Nem emelik a közmunka bérét! Pont.

Ugyan miért kellene? A közmunkás csak átnevezett segélyes, nincs státusza, nincs joga, nincs jövője, nincs élete. Nagy tudású kormánypárti megmondóemberek már kihozták a közmunka világából, és a bele kényszerített százezrek mindennapi túléléséből maguk számára a legfontosabbat, a valóság meghamisítását.

Voltak ők már minden a kormány számára, legfőképpen teher mert nem tudtak velük mit kezdeni miután megalkották az emberi megalázás ezen intézményét. De ebből is igyekeztek a maguk számára a lehető legjobbat kihozni a Fidesz kormány gátlástalan döntéshozói, a közmunkába kényszerítettek nyomorúságát a maguk javára fordítva kihasználni a közmunkába kényszerítettek kilátástalanságát. Lett belőlük rendes munkavállaló a statisztika szerint, akire pont nem vonatkozik az általuk megalkotott új munka törvénykönyve. Csak lógtak a levegőbe  a közmunkások, támaszkodtak a gereblyére, kaparták a falevelet naphosszat, és lehajtott fejjel vették tudomásul a rájuk kényszerített szerepet.

Röhögve beszéltek róluk a kormány több olyan senkiházi politikusai, akik maguk naponta többet kerestek az adófizetők jóvoltából, és a maguk számára megszavazott törvény által közmunkás általuk megállapított havi bérénél.

Meg lehet élni havi negyvenhétezerből!

Ugye ismerős. Meg a kecske, és a gomba is. A közmunkás meg csak nézett maga elé, és igyekezett nem éhen fagyni. Ereje máshoz nem volt, akarata még korábban vitte volna tovább, de a kormány gondosan bezárta előtte a kaput, még szüksége volt rá, a kilátástalanságára, a kiszolgáltatottságára, az egyre mélyebbre süllyedő szegénységére. Ebből tudott magának szavazatot csinálni. Ezt tudta a helyi kiskirály, vagy honi kormánypárti polgi a maga hasznára kihasználva szinte ingyen dolgoztatni.

A kormány minimálbért adókötelessé tette. És erre büszke is! Ezzel növelte a maga bevételét, ezért mond naponta hálát Mészáros Lőrinc ,meg a többi közpénznyelő Orbán bérenc. A kormány a minimálbért évente emelte, tök nem érdekelte a munkáltató honnan teremti elő ennek a megemelkedett adóját. Minden bért emelt a kormány, a közmunkásét már régen nem. Annak ugyan minek? Az már csak viszi a pénzt, most munkaerő hiány van, oldja meg a közmunkás a túlélését abból amit elé löknek a nemzet urai. Eddig is elvolt abból a kis lóvéből amit rá kellett költeni, és eddig legalább szépen hozott a róla szóló minden hazugság az ország jobban teljesítő meséjéhez.

A közmunka hetedik évében már számtalanszor el lett mondva milyen igazságtalan is a kormány által megalkotott rendszer, és ezen belül a közmunka maga a reménytelenség. A társadalom azonban csak lehajtotta a fejét ha szóba került a közmunka, és benne élők sorsa. Mondjuk a társadalom is tök meg volt szívatva a saját területén, pont a közmunkát igyekezett elkerülni, a bele kerültet csak sajnálni tudta.  A maga sorsával volt elfoglalva, a sajnálat meg nem volt megoldás a közmunkás számára mikor éppen éhen fagyott. Hát jól megvoltak egymás nélkül. A társadalom nagy része el volt magával, a közmunkás meg megoldotta valahogy.

A Fidesz pedig elégedetten dörzsölte a markát. A közmunka ma már nem látszik akkora igazságtalanságnak amelybe pár száz ezer ember bele lett kényszerítve, az egészségügyben naponta halnak meg emberek, vagy vakaróznak a rühtől, az oktatásban megizzadt gyerekek honvédelmi akciótervre készülnek az életet jobbá tevő tudás megszerzése helyett. Ha a kormánynak marad pénze a nyugdíjasoknak oda lökött Bözsi utalvány után, akkor abból határon túli egyházakat, focicsapatokat támogat a hazai seggnyalók után százmilliárdos nagyságrendben. Mégy egyszer, száz milliárd jó magyar forint, ami a költségvetésben  maradt az év végén.

