest a nyugdíj magas

2. ha a fidesz nem hülye akkor nem 2 évvel a választás előtt kezd osztogatni, nem úgy szokta

whale 2016.04.21. 06:28:33

@Sir Galahad: Infláció tényleg nincs. Csak a forint nem ér szart sem. Ráadásul ez CÉL. 2010 óta több, mint 20%-kal ér kevesebbet az eurohoz képest. Na, pont ennyivel kerül többe MINDEN, ami kintről jön. Ha dollárért vettük, még többe...
És mivel majdnem mindent importálunk, baszhatjuk az alacsony alapkamatot, az csak a megtakarítókat sújtja, akik egyébként finanszírozzák ezt a szarkupacot....

2016.04.21. 07:00:11

Megy a nyafinyafi, közben meg a valóság ez:

"A 28 tagállamban a 65 éves és annál idősebb emberek rendelkezésre álló medián jövedelme átlagosan 93%-a a 0-64 év közötti állampolgárok medián jövedelmének, azonban a tagországok között hat olyan is akad, ahol az idősebbek ugyanakkora vagy magasabb medián jövedelemmel rendelkeznek, mint a 0-64 évesek. A 28 tagállam közül Magyarországon mérték a második legnagyobb értéket, minket csak Luxemburg előz meg a sorban."

n3spr3ss0 2016.04.21. 07:07:24

Amikor az mszp kormány év közben emelt 0.6%-ot,mekkora cirkusz volt,de év végén megvolt a szokásos emelés is.Most meg a szar is jó.

wolves84lb 2016.04.21. 07:19:13

@Fazakas László: elmész te (is) a picsába ezzel a NAGYON fontos dologgal. 6 éve van fideSS kormány, abból 4et 2/3-dal uraltak. Ne hivatkozz te semmilyen mszp-s meg horngyulás törvényre. Ha meg akarták volna változtatni, mert nem jó, akkor már régen megtehették volna.

wolves84lb 2016.04.21. 07:20:53

@Fazakas László: azok a bűnösök, akik csak szeretnének megélni, akik gondolnak a családjukra? Takarodj a kurva anyádba, te rohadék fideszzombi. Még véletlenül sem a retkes kormány a hibás, élükön a főgecivel, ááá, nem...

Remélem, a szüleid már nem élnek...vagy ha igen, menj, köpd őket nyugodtan pofán, te patkány.

CyberPunK 2016.04.21. 07:50:42

"elüldöztétek az unokámat, meg a lányomat. Ők már külföldön élnek, nem is akarnak hazajönni"

Lehet náluk bejelentkezni nyugdíjért.

Az meg kifejezetten rohadjon meg, aki mindenféle volt befizetésre hivatkozik. A mostani aktívaktól elvárjátok, hogy fizessenek, mint a katonatiszt, de közben meg gyűjtsön előre, mert viszont lófaszt se fog kapni.

Örülnék egy olyan rendszernek, ahol az alapnyugdíjakat lefelezik, de a gyermek/unoka befizetést megkapják. Aztán lehet ugatni a rokonra, aki elhúzott illetve feketén/szürkén dolgozik.

fehérfarkas 2016.04.21. 07:52:44

@Online Távmunkás:

Csakhogy korábban a nyugdíjas kosár inflációjához igazították a nyugdíjemelést és nem a KSH átlagos infláció számításához. Mert a kettő között nagy a különbség.

Hiába nem emelkedik a CD lemezek ára, vagy csökken a laptopoké, ha a gyógyszerárak és az élelmiszeré meg növekszik. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában az utóbbi 2 sokkal jelentősebb mint az előbbi 2.

2016.04.21. 07:55:37

0% infláció mellett hány százalék nyugdíjemelés kéne? Mindezt úgy, hogy a válság alatt is folyamatosan reál nyugdíjemelés volt, miközben a közalkalmazottaknak mái be van fagyasztva a bére. Ja, éa ugyan 16% az SZJA, de járulékokkal együtt már a topban vagyunk elvonásban, mégis honnan kéne még elvenni? Pont, hogy komolyabban hozzá kellene nyúlni a nyugdíjakhoz, mert a jelenlegi helyettesítési ráta fenntarthatatlanul magas. Ehelyett a narancskomcsik még a manyupot is elvették, csak hogy ne veszítsenek szavazókat a jelen nyugdíjasai közül.

fehérfarkas 2016.04.21. 07:56:32

@Fazakas László:

Az általatok narancsvörös fideszesek által sokat szidott 2002-2010 között a nyugdíjas kosár inflációjának megfelelően emelték a nyugdíjat és nem az átlagos infláció szerint. Mert a kettő nem ugyanaz.
A 2. Fidesz-kormány ezt szüntette meg, a nyugdíjas kosár számítása szerint nyugdíjemelést, és a KSH átlagos inflációs adatához igazította az emelést.

2016.04.21. 07:57:47

@zenitoo:
"Ráadásul a nyugdíjasok zöme nem felhalmoz,hanem elkölti a járandóságát,tehát egy része rögtön visszakerül ÁFA formájában a közösbe."

Én nagyon nem ezt látom, pont a nyugdíjasok takarítanak meg arányaiban legjobban.

2016.04.21. 08:00:12

@whale:
A Forint Matolcsyék minden gyengítési kísérlete ellenére bivalyerős. Nézd meg mennyi volt az árfolyam, mikor bevezették az eurót, számold rá az addigi inflációt, és meglátod, hogy azóta is folyamatos reálfelértékelődésben van.

Pilotax 2016.04.21. 08:00:49

Divide et impera! Működik!

2016.04.21. 08:06:31

@fehérfarkas:
Igazság szerint egyik sem korrekt számítás, mindig pontosan a befizetett járulékot kellene szétosztani (igazából csak a 75%-át, mert 25%-nak manyupba kéne mennie...), az meg nem feltétlenül követi az inflációt, 2009-ben nyilván nyugdíj csökkentést eredményezett volna.

Az a baj, ezzel az infláció követéssel azt hitetik el, mint ha semmiből jövő ingyen pénz lenne, vagy a múltban a nyugdíjasok által befizetett járulékok. Pedig a jelen aktív dolgozóival kell kifizettetni, ezért ehhez az oldalhoz kellene igazítani, nem ahhoz, hogy mennyi lenne jó a kifizetési oldalon.

Sir Galahad 2016.04.21. 08:16:12

@MikeBoy: Ha az értékét úgy őrzi meg, igen. Mi ezen az érdekes?

Sir Galahad 2016.04.21. 08:18:22

@Nanáhogydе: Ez a szempont teljesen jogos lenne, ha a nyugdíjasok élelmiszeren kívül soha nem költenének semmi másra.

2016.04.21. 08:30:43

@nagybalfasz:
Pontyosan. A jelenlegi ~3500MrdFt pénzbeni és 1000-1500MrdFt-ra tehető egyéb kiadások helyett kb. 2500-2600MrdFt-nyi teljes járadéktömeg lenne a magyar gazdaság számára reális, természetesen eü járulék fizetési kötelezettséggel párosítva, a kedvezmények nagyrészének eltörlése mellett.

Szabványok 2016.04.21. 08:32:27

@VT Man: "Rendben, osszuk szét Matolcsi havi 5 millióját a 3 millió nyugdíjasnak."
Ne Matolcsy 5M-jét oszd szét!

Matolcsynak szívesen adnék kétszer ennyit, ha nem tolna bele százmilliárdokat ostoba alapítványokba.

Pl. Matolcsy alapítványa megvette a volt Központi Kémiai Kutató épületét. 3Mrd forintért. Amiből minden nyugdíjasnak kijönne még évi 1000Ft emelés. És mit csinált vele? SEMMIT! Egy éve tök üresen áll és szép lassan romlik az állapota.

Számolj a nagyságrendekkel!
A békéscsabai vasútállomás 25Mrdjából a 15Mrd mutyit. Az máris 5000Ft *minden* nyuggernek évente.

Mészaros Lőrinc barát elfelejtett 1Mrd osztaléka is 300Ft/év. Elios?
Jól látszik, hogy nem azzal van baj, hogy pár ember milliós fietést visz haza.
Hanem a milliárdokkal, az "eltűnt" milliárdokkal.

Kivlov 2016.04.21. 08:33:10

Akkor hisztiztetek volna, amikor 2008ban 6-7%ot zuhant a GDP, de ti akkor is megkaptátok a nyugdíjemeléseteket!!!

Parajpuding 2016.04.21. 08:33:49

Érdekes módon a nyuggerek elvárják és természetesnek veszik a kötelező, menetrendszerű emelést. Minden mást leszarnak (gyerekeik, unokáik jövőjét), csak legyen meg a nyugdíjemelés. Tisztelet a kivételnek. Ehhez képest pl. a családi pótlék 10 éve egy büdös fillérrel sem emelkedett, de van még ilyen sorsú juttatás.
120 ezer forint feletti nyugdíjakat sávosan csökkenteném, nem hogy emelném és ebből a szánalmasan kicsi, jóformán éhenhalásra elég nyugdíjakra fordítanám. Lehet jönni a "azért kap olyan keveset mert" süketeléssel. Nem egy ismerősöm van, aki egész életét becsülettel végigdolgozta és feleannyi, vagy kevesebb a nyugdíja, aki ugyanezt meg végigtrógerkedte, vagy pl. a közigazgatásban végig a semmit tette.

ember100 2016.04.21. 08:44:04

@Az egész balodal RETTEG Habony Árpádtól:
Helló !

Ugye Te TÉNYLEG hülye
vagy ?
A rezsicsökkentés , ( a Petike olcsóbban fűti fel az úszómedencéjét)
Olcsóbb lett a 127 cm led tv
Ezek viszik le az inflációt
DE nézd meg a benzinárat krumpli , tojás szinte bármilyen élelmiszer árát NA az jóval több mint tavaly.
És mivel a nyugdíjasnak enni kell nem medencét fűtenie ezért joggal várja el az emelést.
Magyarországon %-osan még mindig többet költenek élelmiszerre.

CyberPunK 2016.04.21. 08:45:21

@ember100: itt mindenkinek joga van, csak az aktívaknak nem, azok tejeljenek, és rakjanak félre a saját nyugdíjukra. Meg a lófaszt!

1ghost 2016.04.21. 08:48:08

0,9 százalék! Na ja basszátok meg, a Magyar Reformok Működnek, mi?

Olyan kurva jól működnek, hogy most 3 millió nyugdíjas honfitársunknak tudnak adni 30-35 mrd forintnyi emelést, ami akkora összeg, amit Mészáros, Garancsi, Tiborcz évente zsebrebasz csak úgy.

De kifejezhetjük így is: a nyugdíjemelés mértéke cirka 2-3 üresen kongó stadion. Hárommillió derék magyar ennyit ér a Tolvaj Narancsos Bűnözők szemében. Fasza, mi?

whale 2016.04.21. 08:48:34

@nagybalfasz: Pontosan a historikus adatokból látszik, hogy mesterséges gyengítő beavatkozások nélkül REÁLISAN a forint a 240-260 közötti sávban kellene, hogy mozogjon. Ott a helye a valóságban. Ahol most van, az manipuláció, mesterséges gyengítés eredménye. Nem lennék meglepve, ha stikában Kuszaszemék "árfolyamküszöböt" alkalmaznának és 310 alatt vennék az EUR-t két kézzel, nehogy egy kicsit is erősödjön a forint...
Ez persze jó az exportőröknek, de rajtuk kívül mindenkinek szar itthon.

whale 2016.04.21. 08:53:03

@nagybalfasz: +1 Pontosan!!! ZÁRT, SVÉD RENDSZERŰ NYUGDÍJKASSZÁT! Amennyi a bevételi oldal, annyi a kiadás!!! Egy kibaszott fillérrel nem több!!!! MIBŐL????

hidroponi 2016.04.21. 08:59:13

@CyberPunK: az aktivaknak lehetosege van masik melohelyet keresnin akar kulfoldon..egy nyugdijasnak sokkal kevesebb leetosege van.

2016.04.21. 08:59:49

@whale: Abból baszod, hogy a magyarok korán halnak. Tehát te, aki megéled a nyugdíjas kort, kapsz abból a pénzből, aki befizet, de hamarabb elpatkol. Erre játszik rá az eü, amikor a legújabb hírek szerint nehezíti a gyógyszerhez jutást, nomeg a kórházak lerongyolódása, a dolgozók elvándorlása.

2016.04.21. 09:00:59

@whale: Egyébként a fidesz megszüntette a zárt rendszerű nyugdíjkassza lehetőségét. Beszántotta azt a hárommilliárdot....hol is van?