Azért ha lehetne is a közmunkás életét jobbá tenni, akkor azt sem magától akarná a kormány és Orbán Viktor. Nem is teszi az jobbá a saját életén kívül csak a neki tetsző kevés kiválasztott jó létét a többség adójának a nem megfelelő szétosztásával. A többséget átveri, kihasználja, nemlétező fenyegetés elleni képzelt harccal a gyűlöletét, félelmét fokozza a jobb élet reménye helyett. Mert neki ez az érdeke, ezzel akar a hatalomban maradni.

A döntéshozóknak egyszer jó lenne szembe nézni a döntéseik következményeivel. Mondjuk azonos számú közmunkás közé kimenne Orbán Viktor az általa hozott törvények megszavazóival, és egy egész műszakot eltöltene velük. Orbán Viktornál lenne az alaptörvény, a megfelelő jogszabály, a habonyi magyarázat, a közmunkásnál meg a kapa. A melósnál a puszta keze, a rokkantnál a mankója. A betegnél a szenvedése, a tanárnál a tudás átadása iránti akarat, a tanulónál a fejlődés utáni vágy. Na az lenne a valódi konzultáció. Utána jobb lenne az élet.

BANDITA

 

Címkék: kormány fizetés közmunka negyvenhétezer

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr8613562147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.10. 09:51:23

A közmunka egy segélyforma, a segélyek mindig elmaradnak a bérektől.

Egyébként szerintemm is emeleni kéne ennek a segélynek az összegét.

MACISAJT 2018.01.10. 09:57:34

A közmunkásnak joggal nem emelik a bérét, ugyanis a közmunkát átmeneti megoldásnak szénták/szánják, útban a rendes munkaerőpiac felé.

Ne érje meg a közmunkásnak közmunkásnak maradni, hanem igenis keressen magának rendes munkát.
Mert az van bőven, az építőipartól szakképzettebb munkákig.

Mert az nem megy hogy a ballibák politikusai és orgánumai egyfelől azon verik magukat álságosan a földhöz hogy nincs elég munkaerő az országban, másrészt meg azon siránkoznak hogy a közmunkások nem kapnak béremelést.

Kivlov 2018.01.10. 09:59:59

@MACISAJT:
Ennyi.
Elég rossz ösztönző lenne, ha közmunkából meg lehetne élni. Ahogy elég rossz az is, hogy CSP-ből meg lehet...

Brix 2018.01.10. 10:12:21

Annak sem emelik a bérét, aki nem közmunkás...
A legutóbbi példa, az egészségügyi szakdolgozók 12%-os " béremelése " valójában a többség számára semmilyen béremelést nem hozott, mert a bérkiegészítést elvették
Egy tanácsom van: el kell menni nyugatra, és kilépni a közmunkási létből
Olyan ebben a rendszerben soha nem lesz, hogy érdemben javítanák a társadalom alsó részén lévők helyzetét, mert a rendszer törzsbázisát a nagypolgárság adja.

legális 2018.01.10. 10:36:55

A kormány nem tette adókötelessé a minimálbért, mert mindig is adóköteles volt.
Nem lehet egyszerre mindent emelni, különösen egy 82 %-ig eladósodott országban.
Először megemelték a közmunkés minimál és közmunkás szakmunkásbért, hogy meg lehessen különböztetni a segélyektől. Közben minden évben emelgették a minimálbéreket, kis lépésekben, hogy ne halljon bele sem a kisvállalkozás, sem az állami költségvetés.
Az utóbbit nagyobb mértékben emelték, hogy ösztönözzék a valós, piaci foglakoztatásba belépést, az utóbbi két évben ráadásul jelentősen, aminek forrásául részben a minden bérre jutó járulékok mérsékléséből ki lehetett gazdálkodni.
Közben több állami foglalkoztatott (eü, oktatás, fegyveresek, nav, köztisztviselők stb.) többlépcsős jelentős emelést kapott.
Tényleg nem értem, hogyan lehetne ennyi pénzből sokkal jobban megoldani. Sok hitellel esetleg, de abból sem segélyt vagy közmunkát kellene fizetni.
Lehet köpködni az ilyen-olyan foglakoztási mutatókat, de több mint félmillióval nőtt a munkát végzők száma.

Brix 2018.01.10. 10:47:25

@legális: "Közben több állami foglalkoztatott (eü, oktatás, fegyveresek, nav, köztisztviselők stb.) többlépcsős jelentős emelést kapott."

Nem , sajnos nem kapott mindenki jelentős béremelést...Pl az egészségügyi szakdolgozók alig kaptak, az orvosokat kivéve...
Az alaphelyzet az volt, hogy 2010-2015-ig semmit sem kaptak. Közben azért jelentős reálbér-csökkenés volt, és előtte is a gazdasági válság időszakában...
Ezt kellene most kompenzálni a kormánynak..
2016-ban volt egy jelentősebb 26%-os béremelés , de a mostani egy nagy " 0 " volt, mert a bérkiegészítést elvették...
A konklúzióm az, hogy nem látom a szándékot arra, hogy az évtizedes bérelmaradást be akarják hozni, ami itt az egészségügy területén keletkezett. Pedig, ennek nagy böjtje lesz, mert lassan alig marad ápolónő az osztályokon...

Szelid sunmalac 2018.01.10. 11:13:47

Oke kedves elvtarsak, NE lehessen megelni belole. Marmint meddig? Egy hetig huzzak ki? Ket napig? Aztan dogoljenek ehen ha addig nem kapott komuvesi munkat egy budapesti irodahaz epitesenel a szabolcs megyei lakatos?

Merthogy ugyebar a sok betoltetlen munkahely gondolom pont ott, pont olyan aranyban, pont ekeznek az embereknek van, akik epp ott, epp akkor, epp olyan tudassal kozmunkasok. Meg csak veletlenul sincs elteres, tehat a ketto epp fedi egymast. Mino szerencse! Ezert en javaslom, hogy mondjuk egy hetig ne lehessen megelni a kozMUNKAERT kapott FIZETESBOL (miert annyira orditottak ugyanezek a gernctelenfergek, hogy hat DOLGOZZON segely helyett). Mert MUNKAERT bizony FIZETES jar. Na de meg azert ne eljen mar belole.

Elmentek ti a sunyi anyatok mocskos picsajaba...csak ugy szerenyen.

Szelid sunmalac 2018.01.10. 11:18:22

Tehat eloszor:
Segely rossz, inegyeneloket nem akarunk! -> KozMUNKA -> a rendes allami/onkormanyzati alkalmazott draga, meg aztan adozni is kell, legyen az is kozmunkas -> A kozmunkas menjen el a versenyszferaba, tehat megelni ne lehessen belole

En tudom mi a kovetkezo lepcso, mert nem ti szarjatok a spanyolviaszt: a teljes foglalkoztatottsag. Meg a munkakozossegek, TSZ-ek, partbizottsag.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.10. 11:34:33

A blogger hiába bérretteg, fingja sincs a közmunkásokról.

Ha lenne rálátása, akkor tudná, hogy a közmunkás örül, hogy nem a ballibek által kínált 27.000-es segílyből kell megéllnie, hanem dolgozhat, és több pénzt kap.

Akkor tudná, hogy a közmunkások javarészt Fidesz szavazók, annyira kizsákmányolják őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 11:35:15

@Szelid sunmalac:

Mióta az állam feladat a piaci bérekkel munkát adni olyanoknak, akik a munkaerőpiacon nem tudnak vagy akarnak munkát találni?

Mióta állami feladat magáncégek vidéki dolgozóinak elszállásolása? Ha a cégnek kell a munkaerő, akkor bérel neki lakást, ha nem kell, akkor nem.