CyberPunK 2016.04.21. 09:03:26

@hidroponi: Felhívom a figyelmedet, hogy a nyugdíjasnak is van lehetősége máshova költözni, ahol reálértéken többet ér a nyugdíja. Nem véletlenül él itt sok német nyugdíjas.

whale 2016.04.21. 09:05:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor te nem vagy tisztábban a rendszerrel.:) Itthon nem tőkefedezeti a nyugdíjrendszer, tehát semmilyen korábbi megtakarítás nincs benne. Felosztó-kirovó rendszert működtetünk, kurva nagy deficitte, vagyis a jelenleg aktív korosztályok fizetik a jelenlegi nyuggerek nyugdíját+még kurvasok hitel... Tehát aki aktív korában elpatkol, attól én már semmilyen nyugdíjat nem kapok majd...

Muzsikok közt 2016.04.21. 09:06:03

@n3spr3ss0: ja akkor volt 10% infláció a nyugdíjemelés mellé, de a választók meg is köszönték a ballereknek.

Nevoeiro66 2016.04.21. 09:06:56

Faszt rinyálsz? Én 2008 óta nem kaptam fizetésemelést...

whale 2016.04.21. 09:08:06

@CyberPunK: Már nem olyan sok. A Balaton környékét felvásárolták a 90-es években, mostanra tele van a hirdetéseikkel a net. Szar az egészségügy, szar az infrastruktúra, nem az lett Magyarországból, amit mindannyian gondoltunk, szóval szépen elhúznak...

Muzsikok közt 2016.04.21. 09:08:22

@whale: pont úgy nem tőkefedezeti az állami nyugdíjrendszer ahogy az eu-nban sehol. Aki tőkefedezni akar vehet magának a piacon.

2016.04.21. 09:10:01

@Fazakas László: Te tényleg nagyon egyszerű lehetsz. Az alacsony infláció, a látszat ellenére nem jó. Olyan 4% körüli lenne ideális. hogy miért, olvass utána. Nem Horn kötötte az inflációhoz a nyugdíjemelést.
Az infláció számítása elméleti, egy megállapodás eredménye. A vásárlói kosár fogalmával ismerkedj, akkor fogod látni, hogy ez mesterségesen manipulálható.

Nincs külön vásárlói kosár megállapítva a nyugdíjasokra. Pedig teljesen más a vásárlói szokás.

2016.04.21. 09:11:06

@Parajpuding:
Baszod, akik jól kerestek, azok sokkal több járulékot fizettek be, sőt a kommunisták manyup pénzből is többet vettek el tőlük. Akkor az ő pénzükből finanszírozzuk majd azokat is, akik ledolgoztak egy életet minimálbérre bejelentve?

Sajnos tudom, hogy a vége úgyis az lesz, hogy mindenki egy egységes minimálnyugdíjat kap. Mert a szavazatokat így tudja majd optimalizálni az akkori kormány. Ha legalább a manyup maradt volna, akkor legalább valami maradna azoknak, akik többet fizettek be, de így igazi balekok vagyunk, hogy olyan cégnél dolgozunk, amelyik 100%-ra bejelent.

Muzsikok közt 2016.04.21. 09:11:16

@whale: a német nyugdíjas oda megy ahol olcsó, görögország már olcsóbb mint a balaton, pláne olcsóbb mint 10 éve.

whale 2016.04.21. 09:13:28

@Muzsikok közt: Szarban is van mindenhol a rendszer. Ez óvoda kiscsoport, hogy másra mutogatunk, hogy de ott is... Ki nem szarja le? Mit segít az rajtunk, ha a németek sem tudják majd finanszírozni a saját rendszerüket. Öregedő társadalomban NEM működik a feki rendszer, szerintem könnyen felfogható....

CyberPunK 2016.04.21. 09:16:26

@whale: Szerintem az is könnyen felfogható, hogy ha azt mondod az aktív népességnek, hogy brutálsi elvonást kapsz, cserébe semmi se fog majd jutni neked, ellenben nem 50 évesen mész majd nyugdíjba, hanem 70, akkor az aktív elég szépen beint.

2016.04.21. 09:19:16

@whale:
A 2000-es években nálunk 6-8%-os infláció volt, meg 3-4%-os (reál) gazdasági növekedés. Az eurózónában meg 1-2%-os infla, 2% körüli növekedés. Ft és euró paritás esetén nekünk évente 3-5%-al kellett volna drágulnunk hozzájuk képest. Szerinted ez meddig fenntartható? A 2000-es években épp az tartotta irreálisan erősen a Ft-ot, hogy Járai magasan tartotta az alapkamatot, és devizában eladósodott a lakosság. Vagy az nem volt manipuláció?

Peterpapo 2016.04.21. 09:19:57

Nincs azzal semmi baj, ha nem emelnek, és azzal sem, ha csak ilyen kicsit. A többivel van baj, meg azzal, hogy ezt a minimális emelést úgy jelentik be, mintha ők lennének a legfaszábbak. Pedig csak a legfaszabbak.

Ed Gonzo 2016.04.21. 09:22:38

@CyberPunK: Mehet pl Ukrajnába, erre gondoltál?

whale 2016.04.21. 09:26:35

@nagybalfasz: De, az is az volt, meg most ez is az. A különbség az, hogy a gyenge euro a lakosságnak jó, a gyenge forint meg az exportőröknek. Engem az exportőrök érdekelnek kevésbé.:)) Értem én, hogy versenyképesség, meg minden, de ez így akkor is kamu, a 0% inflácóval együtt. Én csak annak a statisztikának hiszek, amit személyesen hamisítok.:)))
"0% infláció" mellett az árak rakétáznak felfelé, szóval a magam részéről leszarom, hogy infla miatt, vagy árfolyam miatt fizetek többet...:)

CyberPunK 2016.04.21. 09:29:24

@Ed Gonzo: Tulajdonképpen nem erre gondoltam, csak felbasztam az agyamat a "takarodjon az aktív külföldre, ha nem tetszik valami" hozzáálláson.

2016.04.21. 09:29:59

@whale: Igazad van, az exportőrök le vannak szarva, csak a baj van velük.

whale 2016.04.21. 09:30:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: 3 EZER milliárd lesz az.:) De manyup nélkül is meg lehetne csinálni a zárt kasszát, csak politikai akarat és 2/3-ad kellene hozzá. Oh, wait...

Muzsikok közt 2016.04.21. 09:30:08

@nagybalfasz: manyup ma is van aki akar vesz magának. Az jó nagy faszság volt h az állam ezt kötelezővé tette miközben az állami nyugdíj deficites lett, aztán tömték adóból a lyukat, miközben brutálisan eladósodott az állam.

Igazi balfasz ballib pénzügyi húzás

Muzsikok közt 2016.04.21. 09:32:19

@whale: ezzel egyetértek, mindenki gondoskodjon magáról

Ed Gonzo 2016.04.21. 09:34:55

@nagybalfasz: matekozzunk kicsit:
Nagyanyám nyugdíja ca. 70 000 (özvegyivel).
Ebből rezsi: kb 35 000 (panellakás)
gyógyszerek: kb 10 000
Ebéd befizetés: kb 12 000
Tehát, ha kihúzza egész hónapban napi egy étkezéssel, akkor havonta 13 000 bivalyerős magyar forintot tud félretenni, ha nem jön valami vis mayor, pl vízóracsere (16 000), hőszolgáltató túlszámlázás (20 000), vagy valami komolyabb betegség.
18%os megtakarítás. És akkor csak ebédelt...

whale 2016.04.21. 09:36:48

@efe Padilla: Nem erről van szó, természetesen fontosak. De talán nem ártana figyelembe venni a 10 millió hangya érdekeit is egy "nemzeti" kormánynak, nem?

whale 2016.04.21. 09:39:38

@Muzsikok közt: Már bocs, de az nem a manyup hibája, hogy a politikai korrupció (szavazatvásárlás) felborította a kassza egyensúlyát. A kiadási oldalt szépen a bevételihez kellett volna igazítani! Nyugdíjas honfitársaink miért is nem vesznek részt a közteherviselésben???

CyberPunK 2016.04.21. 09:42:32

@Muzsikok közt: Azzal tisztában vagy, hogy a MANYUP volt az utolsó érv a teljes bejeletés mellett? Minden más járandóság/segély/etc plafonhoz van kötve.

nemecsekerno_007 2016.04.21. 09:43:12

@whale: Hát nagyjából ez a két verzió lehetséges:

1. Csökkentik a nyugdíjakat. Ezzel nem lehet választást nyerni

2. Elinflálják a nyugdíjat és minden állami kifizetést. Ez hosszabb ideig tart, nem jelent politikai veszélyt.

Nálunk az utóbbit választották. Persze az kellett volna, hogy társadalmi vitát folytassunk arról, hogy csökkenteni kell a nyugdíjat. (meg még sok egyéb kiadást) Ehhez társadalmi és politikai konszenzus kellene, az meg itt sose volt.

2016.04.21. 09:44:07

@Muzsikok közt:
Az állam akkor ott hibázott, hogy nem járt ez egy 25%-os nyugdíj csökkentéssel. Nem azzal, hogy kötelezővé tette, mert ennek a pillérnek pont az a lényege, hogy kötelező.

Viszont onnantól kezdve, hogy az állam ezt államosította, kötelessége lenne a több járulékot befizetőknek nagyobb nyugdíjat adnia. Ezzel kapcsolatban vannak kétségeim, 20 év múlva, főleg ha a mostaniakhoz hasonló komcsik lesznek hatalmon, borítékolható az egyenlő nyugdíj, mert ez jelenti a legtöbb szavazatot.

2016.04.21. 09:45:51

@Ed Gonzo: Az egyszemélyes háztartás luxus, nem feladata a társadalomnak a finanszírozása.

kvadrillio 2016.04.21. 09:46:09

RÉTEGMINIELNÖKÜNK...már megent dobott egy ganajgombócot a magyar népnek ! 0,9 %-OS NYUGDÍJEMELÉST TERVEZ A NYÖGDÍJASOKNAK, AKIKNÉL AZ ORSZÁG FIATALABB GENERÁCIÓJA LAKIK, AKIKET SZERÉNY NYUGDÍJUKBÓL TARTANAK EL !!! VIKTORMINI-RÉTEGMINELNÖK JÓL TUDJA EZT, EZÉRT IS NEVEZHETŐ TÖMEGGYILKOSNAK INTÉZKEDÉSE NYOMÁN !!! A VEZETŐK HAVI PÉNZÉT 2 MILLIÓRÓL 5-6 MILLIÓRA EMELTE, MA...TOLCSY TÖBBSZÁZ MILLIÁRDOT KÖLTÖGET EL FESTMÉNYEKRE, I INGATLANOKRA (NÉPVAGONGYARAPÍTÁS-RA HIVATKOZVA !) A MAGYAR NÉP FELHATALMAZÁSA NÉLKÜL !+!!, CSAK A FELSŐKÖZÉPOSZTÁLYT PREFERÁLJA MINDENFÉLE TÁMOGATÁSOKKAL, CSALADÓKEDVEZMÉNYEKKEL, ÁFA-CSÖKKENTÉSEKKEL...STB., A MAGYAR NÉP TÖBBSÉGI RÉTEGÉT VISZONT FOLYAMATOSAN EGYRE NAGYOBB NYOMORBA TASZÍTJA !!! EZT A MÓCCERT ÉVEK ÓTA CSINÁLJA A MAGYAR TÖBBSÉGI RÉTEG KÁRÁRA !!!
HA ORBÁN MINIELNÖK CSAK A FELSŐKÖZÉPOSZTÁLY RÉTEGMINIELNÖKE, CSAKIS ŐKET KÉPVISELI, AZ ŐÁ ÉRDEKEIK SZERINT CSELEXIK, AKKOR JOBB, HA ELMEGY UGANDÁBA GÁSPÁR FIA UTÁN ÉS OTT SZERVEZ MAGÁNAK EGY 0,9 %-.OS RÉTEGET, AKIKEN KIÉLHETI RÉTEG-ADAKOZÁSI HAJLAMAIT !!!
MONDJON LE, HŰBÉRESEIVEL EGYÜTT ÉS MENJEN EL EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL A ...PICSÁBA !!!..., MELY A MAGYAR EMBEREK HAZÁJA, MELYET MAGYARORSZÁGNAK HÍVNAK ! A MAGYAR EMBEREK MAJD VÁLASZTANAK MAGUKNAK MEGFELELŐ MINISZTERELNÖKÖT, AKI AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALMAT KÉPES KÉPVISELNI ÉS AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALOM JOBB, MAGASABB ÉLETSZÍNVONALÁT ELÉRNI !!!!