Megértelek, hogy visszasírod a Kádár-rendszert, ahol lébecolásból és jól megéltél, de az már elmúlt.

"Elmentek ti a sunyi anyatok mocskos picsajaba...csak ugy szerenyen."

Csak utánad.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.10. 11:36:19

@Szelid sunmalac:

Jól látod a lépcsőket.

A ballib elkúrók által kivitelezett segílyezés rendszeréből nem volt visszatérés a munka világába.

Az első lépcső a közmunka, a cél a versenyszféra.

Mivel munkaerőhiány van, így erre igen jó esélye van mindenkinek.

Szelid sunmalac 2018.01.10. 11:40:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt eddig is tudtam, hogy funkcionalis analfabeta vagy, de mindig elkeseredek miatta. Olvasd el megegyszer, aztan rajossz, hogy nem versenypiacai bereketert sipakolok, hanem azert kuldelek a kurva anyadba, mert szerinted a munkaert jaro berbol nem kell hogy meglejnek, SOT, meginkabb ne is eljenek meg. Tehat legyen teljes foglalkoztatottsag, mert segely ne legyen ,de versenykepes fizetes se legyen, meg olyan se, amibol meg lehet elni. Ha valaki ujra probalja teremteni a kadari vilagot, az pont te vagy ocsem. De ez neked mar magas.

Virányi András (BANDITA) 2018.01.10. 11:46:19

@Rettegek mert ballib vagyok: Leírnám hogy pofon leszel baszva, de inkább csendben maradok ha már ilyen jól ismersz. BANDITA.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 11:55:30

@Szelid sunmalac:

"azert kuldelek a kurva anyadba"

Én is boldog új évet kívánok neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 11:57:39

@Virányi András (BANDITA):

"Leírnám hogy pofon leszel baszva"

Mit mondjak, ez már tényleg az alja, amikor egy posztoló ilyen hangon szól egy normális hangnemben kommentelőhöz. Magadat minősítetted.

Ja, jöhet a kitiltás, hiszen látom, nem bírod a kritikát. :D

Cicmen. 2018.01.10. 12:13:51

Amikor simán odaadták segélyként a pénzt, akkor sem volt több! Akkor megéltek belőle?
A közmunka is hasznos részben, de másrészt alibifoglalkoztatás és nyilván a díjazása nem lehet versenyképes a klasszikus munkával!
Valamint a rendelkezésreálló anyagi forrásokról se feledkezzünk meg, ennyi van erre!

Cicmen. 2018.01.10. 12:18:19

@Virányi András (BANDITA): Hűha apukám, ez szép volt! Nem vagy te egy fokkal sem különb a B1 Ghost, Taga, Kurt nickű faszparaszt tahó kommentelőinél! Már ha nem te vagy az egyik ezek közül, mert azt is el tudom képzelni!

Virányi András (BANDITA) 2018.01.10. 12:28:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Van ettől lejjebb is, csak vissza fogtam magam. A normális hangnem ott kezdődik, ha ismerem az illetőt. A többi képzelgés. Na ezzel van tele a padlás. Nem tiltok senkit, csak azért mert veleszületett fröcsögő. BANDITA.

Virányi András (BANDITA) 2018.01.10. 12:30:22

@Cicmen.: A faszparaszt tahó ismerős. A többit a fantáziádra bíznám. BANDITA.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 12:37:47

@Cicmen.:

A közmunka egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Ahogy írod, bizony alibifoglalkoztatás, szintén a segély egy fajtája. Magam is látom, ahogy a falunkban a 15-20 közmunkás rendszeresen unatkozik, mert nincs annyi munka a közterületeken, hogy ennyi ember munkaidejét kitöltse. Mégis emberségesebb a segílykénél, mert otthon a gyerek nem azt látja, hogy papa és mama egész nap a valagát meresztgeti és munka nélkül kapja a pénzt. Megtanulja, hogy a pénzt munkáért adják.