SZÓVAL....ORBÁN RÉTEGMINIELNÖK..., MONDJ LE ÉS MENJ INNEN A BÜDÖS PICSÁBA MÁSHOVA RÉTEGELNI !!!!!

kvadrillio 2016.04.21. 09:46:39

RÉTEGMINIELNÖKÜNK...már megent dobott egy ganajgombócot a magyar népnek ! 0,9 %-OS NYUGDÍJEMELÉST TERVEZ A NYÖGDÍJASOKNAK, AKIKNÉL AZ ORSZÁG FIATALABB GENERÁCIÓJA LAKIK, AKIKET SZERÉNY NYUGDÍJUKBÓL TARTANAK EL !!! VIKTORMINI-RÉTEGMINELNÖK JÓL TUDJA EZT, EZÉRT IS NEVEZHETŐ TÖMEGGYILKOSNAK INTÉZKEDÉSE NYOMÁN !!! A VEZETŐK HAVI PÉNZÉT 2 MILLIÓRÓL 5-6 MILLIÓRA EMELTE, MA...TOLCSY TÖBBSZÁZ MILLIÁRDOT KÖLTÖGET EL FESTMÉNYEKRE, I INGATLANOKRA (NÉPVAGONGYARAPÍTÁS-RA HIVATKOZVA !) A MAGYAR NÉP FELHATALMAZÁSA NÉLKÜL !+!!, CSAK A FELSŐKÖZÉPOSZTÁLYT PREFERÁLJA MINDENFÉLE TÁMOGATÁSOKKAL, CSALADÓKEDVEZMÉNYEKKEL, ÁFA-CSÖKKENTÉSEKKEL...STB., A MAGYAR NÉP TÖBBSÉGI RÉTEGÉT VISZONT FOLYAMATOSAN EGYRE NAGYOBB NYOMORBA TASZÍTJA !!! EZT A MÓCCERT ÉVEK ÓTA CSINÁLJA A MAGYAR TÖBBSÉGI RÉTEG KÁRÁRA !!!
HA ORBÁN MINIELNÖK CSAK A FELSŐKÖZÉPOSZTÁLY RÉTEGMINIELNÖKE, CSAKIS ŐKET KÉPVISELI, AZ ŐÁ ÉRDEKEIK SZERINT CSELEXIK, AKKOR JOBB, HA ELMEGY UGANDÁBA GÁSPÁR FIA UTÁN ÉS OTT SZERVEZ MAGÁNAK EGY 0,9 %-.OS RÉTEGET, AKIKEN KIÉLHETI RÉTEG-ADAKOZÁSI HAJLAMAIT !!!
MONDJON LE, HŰBÉRESEIVEL EGYÜTT ÉS MENJEN EL EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL A ...PICSÁBA !!!..., MELY A MAGYAR EMBEREK HAZÁJA, MELYET MAGYARORSZÁGNAK HÍVNAK ! A MAGYAR EMBEREK MAJD VÁLASZTANAK MAGUKNAK MEGFELELŐ MINISZTERELNÖKÖT, AKI AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALMAT KÉPES KÉPVISELNI ÉS AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALOM JOBB, MAGASABB ÉLETSZÍNVONALÁT ELÉRNI !!!!

SZÓVAL....ORBÁN RÉTEGMINIELNÖK..., MONDJ LE ÉS MENJ INNEN A BÜDÖS PICSÁBA MÁSHOVA RÉTEGELNI !!!!!

2016.04.21. 09:47:48

@whale: A 10 millió hangyának mióta érdeke az exportőrök kivéreztetése?

2016.04.21. 09:49:12

@Ed Gonzo:
Ugyanezen érv alapján lesz az 20 év múlva, hogy vegyük el a 40 éven át bejelentetten jól kereső Pista bácsi jelenértéken nézve 200 ezres nyugdíját, mert Mari néni, aki 40 évig minimálbérre bejelentés mellett a fizetése 2/3-át zsebbe kapta, nem tud a 30 ezres nyugdíjból megélni. Ezért mind kapjanak 70 ezret, függetlenül mennyit kerestek. És még Pista bácsi lesz a szemét, hogy hogyan képzelte a luxus nyugdíját.

Egyetlen ponton hibádzik, hogy a jövő Pista bácsijai húznak el az országból, mert sejtik mi vár rájuk...

nemecsekerno_007 2016.04.21. 09:50:16

@nagybalfasz: Hát igen, eléggé 22-es csapdája helyzetben vagyunk.

Egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb az eltartóképes népesség. Emelett ha folytatjuk azt a gyakorlatot, hogy a közpénzből kiképzett szakemberek az egyetem után lelépnek külföldre, akkor ez nem is fog változni.

Nem tudom mi a jó megoldás, egyenlőre a nyugdíjak elinflálása - amit nagyjából csinálnak - az amivel időt nyerhetünk. Mondjuk a problémát nem oldja meg.

room_101 2016.04.21. 09:53:28

Lófaszt nyugdíjemelést. Mondom ezt úgy, hogy nemsokára én is nyugdíjas leszek. Ismeri e a tisztelt olvasó azt a mondást, hogy járni jár de nem jut? Ma a nyugdíjasok sokkal jobb helyzetben vannak, mint az aktív korúak, ráadásul aki ma osztogatja a nyugdíjemelést, az a mai 40 év és az alattiaktól veszi azt el, mert nekik már nem sok fog jutni.

Ed Gonzo 2016.04.21. 09:54:39

@efe Padilla: Tehát milyen megoldást javasol ön a 84 éves özvegyeknek?
1. ne jöjjön haza a temetőből
2. költözzön 300kmre a gyerekekhez
3. menjen öregek otthonába
4. Ukrajna

2016.04.21. 09:54:43

@Ed Gonzo:
Amúgy én a környezetemben azt láttam, hogy elképesztően keveset kereső nyugdíjasok is félretesznek, szerintem azért, mert durván spórolós szokásokat vettek fel anno a hiánygazdaságban. Nagymamám is vadássza az olcsó párizsit, pedig neki nem olyan alacsony a nyugdíja, és bőven jobbat is megengedhetne magának, de egyszerűen nem úgy szocializálódott.

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:01:50

@nagybalfasz: Melyik érv?
"Én nagyon nem ezt látom, pont a nyugdíjasok takarítanak meg arányaiban legjobban."
Erre volt válasz, arányaiban, ha beosztja az ebédet akkor hihetlen, 18%os megtakarítást tud elérni. De ha nem mohó, és mindennap vesz egy zsemlét is, már csak 14%. Ha dözsöl, és naponta KETTŐ zsemlét vesz, már csak 10%. Látod már, hová szeretnék kilyukadni?

2016.04.21. 10:02:04

@Ed Gonzo:
És mit csináljon egy vidéki közmunkás, ha a környéken sehol sincs munka?

1. Költözzön Budapestre, vagy a nyugati határszélre?
2. Menjen külföldre?
3. Lakjin egy fedél alatt 10 másik közmunkással?

Mert szerintem bármelyik megoldás. De lehet sírni is.

whale 2016.04.21. 10:02:46

@efe Padilla: Jó, azért a kivéreztetéstől messze lennének, ha 310 helyett csak 280-on válthatnák az eurot.:) Nem kell dramatizálni a dolgot a kelleténél jobban. Mint ahogy nyilván nyereségesen exportáltak 260-as euro mellett is...

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:04:25

@efe Padilla: Milyen emberséges! Várjunk csak, mégsem.

2016.04.21. 10:05:22

@Ed Gonzo:
Látom, de szélsőséges a példád, mert nem minden nyugdíjas kap ilyen alacsony nyugdíjat, meg nem minden nyugdíjas lakik panelban, ja és nem minden nyugdíjas özvegy. Nekem volt olyan idős rokonom, aki milliókat őrzött a párna alatt, pedig nem volt kiemelkedő a nyugdíja. Nagyszüleim meg rekord kevésből éltek évtizedeken át, és ők is nem keveset félretettek.

oszt jónapot 2016.04.21. 10:05:23

@Muzsikok közt: Faszt, csak ki kellett volna várni azt a pár évet, amíg a manyupok elkezdenek fizetni és onnantól kezdve önjáró lett volna az egész. Csak a narancskomcsiknak kellett a pénz.

2016.04.21. 10:08:40

@whale: 10%-al kisebb bevétel forintba számolva. Kinyiffantaná az olyan exportőrök felét, akik nem függetlenek az árfolyamtól.

whale 2016.04.21. 10:09:43

@oszt jónapot: Pontosan. Gyakorlatilag akkor törték fel a perselymalacot, amikor tele volt, mert a kifizetések megkezdése előtt szántották be. Azt hiszem 15 év után, 2013-ban kezdett volna fizetni a rendszer....

kvadrillio 2016.04.21. 10:10:11

"Az új adórendszer és a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott megszorítások nemcsak a középosztályt törhetik ketté, hanem az egész társadalmat is, mivel a megszorítások leginkább a társadalom alsó rétegeit sújtják (és részben az alsó középosztályt), ezáltal az alsó és felső egyharmad közötti szociális olló még szélesebbe tárul, és a jövedelemkülönbségek megugrása előre nehezen felmérhető társadalmi feszültségeket generálhatnak."""

...JAHHH....HÁNY EZERMILLIÁRD IS DEKKOL OFFSHORESZÁMLÁKON, ADÓPARADICSOMOKBAN ?????????

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:10:17

@nagybalfasz: Nem sírok, én most költöztem BPre, +1 nyelvet tanulok a meglévő 2 mellé, szerintem erre a legtöbb aktív kereső képes. Én megtehetem. A 84 éves nagyanyám viszont már elég nehezen viseli a változást.

whale 2016.04.21. 10:13:01

@efe Padilla: Volt 20%-kal kisebb bevételük is, oszt mégse nyiffantak ki, sőt....:)
Nem hiszem, hogy életbevágó a 310-es árfolyam. Értem, hogy versenyfutás van a beruházásokért, de nem csak ez az egy szempont létezik szerintem. Másrészt a beruházók sem csak az árfolyamot nézik, hanem a jogbiztonságot is pl...:)

kvadrillio 2016.04.21. 10:13:15

@kvadrillio: """Bár a kormányzati kommunikáció általánosságban a középosztály megerősítéséről beszél, valójában az új elosztásrend kedvezményezettje nem a teljes középosztály, hanem a felső középosztály (és az elit). """.....

.....AKIK OFFSHORESZÁML-ÁKON, ADÓPARADICSOMOKBAN FIALTATJÁK A SOKEZER MILLIÁRDJAIKAT !!!!!

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:13:30

@efe Padilla: Mert nem az egyes pontot választotad.
És azért, mert a nyugdíjasok nem viselik jól a környezetváltozást. Inkább teljesítem az alaptörvénybe bevésett kötelességemet, gondoskodom azokról, akik gyerekkoromban gondoskodtak rólam. Viszont a megtakarításos bullshit (már bocsánat) elég demagóg, nem gondolod?

CyberPunK 2016.04.21. 10:16:56

@Ed Gonzo: Csak egy kérdés, ugye teljesen bejelentve dolgozol, és mindig mindent számla ellenében vásárolsz csak/veszel igénybe? Mert, ha nem, akkor csak bullshit ez a hozzászólásod.

konrada 2016.04.21. 10:17:12

@nagybalfasz:
A te fizetésedet kellett volna 25%-kal csökkenteni, és abból fizetni a manyupot - mert te még fiatal vagy, így 3.4. műszakból ki tudtad volna pótolni - nem annak a járandóságát, aki egy életen át megdolgozott érte, és már kikerült a munkaképes korból....

...egyébként meg: te komolyan azt hiszed, hogy egyennyugdíj van???
A több járulékot befizetők több nyugdíjat kapnak. ...és nem mostantól, hanem a TB bevezetése óta. Érdemes lenne utána nézned, mielőtt beírsz...

2016.04.21. 10:18:48

@Ed Gonzo: Én sem viselem jól a környezetváltozást. És?
Milyen megtakarításos bullshitre gondoltál?

kvadrillio 2016.04.21. 10:20:45

@kvadrillio: """Bár a kormányzati kommunikáció általánosságban a középosztály megerősítéséről beszél, valójában az új elosztásrend kedvezményezettje nem a teljes középosztály, hanem a felső középosztály (és az elit). """.....

.....AKIK OFFSHORESZÁML-ÁKON, ADÓPRADICSOMOKBAN FIALTATJÁK A SOKEZER MILLIÁRDJAIKAT !!!!!GÁTOLJÁK A HOZZÁSZÓLÁSOKAT A NEMZETBIZTONSÁGIAK EMBEREI AZ INTERNETEN ??????? :ol)))))))

2016.04.21. 10:21:05

@konrada:
Aha, tehát vonjunk el még többet az aktívaktól, nem elég a rejord elvonás. Még véletlenül sem maradjon senki sem az országból.