De azt is lehet, hogy valaki otthon segget vakargatva várja a segélyt.

Az viszont tényleg a csúcs, ha valakinek azon sír a szája, hogy nem lehet megélni a közmunkából. Miért, a kisebb összegű segílykéből megélt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 12:39:12

@Virányi András (BANDITA):

"Nem tiltok senkit, csak azért mert veleszületett fröcsögő."

Én egyetlen csúnya szót sem írtam senkire. Te írtál pofán baszásról. Akkor ki is a fröcsögő?

ogli dzsí 2018.01.10. 12:49:30

hat ha felemelik 1000 forinttal akkor meg az lesz hogy megalaztak a magyar embereket

Virányi András (BANDITA) 2018.01.10. 12:53:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az olvasás sok ember szerint jó időtöltés. Ha pedig meg is érted amit olvasol, az életed is könnyebb lesz. Ezt hívják sok helyen tanulásnak.Kezd el megérteni az olvasottakat. BANDITA

ogli dzsí 2018.01.10. 13:17:59

bezzeg ha befogadnank a migriket /eletukert menekuloket ugye lippsik/ akkor tobb jutna a kozmunkasoknak is

vaty megse

Szelid sunmalac 2018.01.10. 13:38:03

@ogli dzsí: Az igen...tehat a kozmunkasok jelenlegi problemai egy jovbeni feltetelezett esemenytol fuggenek.

Tudod mit? Benne vagyok! NE fogadjunk be migriket! Mivel pedig epp most sem tesszuk, szabad a palya, mehet tobb love a kozmunkasoknak. Nem?

nemecsekerno_007 2018.01.10. 13:41:22

Ha valaki kevesli a közmunkások bérét, az vegyen fel néhányat a saját cégéhez. Ha nincs cége akkor csináljon egyet, legalább lát egy kicsit a másik oldalból is. Ha mást nem tud, akkor fordítsa a blog bevételeit a közmunkásokra. Ha ez jelentéktelen összeg találjon ki mást, de ez a síránkozás alapú társadalom az egyik legnagyobb akadálya, hogy bármi változzon és erös hazai kkv szektor épüljön ki

ogli dzsí 2018.01.10. 13:50:03

@nemecsekerno_007: alapvetoen ma mar 150ezer kozmunkas sincs, 220ezer volt a csucs

ez is lenne a cel de mindig lesznek emberek akik - akar onhiban kivul - nem kvalifikalodnak egy piaci minimalberre

Szelid sunmalac 2018.01.10. 13:59:28

@Megkúrt úrfi látens heteroszexuális vezérüszü: Muhhaha...mar megint a faszsagaiddal jossz? Milyen proli? Milyen gyar? Hulyegyerek.

Szelid sunmalac 2018.01.10. 14:03:11

@ogli dzsí: Nu, egyetertunk! Akkor hol az emeles?

Privateer 2018.01.10. 14:24:16

Előszöris öntsünk egy kis tiszta vizet. Közmunka = büntetőmunka. Pl közmunka keretében ledolgozható a közlekedési szabálysértés, bűncselekmény díja, ha nem tudod kifizetni, vagy nem akarod leülni.

Amiről a "cikkben" szó van, az csak a nép nevezi tévesen közmunkának. Valójában közfoglalkoztatásról van szó. Ebből is többféle van. Van a vidéki régiókban a mezőgazdasági, faluszépítgetős, stb közfoglalkoztatás. És van a kulturális közfoglalkoztatás, ahol könyvtárakban, hivatalokban digitalizálnak könyveket, fotókat az emberek. Ezutóbbit a MaNDA, most már Forum Hungaricum koordinálja.

Természetesen mind a kétféle közfoglalkoztatás egy alibi. Statisztikai foglalkoztatási mutató javításra való. Közfoglalkoztatott az gyakorlatilag a munkaügyi központnál (ma valami baromi hülye új neve van, foglalkoztatásügyi osztály vagy mi a csuda) regisztrált álláskereső.
Nem munkanélküli, mert ugyanúgy bejár dolgozni 4 vagy 8 órát.