"..egyébként meg: te komolyan azt hiszed, hogy egyennyugdíj van???
A több járulékot befizetők több nyugdíjat kapnak. ...és nem mostantól, hanem a TB bevezetése óta. Érdemes lenne utána nézned, mielőtt beírsz..."

Hol írtam, hogy egyennyugdíj van??? Az értő olvasás látom nem megy. Olvasd el újra mit mire írtam, hátha másodszorra menni fog.

2016.04.21. 10:21:07

@whale: Azzal azért tisztába vagy, hogy két valuta árfolyamát különböző időpontokban nem lehet egyszerűen összevetni?

kvadrillio 2016.04.21. 10:22:53

GÁTOLJÁK A HOZZÁSZÓLÁSOKAT AZ INTERNETEN ???????? EJJJNYAHHH VIKTORBÁCSI !!! NEMSZÉÉÉP ! NEMSZÉÉÉÉP ! :o))))))))) RENDSZERGIZDÁK ! BEÁLLTATOK AZT AKADÁLYOZTATÓK SORÁBA ????? :o) BESZARÁÁÁÁÁS !!! :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:23:50

@efe Padilla: Bocs, ide kevertem nagybalfasz hozzászólását: "Én nagyon nem ezt látom, pont a nyugdíjasok takarítanak meg arányaiban legjobban."
Erre válaszoltam, nem sírás volt a cél, csak bemutatni a bullshit jellegét.

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:27:01

@CyberPunK: Eddig igen, most lettem munkanél... regisztrált álláskereső. Töredelmesen bevallanám, hogy a piacon nem kérek mindig számlát, illetve szoktam kínából is rendelni néhanapján. Ez már a BS kategória, vagy még megáll a hozzászólásom?

CyberPunK 2016.04.21. 10:31:00

@Ed Gonzo: Nem áll meg. Alaptörvénybe tartozó kötelességed a törvények betartása, az meg tiltja a számlanélküli vásárlást. Nem szeretem amikor valaki olyan nagy szavakkal dobálózik, ami nem igaz rá.

Félreértések elkerülése végett, én magasról szarok a kötelezettségeimre, de nem is hangoztatom őket. Y generációs aktívként unom, hogy rám csak kötelezettségek jutnak, jogok már nem.

2016.04.21. 10:31:49

@Ed Gonzo:
Aha, bullshit, mert megcáfoltad a nagyapám is 90 évet élt, pedig dohányzott típusú érveléssel.

2016.04.21. 10:34:07

@Ed Gonzo:
Nem a nyugdíjasok nem viselik jól a környezetváltozást, hanem azok, akik évtizedekig nem voltak rákényszerülve, hogy ha kell, váltsanak. A nyugati nyugdíjasok egészen máshogy gondolkodnak.

Muzsikok közt 2016.04.21. 10:35:51

@oszt jónapot: de szerencsére nem vártuk ki hanem megszünt a rendszer még az államcsőd előtt.

Sehol a világon nincs kötelező manyup, csak kelet eu-ban volt ez a kísérlet de mindenhol visszavonták.

2016.04.21. 10:38:10

@Muzsikok közt: Visszavonták? LOL. Szabályos fegyveres rablótámadás keretein belül ellopták.

2016.04.21. 10:39:08

@Muzsikok közt:
Nem mondom, hogy feltétlenül legyen manyup, de ahhoz, hogy ne legyen, meglehetősen magasak a járulékok.

Másrészt nyugaton más jellegű nyugdíj pillérek is vannak, amelyek meg nálunk nem voltak soha.

Harmadrészt teljesen mindegy, hogy mennyire jogos, hogy volt-e, aki magánpénzeket kompenzálás nélkül államosít, az kommunista. Akkor is, ha jobboldalinak hazudja magát.

konrada 2016.04.21. 10:40:40

@efe Padilla: ;DDD
Mit szívsz, mert abból én is kérnék...!;))

Kivlov 2016.04.21. 10:44:52

@Szabványok:
kár, hogy matocsy 3 mrd-je csak egyszeri kiadás volt, míg az 1000 ft nyugdíjemelés fedezetét minden évben elő kellene teremteni innentől.

CyberPunK 2016.04.21. 10:44:54

@efe Padilla: Én a zsarolás szót használnám az esetre. Azóta tekintek köztörvényes bűnözőként a kormányra.

konrada 2016.04.21. 10:45:41

@nagybalfasz:
...mert aki közpénzeket magánosít kompenzálás nélkül, az mi?

...tudom a zorbánék is azt teszik, de pont annyira nem tetszik, mint az, amikor a nyugdíjkasszából kivontak arra beszedett pénzt, hogy abból magáncégek prosperáljanak, és ami után a finanszírozás pótlására felvett kamatok által generált adóemelkedést meg nekem kellett kifizetni....

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:46:16

@CyberPunK: Most ugye viccelsz. Szavazni azért még elmehetek?

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:49:04

@nagybalfasz: Kifejtenéd az érvelési hibámat?

CyberPunK 2016.04.21. 10:49:22

@Ed Gonzo: Ne keverd a dolgokat. Nem azt mondtam, hogy szar ember vagy, hanem hogy bullshit-et beszélsz te is.

konrada 2016.04.21. 10:50:16

@CyberPunK:
A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

...minderre persze az a válasz: hogy de tudja mennyi pénze lesz öregkorára, míg a TB-s nem.
S ebben félig van igazság: Ami rajta van a számlán, az derülátó szvsz. több mint 50% eséllyel rajta lesz akkor is. (Mert bár sokan hiszik azt, hogy a kapitalizmusban csőd nem létezik, és egy magáncég nem tesz olyant soha, hogy feléli, elcsődöli a befektetet pénzt, ha nincs meg az elvárt hozama, főleg egy olyan cégnél, amelynek évtizedeken keresztül csak bevétele van, és viszonylag hirtelen, egyszerre jelenik meg a bevételhez képest nagyobb tömegű kifizetés.)
De akármilyen pozitív vagyok is, attól még ismerem a történelmet, és tudom, mi volt 30-40 éve, mennyit ért a forint akkor és most.
...s messze nem vagyok biztos, ha az akkori nominál befizetésem alapján kapnék ma nyugdíjat - még akkor is, ha az adott időszak átlagos hozamával növelten is - Őrülnék neki...

...azt már inkább csak halkan kérdem: miből gondolja azt a kedves manyuppos, hogy ha az ország valóban akkora trében lesz addigra, akkor a manyup-ot kezelő cég még prosperálni fog világítótoronyként kilógva, azaz lesz abban bőven pénz, miközben máshol nem?

...s azt miből gondolja, hogy a TB-s nyugdíjas éhen hal majd?
Ennek átgondolására 1 adat: már ma több nyugdíjas van, mit ahányan legtöbben szavaztak 1 pártra a rendszerváltás óta. Azaz gyakorlatilag ők magukban el tudják dönteni, ki kormányozzon. Szerintük lesz olyan párt valaha is, amely ellenük kormányozhat???
Nyugodjatok bele: inkább rólunk, adófizetőkről húznak le még egy bőrt: ezért annak igaza lesz, aki pangást jósol.
...de a pangás időszaka nem jó egy olyan befektetéshez, mely pénzt gyüjtöget...

Ed Gonzo 2016.04.21. 10:51:07

@Ed Gonzo: Úgy értem, hogy ezen az alapon szerinted mindenkinek kussolnia kellene az országban, aki nem 100%osan a törvények szerint él? Tehát a népesség túlnyomó részének?

CyberPunK 2016.04.21. 10:56:58

@Ed Gonzo: Csak kicsit, de ennyit szerintem elbír ez a felület, nem?

Muzsikok közt 2016.04.21. 11:02:01

@nagybalfasz: pontosan olyan nyugdíjpillér van nyugaton mint itt, elmész egy céghez ami manyupot árul és veszel ha akarsz+állami.

A járulék soha nem lesz alacsonyabb hacsak nem lesz több befizetō.

2016.04.21. 11:02:06

@konrada:
Semmi probléma nem lett volna a manyuppal, ha párhuzamosan nyugdíjcsökkentéssel jár.

Ed Gonzo 2016.04.21. 11:02:29

@nagybalfasz: Sőt, a tőlünk nyugatra élő népek elég sokmindent máshogy kezelnek, és nemcsak a nyugdíjasok. De a mobilitás hiányát számonkérni a 80+ embereken... nem szép dolog.

2016.04.21. 11:06:21

@CyberPunK: Az, hogy a kötmanyupban maradókat megzsarolták azzal, hogy a további befizetésikért cserébe az állami pillérből egy fillért sem kapnak, a szememben egyenértékű a pénzt vagy életet felkiáltással végrehajtott útonállással. Szimpla zsarolásnál mindenképp komolyabb tényállás.

CyberPunK 2016.04.21. 11:06:56

@konrada: Egy aspektust kihagysz.

Magyarázd meg egy mostani aktívnak, hogy miért kell minnél többet adóznia. A következő irányelvek voltak eddig hangoztatva:

-lófaszt se fogsz kapni, ha nyugdíjba mész, ha egyáltalán az akkori korhatárt megéled
-kezdj el előre takarékoskodni, mert nem kapsz semmit, rakjál szépen félre magadnak
-de azért tejelj a mostaniaknak

Az, hogy mi lesz a szüleimmel másodlagos, őket mindig segíteni fogom közvetlenül. Más nyugdíjasra meg köpök magasról, ők is magasról köpnek arra, hogy mi lesz velem majd, illetve, hogy miből is fogok családot alapítani.

A manyup egy nagyon jó jelzésértékű dolog volt, legalább kaptam évente egy papírt a befizetéseimről. Tudom, hogy bármikor ellophattá (azért voltak ott állami garanciák is), de még mindig pont egy papírral több, mint amit most kapok.

Értem a rendszer problémáit, de ha abba az irányba megyünk el, hogy mindent a mostaniak alá sorolunk be, akkor kétféle aktív marad: aki lelép a francba illetve aki feketén/szürkén dolgozik. Aztán szavazhatnak a nyugdíjasok, amiről csak akarnak.

2016.04.21. 11:08:53

@konrada: Baromság. A feki kassza hiánya nem a kötmanyupba átirányított járulékok, hanem a 13. havi nyugdíj, a korhatár előtt állományba kerültek kimagasló száma, a 800e rokkantnyugdíjas miatt keletkezett.

2016.04.21. 11:09:46

@Muzsikok közt:
Vagy ha csökkentjük a helyettesítési rátát.

2016.04.21. 11:12:29

@Ed Gonzo:
Nem kérek én semmit sem számon senkin. Mindenki meg tudja hozni a saját anyagi helyzetéhez tartozó döntéseket.

2016.04.21. 11:13:34

@CyberPunK: A kötmanyup a bevezetésekor GDP arányosan 0,3%-os hiányt okozott, prudens gazdálkodás mellett a felfutása végére sem okozott volna 1-1,2%-nál magasabb hiányt. A prudens gazdálkodás fogalmába viszont nem férnek bele az előtt felsorolt produkciók.

konrada 2016.04.21. 11:15:49

@nagybalfasz:
Nem lett volna igazságosabb akkor már, hogy aki manyuppozni akar, az saját pénzét teszi bele, nem pedig azét veszi el, aki már megdolgozott érte???

2016.04.21. 11:17:48

@konrada: Csaxólok, hogy a saját pénzét tette bele.

konrada 2016.04.21. 11:18:41

@efe Padilla:
Aham. Szóval azt írod, hogy akkor a befizetések magánszámlára irányított negyedrésze már ne is hiányzott???;)))

CyberPunK 2016.04.21. 11:23:00

@konrada: Attól még én voltam az, aki megdolgozott érte. Nehéz elképzelni, hogy azt a pénzt megkereshetem külföldön is, és akkor nem 3/4-ét kapja meg az állam, hanem semmit se?

Buchhalter 2016.04.21. 11:24:55

@Parajpuding: a családi pótlék direkt célzottan nem emelkedett.Lásd a kisebbség és efy lumpen kusta fehér réteg miatt.Helyette lett családi adókedvezmény.Vagyis dolgozz és akkor kapsz!Csak azért mert valaki ész nélkül szaporodik én se adnék neki.Különben jövőre felemelik 12200 - ról 15000-re.Én szívem szerint megszüntetném.Feleségem szoc munkás.Ő tudna neked mesélni erről a megélhetési segélyleső népségről.A segélyekkel csak újra termelődnek.A nyugdíjakról meg annyit,hogy bevezetném az egyéni nyugdíj számlákat ami pár helyen a világban bevállt .Ergo látod mennyi a befizetés és egy táblázat segítségével mennyi a lehetséges havi apanázs.Szigorúan 65 felett mehetne mindenki nyugdíjba ,még a nők is!Max 3 gyerek után elengednék 3 évet.A rokkant nyugdíjasoknál is újra körbe néznék,sajna nem is egy rokkantsági csalót ismerek.Lefizette az orvost és még jól el is hagyja magát.Viszont radikálisan emelném béreket és ahol lehet csökkenteném pár százalékkal a járulék terheket.

konrada 2016.04.21. 11:25:10

@CyberPunK:
Sokkal egyszerűbb a dolog. Csinálj 3 gyereket, és beszéld rá kortársaidat is.
Így nem fognak hiányozni a korfáról azok, akik egyensúlyban tudnák tartani a mostaninak megfelelő rendszert.

...de persze én értem: a gyerekek nevelése felelősség, drága, sok lemondással jár.
Csak hát meg kéne érteni, ingyen semmi nem megy. Nem azoktól kell elvenni, akik már megtették a köteleségüket, hanem annak kell pénzbe kerülni, akik a gyerekek be nem vállalásával pénzt takarítanak meg...

...persze tudom, régen is volt olyan, akinek nem lehetett gyereke, vagy volt elég önző, de nem ez volt a norma.
...s ha most ez lett, hát ne csodálkozzanak hogy ingyen nincs semmi...

Muzsikok közt 2016.04.21. 11:25:26

@efe Padilla: annak ellenére h ilyen kirâly termék volt minden ország megszüntette a picsába

konrada 2016.04.21. 11:26:19

@efe Padilla:
Akkor jól értettem, nincs több kérdésem, mert látom, mennyire otthon vagy a témában...;)))

konrada 2016.04.21. 11:28:33

@efe Padilla:
...ahogyan minden adóba. De ezután az közpénz lesz. Ettől még nem lesz működőképes, ha kivesszük a láncból...

vajdasagi 2016.04.21. 11:29:57

@MikeBoy: "Vagyis alulról üti az 1%-ot. "

Egy amúgy is rinyálós, értéktelen írásban lehet ugyan ilyet mondani. De egy konkrét szám hasznosabb lenne. Mennyi ez? 0.85%, vagy 0.98%?

Persze nem ezen múlik: ez egy szar cikk.

CyberPunK 2016.04.21. 11:34:53

@konrada: Összekeversz a kormánnyal. Neki a dolga, hogy társadalmi szinten oldja meg a problémát, én maximum arra reagálok így vagy úgy.

konrada 2016.04.21. 11:39:58

@Buchhalter:
Van egyéni nyugdíjszámla. Megkeresheted az ügyfélkapun...

A probléma az indexálással van, mert nem mindegy mihez indexáljuk, azaz mi lesz az egyén költsége 30-40 év múlva, mi az államé, mit nézünk, inflációt, reáljövedelmet, átlag-hozamszintet...
Ezért tartom helyesebbnek, ha az egyéni számlák alapján állapítják meg a nyugdíjakat, és utána életjáradékot.

konrada 2016.04.21. 11:42:19

@CyberPunK:
Akkor ne csodálkozz, hogy próbálják úgy, ahogyan tudják...
...legfeljebb nem egyezik a véleményük veled..;)

2016.04.21. 11:42:25

@konrada:
A saját pénzüket tették be. A komcsik meg lenyúlták.

vNHM 2016.04.21. 11:48:38

Az volt már, te degenerált, hogy a nyugdíjemelés az infláció bizonyos százaléka törvény szerint? Cuppogjál még kicsit a tegnapi témán. Igaz jobb lenne a qurcsány feris 4,2% a 12%-os infláció mellett? Feri szara édesebb!

konrada 2016.04.21. 11:55:19

@nagybalfasz:
Persze, de erre válaszoltam is már: pont úgy saját pénz, mint minden adó, vagy járulék...

whale 2016.04.21. 12:03:36

@konrada: Saját pénz, mert ha nem keresem meg, nincs, nem létezik, teccikérteni? Az nem úgy van, hogy az államnak van pénze, amiből valamennyit nekem ad, hanem nekem van pénzem, amiből valamennyit elvesz az állam. Ne ülj fordítva a döglött dakota lovon, mert nevetséges leszel....

whale 2016.04.21. 12:05:29

@konrada: Van a faszt! Az nem egyéni számla, hogy a járulékfizetést tudod követni, az sima nyilvántartás. Ráadásul asszem az is csak 2012-től. Vicc....

whale 2016.04.21. 12:07:50

És közben megint 310 felett az ajro. Miért? Jött valami rossz hír? Dehát minden jobban teljesít, nem? :))
Tegnap már majdnem 309 volt. Qrva Kuszaszem...

McZozo 2016.04.21. 12:17:52

@nemecsekerno_007: NEzd nem vagyok nyugdijas igy nem haza beszelek. De ez a csokkentsuk a nyugdijat akkor let volna opcio ha mondjuk 1500-2000 eurot kapnanak a nyugdijasok, de mig 40-50-70000 forintos nyugdijak tomkelege van addig nem tudom hova akarod tovabb csokkenteni. ahogy fenti peldaval is leirtak ennyi penbol ehenhalni nem lehet nemhogy elni.

McZozo 2016.04.21. 12:21:07

@kvadrillio: Az a baj hogy ez nem lenne eleg, mert az elmult 6 evben olyan merteku penzt loptak ki a rendszerbol amivel ma ha lelepnek boldogan elnek meg az unokaik is. Es ez a penz nagyon hianyzik az orszagbol, igy sajnos nem eleg hogy elmennek de sajnos a vagyonukat is le kene foglalni elotte.

McZozo 2016.04.21. 12:24:19

@nemecsekerno_007: Azert maradjunk annyiba hogy meg lenne penz sokmindenre, ha mondjuk nem stadionokat kisvasutat, diszno hizlaldat, olimpiat ... epitenenk illetve a jegybank az arfolyamvaltozasbol szerzett par szaz milliardjat mondjuk nem alapitvanyokba festmenyekbe ingatlanokba es tamogatasokra koltene. Akkor azert meg jo ideig fentarthato lenne anyugdij sot meg talan az orvosoknak es a tanaroknak is junta meg

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 12:25:23

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az MSZP soha a büdös életben nem emelte a nyugdíjat az infláció mértékével, miközben a Fidesz hozott törvényt, hogy legalább annyival kell emelni, mint az infláció, és ezt rendszerint túl is szárnyalják.

Ja hogy nincs infláció, mint az elkúróknál !

Tényleg ezért nyafogtok agyatlan gyurcsány csicskák ??? :DDD

konrada 2016.04.21. 12:26:39

@whale:
S mit követsz rajta? Azt, hogy befizetésed be ment-e, mennyi ment be belőle, ami alapján kiszámolhatod a nyugdíjad.

...s nem 2012 óta, mert ez alapján számolták ki a nyugdíjat, mióta a TB fennáll...

S neked is írjam le: hogy persze, pont úgy, mint minden járulék, adó saját pénzből lesz...

...egyébként meg tényleg: Kuszaszemű megvalósította gyakorlatilag a mastrichi kritériumok utolsó lépését is, a stabilizált árfolyammal..;))

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 12:26:59

@McZozo:

Hülye vagy... Az elkúrók rommá adósították az országot, és mindenkitől csak elvettek.

Most pörög a gazdaság, nincs infláció, és az adósság is csökken:

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
GDP arányos hiány:
----------------------
2002:
Eu-s átlag: 60%, Magyarország: 54%

2010:
Eu-s átlag: 78%, Magyarország: 82%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alat az EU-s átlaghoz képest is romlott, 28% adósság növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 87%, Magyarország: 77%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 5% csökkenés.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment
Munkanélküliségi ráta:
-------------------------
2002:
Eu-s átlag: 8,9%, Magyarország: 5,5%

2010:
Eu-s átlag: 9,6%, Magyarország: 11,2%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alatt az EU átlaghoz képest is jelentős romlás, 5,7%-os növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés.

McZozo 2016.04.21. 12:32:09

@Muzsikok közt: Annyira nincs hogy par eve ezt toljak pl az angolok is hogy a cegeknek kotelezoen be kell nyomni a dolgozot nyugdijalapokba amihez altalaba juttatas cimen ok is hozzajarulnak par szazalekkal plusszba

konrada 2016.04.21. 12:34:46

@McZozo:
A fene tudja: Ismerek én nem egy olyan embert, aki minden jövedelmét feléli, meg nem egy olyant is, aki befektet...

Tudom, meglepő lesz számodra az, amit a későbbi sorsukban tapasztaltam: tippelj, melyik élt később jobban?

Segítségként: volt már olyan kormány is itt, amely azzal kezdte, hogy emelte a fizetéseket, segélyeket, 13. havi nyugdíjat vezetett be, aztán arra rádöbbenve, hogy ezt fizetni kell továbbra is, neki állt kiárusítani a közvagyont. ...talán még emlékszel az eredményére...
...de ha te nem is, a lenézett választók igen...

McZozo 2016.04.21. 12:39:26

@konrada: Okfejtesed eleje akkor lenne jogos ha a fidesz ezen ervrendszer menten visszavette volna a maganyugdijakat es atette volna a tb kasszaba hogy majd o kezeli eztan a nyugdijat. mert ugye ahogy irod a tb kassza kongott es evrol evre csakadossagot termelt.

Ezzel szemben Fideszunk nem ezt tette cask elzabralta a magan nyugdij let. Szoval most az a helyzet hogy amit leirtal az megmaradt mert most sincs penz a tb ben es evrolevre hitelbol fedezik viszont emelette kirugtak azt a labat is ami lassan azert enyhithetett volna ezen egy kicsit.

Na bravo tenyleg jol jartunk

McZozo 2016.04.21. 12:47:29

@Ballib Cenzúrázók Lidérce 2: Szerintem te valami utopiaba elsz vagy hozzad futnak be az eus penzek kozvetlen mert nekem statisztikailag mondhatod milyen fasza de mig bemegyek egy boltba es a havi bevasarlas dupla annyi mint mondjuk az elozo kormany alatt addig tudod kinek magyarazd a nullas inflaciot es a jobban elunk dumat

Verkaufsförderung 2016.04.21. 12:47:57

ezért felesleges emelésre szóni a pénzt. 5% csökkentésnél is ugyanúgy sírnának....

McZozo 2016.04.21. 12:55:02

@konrada: Nezd a gazdasag meg a politika ket kulon dolog.
Emlekszem mikor meggyesi megigerte az 50% os beremeleseket es aztan sajnos be is tartotta.
Gazdasagilag ez netto ongyilkossag volt mert penzugyileg nem kivitelezheto es fenntarthato a hitelbol torteno koltekezes. Hitelbol sajnos eloszor a gazdasagot kell megerositeni es aztan a gazdasagbol lehet eletszinvonalat emelni.

Viszont arra is emlekszem hogy akkor mar olyan szinten voltak a berek hogy azzal is kelett valamit csinalni.
Ezzel egyutt egyetertek hogy rossz huzasa votl ez akkor az MSZP nek.
CSak sajnos a gazdasagilag racionalis dontesek sosem nepszeruek. LAsd anno Bokros meghozta a csomagjat amit akokr kisebb nepfelkeles kovetett es bele is bukott, megis aztan ennek vlt kovetkezmenye utana jo par job ev, meg Viktor kiraly elso uralkodasat is nagyreszt abbol fedezte. CSak sajnos az ilyen hasznos cselekedeteket cask a tortenelem ismeri el.

micsoda? 2016.04.21. 12:57:28

Ilyen jó humorral, ennyi igazságot ritkán lehet olvasni.
Amúgy a görög nyugdíjasokat irigylem, bármekkora is a gond, azt nem a nyugdíjasokon verik le.

Muzsikok közt 2016.04.21. 13:07:34

@McZozo: orbán abban zseniális h a történelem a legnagyobb magyarok közé fogja sorolni, mint mátyás királyt v tisza kálmánt kb, emellett európában szokatlan módon és páratlanul hosszú távon a saját korában is nagyon népszerü, és a saját pártjában is megkérdőjelezhetetlen tekintély+az egyetlen magyar politikus az elmult25ben, aki jótékony hatással volt az eu politikájára és visegrádi összefogást tudott létrehozni

Amíg a politikai ellenfelek 3 generációja kihalt a commandante ideje alatt, benne van még 20 év a nagypolitikában

nemecsekerno_007 2016.04.21. 13:07:46

@McZozo: Jajj, ezt ne. Ez a "Lenne itt pénz mindenre" szöveg gáz, a többségnek fogalma sincs a nagyságrendekről.

Felvázolnám mi az óriási különbség a két kiadás között.