Közfoglalkoztatást ha kivennénk a statisztikában, akkor az EU rekord alacsony 4-5%-os munkanélküliségi rátája, plusz a töröltek számát hozzáadnánk, akkor máris felugrana a szám 9, illetve 15% ra. Szezonális munkák korrekcióját most nem számolom be, az 3% -os ingadozást mutatna Nyáron - télen.

Közfoglalkoztatottnak lenni nemcsak a kevés pénz miatt nem jó. Gyakorlatilag minden munkajogod megvan vonva.
1. nem vehetsz fel hitelt (tudom, addig nyújtózkodjunk, míg a takaró ér)
2. Éves szinten csak a 20 nap alapszabadság jár, és azt is havonta köteles vagy kivenni 2-2 napokban. Nem teheted meg hogy teszem fel ősszel el akarok menni a telekre 1 hétre, akkor kiveszek 5 nap szabit márciusban. Pedig pl nekem korom, és egészségi állapotom miatt 35 nap szabadaság járna egy évben (De így nem, csak 20).

Végül a bérezés. Nekem pl bruttó 106.000 az alapösszeg.
Ebből lejön az adó (16 ezer), a munkaerő piaci járulék (1600 Ft), Nyugdíjjárulék (10600 forint), Természetbeni TB járulék (4262), Pénzbeli TB járulék (3200). Tehát összesen levonnak 35 ezret. Marad közel 70 ezer forint.

Akik az önkormányzattól, kincstártól kapnak CSP-t meg önkormányzati "seggíjként azt a 28 ezret", az nem dolgozik, nem is termelődik nyugdíjogosultsági hónap se.
Tehát a közfoglalkoztatott emberke annyiban több a munkanélküli álláskeresőtől, hogy bejár dolgozni valahova az otthoni seggvakarás helyett, és ezzel majd nyugdíjbavonuláskor el is tud számolni. A seggvakarónk nem.

Remélem egy kicsit tisztáztam a dolgokat.

Ettől függetlenül az egész közfoglalkoztatási programot ki kellene már dobni. 1970-es években USA-ban már kipróbálták, és bizony nem működött jól.

ogli dzsí 2018.01.10. 14:24:41

@Szelid sunmalac: ugy hijjak, munkakereses

amikr legutobb munkat kerestem, 3000%-ot nott a keresetem

Szelid sunmalac 2018.01.10. 14:27:25

@ogli dzsí: Csak 3000-et? Nem tizenotcsilliardot?! Hogy jott ki a 3000, raadasul SZAZalekben kedves? Ugye nem matematikusnak palyaztal?

ogli dzsí 2018.01.10. 14:30:56

@Szelid sunmalac: 30xosat kaptam a kozmunkas beremnek

akkor az 3000% emeles vaty mi

conchita wurst 2018.01.10. 14:40:45

de van egy haverom aki az onkormi studiojaban csina video vagast meg grafikat kozmunkas berert

mondjuk fingom nincs mert nem akar penzt csinalni mert eleg ugyes, de igy o a studio fonoke is, penze meg van, mashonnan

oszt jonapot. szoval nem mindenki kovet tor

Szelid sunmalac 2018.01.10. 14:52:59

@ogli dzsí: Pont folotted irta valaki, hogy az o bere volt 106.000. Ha ezt szorzom 30-cal, az 3.180.000, ami netto 2.119.000. Azert az nem olyan jellemzo a kiugrott kozmunkasokra.

nemecsekerno_007 2018.01.10. 18:40:30

@ogli dzsí: jaja, csak a rinyálás a kultúránk része :(

Privateer 2018.01.18. 14:53:15

@conchita wurst:
Alapközfoglalkoztaási bér bruttóban: 81530 Forint ami kb 55-60 ezer nettót jelent.
Szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére: 106555 forint Nettóban 70-75 ezer.

Felejtsétek már el azt a Matolcsit. Bár megérdemelne egy lassú tűzön való pörkölést.
süti beállítások módosítása