1. Stadionok, olimpia, disznóhízlalda: ezek befektetések, ill. van rá esély, hogy egyszer bevételt termel.

2. Nyugdíj, oktatás, eü.: Ez mind kiadás és ismerve a rendszert ezzel csak a jövőbeni kiadásokat növelnénk.

Ez nyílván a száraz közgazdasági verzió, a humánum egyáltalán nincs benne. Ettől függetlenül sajnos ez a realiáts. Vagy elkezdjük lebontani a jóléti, szociális kiadásokat és az öngondoskodás felé mozdulunk v. jön a csőd és/vagy az újabb eladósodás.

Csak a nagyságrendek miatt itt egy hasznos link. Az eddigi stadionok költségéből kb. 3 hónapig finanszírozható az egészségügy.

www.amipenzunk.hu/#/~/koltsegvetesi-kiadasok

nemecsekerno_007 2016.04.21. 13:13:02

@McZozo: 1500-2000 Eurót?!!!! És szerinted azt miből? Az kéne, hogy igyekezzen mindenki magáról gondoskodni. Igaz ez a nyugdíjra és az eü-re is. Ez nagyon nehéz, de ha nem indulunk ebbe az irányba, akkor csődbe megyünk v. megint jön az eladósodás.
A végén maradnak a nyugdíjasok, közalkalmazottak meg a hátrányos helyzetűek és egymást eszik. Vagy a galambokat...

A Kádár-rendszer óta görgetünk egy akkora hazugsághalmazt magunk előtt amilyen kevés van a világban. Talán Argentína v. most legutóbb Venezuela. A különbség annyi, hogy mi az EU tagja vagyunk így van némi kontroll, hogy ne legyen államcsőd. De nagyjából ennyi.

CyberPunK 2016.04.21. 13:21:42

@nemecsekerno_007: És hogyan indulsz el abba az irányba? Próbáld meg az aktívak torkán letolni, hogy fizesd a világmagas (összesített)adókat, de azért öngondoskodjál is. Nem sokan fognak maradni itt, azt garantálom.

ZOH 2016.04.21. 13:27:54

hogy hisztiznek a nyuggerek, LOL

kéne egy jó kis 10% egbizt járulék + 10% SZJA a nyugdíjakra, miheztartás végett, aztán utána újra lehetne beszélgetni

nemecsekerno_007 2016.04.21. 13:29:29

@CyberPunK: Azért mondom, hogy eléggé 22-es csapdája a történet. Nyílván úgy lehetne, hogy csinálni kéne egy kerettörvényt, aztán mindenkinek egyénileg kéne beállítani a preferenciákat.

1. Akinek nyugdíjas szülei vannak, az mondjuk eldöntheti, hogy mennyit utaljanak át az ő járulékából, az ő szüleinek. Ha ezen felül nem fizet az államiba, akkor nem fog állami nyugdíjat kapni. Viszont magánba annyit fizet amennyit akar. Ja és nyílván a szüleinek annyi lesz a havi nyugdíja amennyit a gyerekei fizetnek.

Ehhez nyílván az kell, hogy mindenkinek egyéni számlája legyen. Meg még sok egyéb. De amint írtam ha ezt nem lépjük meg akkor úgy kb. 30-40 évre felülünk a szopó-rollerre.

CyberPunK 2016.04.21. 13:32:53

@nemecsekerno_007: Ez csak ott sántít, hogy a szüleim nem 40 éves korukig lesznek nyugdíjasok, sőt, jelenleg egyik szülőm se nyugdíjas, ellenben több mint 10 éve perkálom a járulékot rendesen.

Én biztosra veszem, hogy felülönk a szopórollerre. Csak az "nyugtat", hogy mire odajutok olyan magas lesz a korhatár, hogy addigra rég belepusztulok. Ez a nyugdíjmizéria úgyis jellemzően női dolog itthon.

Buchhalter 2016.04.21. 13:39:28

@nemecsekerno_007: azért már gondolkodj!Az oktatás megtérül,ha meg te lesérülsz és belehalsz az szintén senkinek sem jó,főleg ha középkorú termelő bioszerszám vagy.Tehát az eü sem kidobott pénz!

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 13:40:58

@McZozo:

Hazudsz, mint minden Gyurcséány csicska..

Kedvenc elkúróid alatt 5-12% infláció volt, és családok ezreit juttatták devizahitelekkel koldusbotra.

Most nincsennek devizahitelek, és nincs infláció se.

Marad az agyatlan hazaáruló ballibek szájtépése.

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 13:44:01

@Buchhalter:

"Az oktatás megtérül"

Ez így van.. És miért kéne visszahozni egy olyan elkúró ballib csürhét, akik az országban a legtöbb iskolát bezáratták, és a legtöbb önkormányzatot koldusbotra juttaták, mert nem finanszírozták az iskolákat ?

Akik alatt elkezdődtek a tanárverések, akik bevezették a 4-6-8-12 osztályos iskola katyvaszt, akik elprivatizálták a Nmezeti Tankönyvkiadót Gyurcsány haverjainak ?

nemecsekerno_007 2016.04.21. 13:46:42

@Buchhalter: "azért már gondolkodj!..."

oké, gondolkodom:

1. Oktatás: Az én adómból fizetik. Ha az érettségi v. egyetem után lelép külföldre az akit ebből a pénzből kiképeztünk, akkor az l***t se termel.

2. Eü.: A rendszert leginkább a nyugdíjasok veszik igénybe. A további no comment kategória. Dupla költség.

Pont az nem derül ki mindkét rendszerből, hogy mennyi az imput és milyen hasznunk van a végén. Mert összemossa a bioszerszámot, (pénz)költővel.
Ja és nem kéne jönni a szokásos "Dehát 40 évig fizette a járulákot" szöveggel. Azt már akkor eltapsoltuk. Ez az egyike az óriási hazugsághalmaznak amit immár 40+25 éve görgetünk. És még beszélni is udvariatlanság róla, közben meg megy a rinya, hogy jajj csak Skype-on tudok beszélni az unokámmal... Hát ez azé' van, mert mások nyugdíját termeli külföldön.

nemecsekerno_007 2016.04.21. 13:47:33

@Ballib Cenzúrázók Lidérce 2:

ez neked is szól:

1. Oktatás: Az én adómból fizetik. Ha az érettségi v. egyetem után lelép külföldre az akit ebből a pénzből kiképeztünk, akkor az l***t se termel.

2. Eü.: A rendszert leginkább a nyugdíjasok veszik igénybe. A további no comment kategória. Dupla költség.

McZozo 2016.04.21. 13:51:42

@Muzsikok közt: Olyan jotekony hatassal van hogy lassan az egesz eut szetveri. Ha ez jotekony akkor hajra

McZozo 2016.04.21. 13:56:06

@nemecsekerno_007: Szerintem te nem vagy tiisztaba azzal hogy mekkora penzeket loptak el. cask az MNB arfolyamnyeresegbol keletkezett bevetele tobb mint 200 milliard forint volt a stadionok magukban 200-300 milliard cask ez a ket tetel mar 500 milliard amibol a tb t be lehetett volna foltozni, es ne mondjuk mar hogy a stadionok majd penzt fognak termelni 500 fos nezoszamokkal. nezd meg a staler stadionnal mi lett.

Plusz meg egy dolog ha az oktatas neked cask viszi a penzt akkor nem erdemes vitatkozni pont az az egyik olyan terulet amibe ha penzt tesznek akokr az tud penzt ermelni kesobb.

Muzsikok közt 2016.04.21. 13:57:35

@McZozo: annyira nem nagy ember, es nem is celja.

De az euba sürgős reform kell mert balfaszul kezelte a pü. Válságot, görög válságot, migráncsokat elég sokat bakiztak, nem kell oda 50000 hivatalnok csak egy tökös király meg az udvartartás, vagy akkor semmi.

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:04:22

@McZozo: Jajj. :(

1. MNB: az egyszeri bevétel, nem igazán lehet rá számítani. (vagyis be lehet rakni az eü-be, de a jövőre nem lesz akkor szopás)

2. Stadion: 200-300 Mrd. Valóban így van, csak ez 3 év alatt. Így csak 100 Mrd.

Valóban be lehetett volna foltozni kb. 3 hónapra. És utána?

"Plusz meg egy dolog ha az oktatas neked cask viszi a penzt..."

Ez pont ugyanaz a dogma mint az, hogy az "állam rossz tulajdonos" Az igazság az, hogy lehet jó is meg rossz is, ugyanúgy ahogy a magántulajdon. Ez így nem releváns.
Pont az a gond az oktatással (is), hogy az nem derül ki, hogy mennyi pénzt termel ill. mennyire térül meg. Az ilyen ködös dumával nem igazán lehet mit kezdeni, már gazdasági értelemben.

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:05:45

@McZozo: De amúgy itt egy link csak, hogy érthetőek legyenek a nagyságrendek:

www.amipenzunk.hu/#/~/koltsegvetesi-kiadasok

Csak a szociális kiadások 5000 Mrd-ot (!)tesznek ki. Évente és nem 3 évenként.

konrada 2016.04.21. 14:07:29

@McZozo:
Nézz utána, a nyugdíjkassza most perpillanat jól van, fedezi a bevétel a kiadásokat.
...viszont a költségvetés nincs, mert évente a GDP cca.3%-át kell kamatokra kifizetni.
Azért csak ennyit, mert az eladósodottságot nem növelték tovább azzal, hogy a GDP 1-1,5%-át magáncégekhez utalt helyett nem kell hitelt felvenni, illetve azzal is, hogy a manyup-ot olyasmire költötték, ami hitelt generált volna (többek közt adósságra, mert az mindig kamatra van..., de másra is...)

...persze lehet hogy több értelme lett volna, ha befektetik, mint anno az OTI, de ez már nagypolitika..

konrada 2016.04.21. 14:09:04

@McZozo:
...megette a fene, ha egy politikus a történelemnek akar megfelelni, nem a realitásoknak...

VT Man 2016.04.21. 14:12:42

@McZozo:
"cask az MNB arfolyamnyeresegbol keletkezett bevetele tobb mint 200 milliard forint volt a stadionok magukban 200-300 milliard"

Oke, de a stadionpenzbol epiteni is kellett.

Az nem ugy van, hogy 300 milliard forint zsebbe, hanem 300 minusz epitesi koltsegek.

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:13:01

@konrada: " a nyugdíjkassza most perpillanat jól van "

:)

Ha azt nem nézzük, hogy a mostani járulékok feléből a mostani nyugdíjakat fizetik. :) Ezen a felosztó-kiróvó rendszeren kéne változtatni, csak az nem nagyon meg anélkül, hogy egy generációt megszopatunk. Például a Ratkó-korosztályt.

McZozo 2016.04.21. 14:13:25

@Ballib Cenzúrázók Lidérce 2: Figyelj menj mar vissza bofogni a fideszberenc forumaidra es ne rontsd itt bunkosagoddal a levegot. MEgint kezdodik ez a gyrcsanyozas egy szoval nem mondtam hogy oket szeretnem. CSak azt hogy te hazudsz mikor, bebofogod ezeket a marhasagokat hogy nincs inflacio, meg jobban elunk. MEg a mostani fideszberenc ksh is kiadta mar hogy most elnek a legtobben a letminimum alatt soha meg a szocializmusban se volt ennyi nyomorgo ember. A devizahitel eseteben meg azt se tudod mirol beszelsz es ki hogy talalta ki es teresztette el

VT Man 2016.04.21. 14:17:29

@Ballib Cenzúrázók Lidérce 2:
"Ja hogy nincs infláció, mint az elkúróknál !
Tényleg ezért nyafogtok agyatlan gyurcsány csicskák ??? :DDD"

Latod, mondom, hogy az emberek nem ertik ezt.

Az a jo, ha 10% inflacio van es 10% nyugdijemeles.

Akkor mindenki "boldog", hogy kapott 10% emelest. Ez kell a nepnek!

McZozo 2016.04.21. 14:18:59

@Muzsikok közt: Figyu azt nem fogod hogy viktor ball keze mast csinal mint a jobb, mert azt kiabalja hogy az eu toketlen es nem cselekszik mikozbe valsag van es tokosen oda kene csapni kozbe pont o az egyik aki ezt nem teszi lehetove mert az eu nem egy olyan intezmeny meg sajnos int aaz amerikai egyesult allamok kormanya. itt pont annyira van megkotve az eu keze amennyire az ilyen faszari nemzetallamok kiskiralyai engedik. O van a legjobban oda hogy az eut nemzetallami alapon kell fenntartani es nem egyesult alapon mert hogy mar nehogy beleszoljanak mindenbe. mikozbe pont akokr tudna az eu tokos lenni es gyorsan reagalni ha nem ugathatnanak bele nemzetallami vezetok a dolgaba es nem kene 40 orszag egyhangu dontese minden egyes fuszal meghajlitasahoz

VT Man 2016.04.21. 14:19:53

@aranyár:
"Miből te szerencsétlen? hát abból amit ezektől az emberektől egy életen át befizettettek - például."

Uristen!!! Hihetetlen, hogy olyanok is vitatkoznak itt, akik azt se tudjak, hogy mit jelent azt, hogy FELOSZTO-KIROVO nyugdijrendszer!

Te tenyleg azt hiszed, hogy "amit anno befizettek" a dolgozok most abbol fizeti az allam a nyugdijakat???

konrada 2016.04.21. 14:22:59

@nemecsekerno_007:
Ratkó krosztály válasza meg az, hogy: vagy például a tiedet...
...és ők vannak többen, így több erre a szavazatuk is!;))

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:23:09

@VT Man: Én se értem, hogy ezt ennyire nehéz felfogni?!

Na inkább ezt kéne oktatni az iskolába és nem filozófiát. Mi az a "Felosztó-Kirovo" nyugdíjrendszer. Ja az ami nem fenntartható :)

McZozo 2016.04.21. 14:23:53

@VT Man: De ember a stadionok nem megletetol nem halt meg senki, mig az egeszsegugy csodjetol igen. igy ebbol a szempontbol mindegy hogy a 300 milliard cask egyharmadat loptak el a tobbibol epitkeztek mert a tobbibol se kelett volna epitkezni, hanem egy az egybe eu re kolteni. Senki nem fogja nekem megmagyarazni hogy 5-10-20 ezres stadionokra volt szukseg 5-700 as nezoszamokhoz az nb 23 ban

Muzsikok közt 2016.04.21. 14:27:32

@McZozo: hagyjuk a hülyesíget mester, amíg vki meghal addig ne épüljön semmi? Vagy hogy

McZozo 2016.04.21. 14:28:27

@VT Man: Gondolom nem azt hiszi, cask valamilyen moralis alapon ugy erzik az emberek nemileg jogosan hogyha ok 40 evig fizettek valamit megha az feloszto kirovo is volt akkor nekik most jarna ezert vissza valami. De pont ezen valtoztatott volna amagannyugdij hogy ne cask feloszto kirovo legyen cask pont mielott beinduhatott volna elzabraltak

McZozo 2016.04.21. 14:31:42

@Muzsikok közt: NEzd nem tudomte hogy nottel fel de pl nalunk a csaladban az elso az volt hogy lakhassunk valahol aztan hogy ehessunk is es aztan hogy egeszsegesek legyunk. aztan haminden megvolt lehetett MASODIKKENT elkezdeni mondjuk szorakozasra kolteni. Igy igen azt gondolom hogy mig az oktatas es az egeszsegugy ugy nez ki ahogy addig egy allam ne flancoljon es epitsen stadiont meg akarjon olimpiat. MAjd ha az alapok rendben vannak akkor semi kigfogasom nem less ha mar az less a kerdes hogy mondjuk szinhaz epuljon vagy stadion a megmaradt penzekbol akokr egy szot nem fogok szolni hogy jaj mar megint stadion lett mikozbe en sose megyek mert az mar az o preferenciajuk hogy az izomagyat preferaljak az agy helyett

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:32:04

@konrada: Igen, ez a demokrácia paradoxona. A többség érdeke az, ami miatt tovább megyünk a szakadék felé.

konrada 2016.04.21. 14:38:06

@McZozo:
Pedig a szlovák példa mutatja, hogy mennyire is jó lett volna, ha manyup lenne...;))

konrada 2016.04.21. 14:41:15

@nemecsekerno_007:
A demokrácia működő rendszer. Van ahol már többszáz éve megvan.
...aztán persze ha túlgondolja magát, néha belefut a totalizmusba, de a végén mindig kiderül, hogy a demokrácia a működőképesebb...

Muzsikok közt 2016.04.21. 14:46:15

@McZozo: mo virágzó ország

Most kell múzeumnegyedet, óriáskórházat, várbazárt, metrót, minden faluba stadiont építeni....nem olyankor amikor nincs píz

A fedélről annyit h a qrmány 10-20 misit vág hozzá az építtetőkhöz/lakásvásárlókhoz, ha gyerek is leszen. Nem hitelt, érted! Sose vót ilyen jó!

nemecsekerno_007 2016.04.21. 14:58:10

@konrada: Ahol több száz éve van, ott se úgy kezdődött, hogy akkor mindenki alanyi jogon kap nyugdíjat, meg kiépítjük a szociális eláttórendszert. A több száz évből kb. a max. 100 év volt az amikor elkezdődött.

:)

2016.04.21. 15:00:32

@Muzsikok közt: Ez van, ha a szemérmetlen lopás van kormányon.

konrada 2016.04.21. 15:02:28

@nemecsekerno_007:
...hát el kell keserítselek, itt sem kapsz alanyi jogon nyugdíjat, és ha rászorulsz a szociális ellátórendszerre, akkor szinte éhen halsz...

2016.04.21. 15:04:30

@konrada: Csaxólok (nehogy ilyen hülyén halj meg), hogy az adó meg a járulék között jelentős differencia van. Ha ezt megérted, akkor talán felfogod azt is, amit a munkaadói járulékok átnevezése adóvá jelentett.

konrada 2016.04.21. 15:06:22

@efe Padilla:
...most nem tudom, melyiket kérdezed.
Ha azt, amiben tetszett az a megjegyzésed, hogy a nyugdíjpénztár 1/4 nem hiányzott, akkor én is, de más is...

konrada 2016.04.21. 15:08:57

@efe Padilla:
Azt tudom: az adó általános, a járulék meg elvileg személyre szabott visszaszolgáltatást jelent...
...de fizetés szempontjából indiferens, mert mindenképpen be kell fizetni, aztán az állam gazdálkodik belőle...

Macropus Rufus 2016.04.21. 15:34:30

@Sir Galahad:
azért az árak mentek némileg feljebb

"Az élelmiszerek ára átlagosan 1,2 százalékkal emelkedett 2014 májusához viszonyítva. Ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek ára, a burgonyáé, a friss zöldségé és a gyümölcsé 14,6 százalékkal, a tojásé 6,8 százalékkal és az étolajé 4,2 százalékkal. Csökkent viszont cukor ára 16,6 százalékkal, a sajté 6,2 százalékkal, a tejé 5,3 százalékkal, a liszté pedig 4,8 százalékkal az előző év azonos időszakához képest....
A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt, 5,6 százalékkal drágult a szemétszállítás, 3,7 százalékkal a postaszolgálat."

www.index.hu

BéLóg 2016.04.21. 15:56:21

@McZozo: Nem tudom miért jó olyan adatokkal hazudozni, amelyeket marha könnyen ellenőrizni lehet.
Még az Index (tán nem kormánypárti) is közreadta, hogy ÖSSZESEN (b+ hülye) 165 milliárd (és nem 200-300) ment el stadionokra, amiből a kurvára muszály NÉPSTADION egymaga 100 milliárd.
Ehhez képest 40x annyi (!) pénz, 6500 azaz hatezerötszáz milliárd ft ment el a FIDESZTŐL az egészségügybe.
Úgyhogy be lehet kapni.

Mindazoknak meg, akiknek van pofájuk azt állítani, hogy a szerencsétlen magyar fiatalok Orbán elől menekülnek külföldre és nem azért, mert ott mint diplomás pizzafutár és bőőőcsész takarítóipari menedzserként TÖBBET keresnek mint idehaza, a nyilvánvalóan még ennél is sokszorta többet kereső igazán fontos szakmabekliek (nyelvet beszélő ápolónők, orvosok, mérnökök, satöbbik), nos azokat meg az autofellációra lehet felkérni, mert az biztos hogy csak magukat szopatják a baromságukkal.

A témához pedig én is csak annyit teszek hozzá:
Lófasz emelés is elég lenne (azaz a SEMMI) miután az infláció nulla.
És a barmoknak is szólok, hogy az infláció nem azért nulla mert a CD meg a laptop ára csökkent, hanem mert az üzemanyagé, az energiahordozóké, meg más lényeges és MINDENRE kiható dologé.

Egyben minden liberálisnak ezúton jelzem, hogy a Minidúcse tegnap árulta el a legbelsőbbnél is belső körének, mi lesz a következő dobása. Készüljetek fel mert be fogják jelenteni, hogy VOLT Holokauszt!

Macropus Rufus 2016.04.21. 16:01:39

@VT Man: ami hirtelen eszembe jut:
- Fradi stadion felújítás kb. 14milliárd
- Groupama stadion kb. 14milliárd
- Debrecen/Nagyeredei stadion 12.5milliárd
- felcsúti stadion 3.8milliárd
- Puskás 90-100milliárd (tervezett ár)

Ez kb. 134-144milliárd.
Aztán ott van az a csodás felújítás ami a Bp-Belgrád vonalat illeti, potom 472milliárd és kb. 2400 év alatt térül meg.
Biztos marhára megéri...
És úgye ott van a manyup 3000milliárdja amiből lófaszt láttak az emberek. Azt szépen zsebre raktár.
Szóval van itt tőke és simán lehetett volna akár 10kHUF/hó is a nyugdíj emelése.

McZozo 2016.04.21. 16:07:05

@BéLóg: Anyam borogass ehez nem tudok szolni cask annyit hogy amen erezd jol magad otthon.
Amugy cask annyit mar ha szamokkal dobalodzol, hogy ertelmezni tudni kell, mutasd meg hogy hol irtam olyat hogy 2-300 Milliard a TB kassa.
En azt irtam ilyen lukak vannak benne. Illetve ezt mondogattak hogy 200 milliard kene mondjuk egy azonnali 30% os beremeleshez. Erre irtam hogy egy stadionra elszort 300 milliard pont eleg lett volna mondjuk erre a beremelesrea masik 200 milliardos mnb lopas meg fedezhette volna az oktatasban bizonyos gondok megoldasat.
Sehol nem mondtam hogy ettol a vilag vegeig megoldottak volna mindent. CSak azt hogy akinek kilog a segge a gatyabol es mondjuk nyer a lotton tiz forintot az elobb a gatyajat varrassa meg es ne menjen ki a lovira belole

2016.04.21. 17:55:30

@Sir Galahad:

Tudod két eset van.

1. A nyugdíj emelés megyegyezik az inflációval, mert így kalkuláljuk.

2. A nyugdíjemelés nem egyezik meg az inflációval, mert más tényezők is befolyásolják.

Az 1-es esetben jogos az redeti kérdésed. A 2-es esetben nem.
Szerinted melyik eset áll fenn (a 2-es)? :)

2016.04.21. 17:57:02

@vajdasagi:

Lehet, hogy szar, de nem azért, mert nem írta le az emelés pontos mértékét.
Viszont te csak állítod, hogy szar, de nem támasztottad alá semmivel.

pukancs 2016.04.21. 18:22:27

@MikeBoy:

ezt úgy jól megmondtad...alátámasztva érvekkel.

pukancs 2016.04.21. 18:34:12

@Fazakas László:

ezt most elfogadom trollkodásnak...

600e ember azért megy el, mert a fidesz egy szar és tönkreteszi az országot.
De érvelésed szerint az a baj, hogy a fideszt szapuljuk...a 600e ember helyett...mert milyen gaztett az, hogy 47e Ft-ból vagy éppen a 150e nettóból nem tudott megélni legfeljebb csak nyomorogni, nulla jövővel és azzal a ténnyel, hogy esélye sincs megérni a nyugdíjkorhatárt se itthon, mert a munkakörülmény az idegszétbaszó munka és az egésszégügy nem létezése miatt 50 évesen elpatkolnak az emberek.. De ha véletlen folytán meg is megérné.. akkor a röhejes minimálbér 80%-ából jó ha nem döglik éhen 65 évesen.

Szóval ezt még gondold át, hogy valóban az a 600e ember a ludas azért, hogy összeomlik a nyugdíjrendszer..
:)

BéLóg 2016.04.21. 20:52:31

@McZozo: íte szopni jársz ide vadász?
Hát EZT nem te írtad?
"... a stadionok magukban 200-300 milliard cask..."

ERRE írtam, hogy olyan adatokkal hazudozol amit bárki leellenőrizhet. Stadionok, nem TB. Megvan?
NINCS 200-300 milliárd stadionokra még ha ezt is szeretnéd hazudni. beszopod a libbancs bránert, visszaböfögöd a sok hazugságot aztán selypítesz?

Ja és kapcsold ki az angol helyesírás ellenőrződet, az írja át a csak szót állandóan cask-ra.

Naszóval akkor vagy nem te írtad azt amire válaszoltam vagy csak írni tudsz, olvasni nem?

vajdasagi 2016.04.21. 21:16:29

@BéLóg: A cikk gyengécske - ebben egyetértünk. De a stadionokra költött pénz pazarlás, akkor is ha nem kerülnek évente 200-300 milliárdba. Azért az összes hülye stadion együtt már elérheti ezt a számot. De bevallom: ezt csak érzésre mondom. Mindegy is: a stadionok építése baromság. 16 éve a koronát hajóztatták ugyanígy. Az legalább olcsóbb volt.

Amúgy szerintem az oktatásba kell az a pénz, nem a nyugdíjak emelésére, és pláne nem a stadionokra.

BéLóg 2016.04.21. 21:42:06

@vajdasagi: Nézd, szerintem meg (mondjuk) a színházakra, a vasútra, a biciklikre és még mittudoménmire költött pénz a pazarlás.
Azért abban is egyet fogunk tán érteni, ahogy a színházat sem a színészeknek csinálják, talán a stadionok sem a futballistáknak épülnek.
Te mondjuk hol sportolsz szívesebben? Az erdőben, a mező közepén, valami susnyásban vagy esetleg egy szép, új, modern stadionban? Gyerekek, felnőttek hétvégi programjai? Iskolai tornaóra?

Igen, az oktatásra kellene pénz. Arra már van valami gondolatom, miért nem kap az EÜ pénzt MEGFELELŐEN (összeesküvés elmélet :-) de az oktatásra még nem találtam nekem tetszőt... Egyelőre ötletem sincs, pláne magyarázatom...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.21. 22:33:04

@fehérfarkas: Azért a nyugdíjasok se egyformák, valójában elég kevesen vannak az 50-60 ezerből tengődő kisnyugdíjasok.
Az inflációs adathoz hozzátartozik, hogy jövőre a nyugdíjasok kosarában is szereplő csirke, tej és tojás áfáját is csökkenteni akarják.

@BéLóg: A stadionokat kik használják a focistákon kívül, hogy megéri többet költeni rájuk, mint a következő 100 év jegyeladása? Főleg a kisvárosokban épült új stadionokat?
Egyébként a színházak támogatása is szép történet, még valamikor 2005-2010 között láttam egy összesítést, hogy egy eladott színházjegyre több ezer forintnyi állami támogatás jut...

vajdasagi 2016.04.21. 23:19:02

@BéLóg: Köszönöm a kultúrált hangnemet.
A gondolatmeneted ott sántít, hogy Te meg én sosem fogunk sportolni azokban a stadionokban. Ha legalább tornaterem lenne, vagy uszoda, amit Te meg én is használhatunk, akkor még csak-csak érteném én ezt. De a focistadion az nem arra való, hogy a nép sportoljon. Oda elmennek és "drukkolnak". Valójában a római cirkusz modernkori megfelelője ez. Szóval nem emeli fel a nemzetet egy fikarcnyival sem.

Az oktatásra szerintem azért nem jut pénz, mert a műveletlen, tanulatlan ember felett könnyebb a politikusoknak uralkodniuk. És ez azért főbenjáró bűn a szememben (a szó szoros értelmében hazaárulás), mert a saját önös érdekeiket részesítik itt előnyben a haza távlati érdekeivel szemben.

Én a színházat nem érzem pazarlásnak. És azt hinném, hogy Magyarország összes színháza (a Nemzetivel együtt, amelyet bőségesen támogatnak) még mindig jóval kevesebbet kap, mint a hülye stadionok.

Ha autópályát építenek (persze korrupciósan), akkor legalább megmarad az autópálya - méghe jó drágán is. De ezek a stadionok olyan Mussolini-féle építkezések.

vajdasagi 2016.04.21. 23:26:25

@Online Távmunkás: Igen, én is úgy tudom, hogy kevés ország áldoz annyit a színházakra, mint Magyarország. De a szememben ez a legkisebb pazarlás a sok közül. Legalább művel, gondolkodni tanít.
Azt hinném, hogy hozzájárul valamicskét ahhoz, hogy mi jobban tudjunk versenyezni a nemzetközi piacgazdaságban. Szóval én ehhez nyúlnék utoljára. Majd amikor már tényleg nincs miből lefaragni. (Mert el fog jönni az a nap, amikor a mai korra úgy gondolunk vissza, mint a bőség zavarára. Mert az út lefelé vezet, bármit is sulykol a hülye állami propaganda. De megjegyzem, ez a lefelé vezető út pártfüggetlen. Csak a sebességét befolyásolhatjuk, az irányát nem nagyon. És az oktatás az, ami leginkább enyhítheti majd a bajt.)

Fazakas László 2016.04.22. 05:03:16

@pukancs:
1. Nem azért megy el innen 600 ezer ember, mert annyira szar lenne a Fidesz, hanem AZÉRT, mert végre van rá lehetősége! 1956-ban szintén nagyon sok ember elment, mert akkor csak "olyan" lehetőségek voltak (disszidálás, szökés, illegális távozás, stb.)
Most azonban szabadon el lehet menni! És hivatalosan munkát lehet vállalni ... majd ismét haza lehet jönni!
Érdekes módon az előző kormányoknál - Medgyessy, Horn, gyurcsányi, Bajnai ugyanez volt az általános egészégügy és a bármiféle munka bérezésének helyzete, ugyanilyenek, vagy még kisebbek a fizetések - tehát - ami jelenleg a népi keserűség tárgya - az NEM a jelenlegi kormányzat okán és miatt van!
Csupán most jön ki a nagyja keserv, mert a bukott baloldal persze erre cukkolja fel az arra hivatott egyéneket! A lelkes hazugság-hívőket.
Szegénység azonban mindig volt - és mindig lesz! Aki nem ügyes, nem okos, nem produktív - az mind így jár!
Azok a "szegény", Kanadába kivándorló cigányok is mind azt hitték, ott majd Kánaán lesz! Aztán amikor megtudták, hogy bizony OTT IS dolgozni kell az egyéni jólétért, hát egyből hazajöttek! Érdekesség, de én a munkám alapján kapott nettó béremből MINDIG ki tudtam jönni. Persze nem kell minden szarra elkölteni a fizetést, szépen be lehet osztani, de aki nem dolgozik - az ne is egyék! Ezt nem én találtam ki - ez egy közmondás. Maga a köz mondja az igazaságot!

2016.04.22. 07:33:32

@Fazakas László:
Én például jól keresek, kevés hely van a világon, ahol magasabb életszínvonalon tudnánk élni a feleségemmel.

Viszont a jövőbeli gyerekvállalás miatt mégis fontolgatjuk egy másik országba költözést. Az egyik ok, hogy Magyarországon egy álszent mázzal van körülvéve a gyerekvállalás. A másik ok az oktatás. Alapvetően egyikről sem a Fidesz tehet, de mindkettő problémát erősíti.

Egyébként korábban, már az első Orbán kormány idején, a majd az általam szintén nem kedvelt baloldali kormányok idején is, hogy az életem szempontjából nem lényeges, ki van hatalmon. Mert magamnak kell boldogulnom az életben. De a mostani újkommunista kormány olyan szinten bele akar mászni az emberek életébe, hogy az nekem is sok.

És persze lehet mindent hazugságnak nevezni, és továbbra is homokba dugni a fejedet a problémák elől, lehet még azokat is lejáratni, fikázni, akik tiltakoznak a rendszer ellen, csak kíváncsi leszek, mikor borul a bili, akkor is tükörbe tudsz-e majd nézni. Én attól tartok, igen, mert ti prolik semmiből sem tanultok...

Fazakas László 2016.04.22. 16:14:58

@nagybalfasz:
- én például nem sértődöm meg a prolizásodon, mivel ÉN SEM VAGYOK AZ!
Prolik többnyire a baloldalon vannak - a panelprolik és a kádárnépe.
Én azonban kivételesen egyikhez sem tartozom - de tükörbe tudok nézni, mert borotválkozni azért néha kell.
Csupán a proli toprongyos, mi polgáriak kissé adunk magunkra.
Kívül is - meg belül is!
A mostani "újkommunista kormány" meg - hiába oltják neked be az észt - onnan a baloldalról, nálam nem igazán jön be, pedig szoktam reálísan gondolkozni. Nekem sohasem kell megmondani, mit kell csinálni, mert tudom én azt magamtól ...
A panelproli meg s zomszádjától (a másik panelprolitól) hallja a "jó híreket", hogy mit mondott a "Zorbán a patás-ördög", vagy mit éppen az ATV. Mert nekik az az isten, nem a valóság! Szoktam én néha emlegetni őket - IQ - nuku - minősítéssel!
És mennyire igaz.
A komcsik néha mondogatták - "a hazai értelmiség" ... Na osztán -
HAHAHA! Csupa nyócelemis, vagy épp Foxi Maxi végzettségű niemnad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.22. 21:14:29

@vajdasagi: A színházak támogatása addig van rendben, amíg az értéket támogatják, nem a politikai irányvonalat. Sajnos nem ez a jellemző...
Abban egyetértünk, hogy az oktatás fontos. Hiányzik belőle néhány stadionnyi pénz és feleslegesen korlátozzák a pedagógusokat és a diákokat is.

2016.04.23. 19:47:25

@Fazakas László:
"Prolik többnyire a baloldalon vannak - a panelprolik és a kádárnépe. "

Ez így van. Csakhogy az egykor liberális, majd jobboldali Fidesz, márá szélsőbalos, kádárista párt lett, a ti pártotok. Aki jobboldali volt, már rég otthagyta őket, csak a talpnyalók maradtak.

2016.04.23. 19:48:58

@Fazakas László:
Mert nyilván az Orbánt a Facebook oldalán dicsőítő emberek meg a magas intelligenciájukról híresek.

Ti kommunisták a becsületes, értelmes és a jóindulatú közül max. kettő lehettek.

Fazakas László 2016.04.24. 05:15:15

@nagybalfasz:

Hát kispajtás!
Ebben nagyot tévedtél. Én SOHA nem voltam kommunista, és azt hiszem,
már nem is leszek!

BéLóg 2016.04.26. 19:57:20

@Online Távmunkás: Talán a HELYI és a KÖRNYÉKI lakosság?
Öregem, én egyszer eljutottam egy húszonötezer (!) lakosú német kisvárosba. A közelben (<30 km !!!) európai hírű iparváros. Ebben a városban van egy ötvenméteres versenyuszoda mellette pedig egy élményfürdő, nagyjából a Dagály fele méretben. 25ezer emberre! Akkor miért is nem lehet akár Felcsút-és-környékének stadionja?
Nem tudom, atlétika, tömegsport akármi az belefér-e a sport kategóriába a futballon kívül, már amit stadionban űzni lehet...
Kilóg a lóláb, ennyi.
Még egyszer mondom 65 millió ment el Orbánstadionokra (!) 100 millió a Népstadion. Egészségügyre meg elment 6500 azaz hatezerötszázmilliárd, még az Index szerint is.

@vajdasagi: Válaszom részben neked is szól. Egyébként nem kell köszönni, csak azt kaptad amit te is mutattál irányomban. Attól hogy ebben vagy abban nem értünk egyet, nem számít.

vajdasagi 2016.04.28. 14:59:10

@BéLóg: Az érvelésed ott téved, hogy Te azt föltételezed, hogy abban a stadionban bármiféle tömegsport fog majd történni. Hát nem: a focistadionban csakis kizárólag "profi" focisták szerencsétlenkednek. Az uszodával nem is lenne bajom.

Más oldalról azt írod: "Még egyszer mondom 65 millió ment el Orbánstadionokra (!) 100 millió a Népstadion."

Ez tévedés, vagy szándékos hazugság. Szerintem nem értesz a számokhoz. Mutass ere egy linket. Szerintem legalább százszor, de lehet hogy ezerszer akkora számokról beszélünk.

vajdasagi 2016.04.28. 15:07:44

@Online Távmunkás: Tudom én sajnos, hogy a színházak támogatása nem egyenesen arányos a minőséggel, az "értékkel", de ennek ellenére azt hiszem, hogy megéri. Inkább olcsó színházat választok, mintsem hogy hülye MNB-s alapítványok hülye könyveket szponzoráljanak amelyek matolcsy nagy tetteiről regélnek.

Jobban tetszett nekem a Vidnyánszki előtti éra Nemzetije, de végül is: ez a mostani is hasznos. Nem sajnálom a Vidnyánszki színházától sem a nagy lóvét.
Csakis kizárólag az oktatást helyezném efölé. Még talán az egészségügyet sem. Pedig nem vagyunk színházi ember, kórházba meg sajnos megyek néha.

Mindamellett szerintem közöttünk olyan nagyfokú az egyetértés, hogy ezen semmiképpen ne vesszünk össze. Még akkor sem, ha én nem nagyon kedvelem a távmunkát :-)
süti beállítások módosítása