Magyar vándor.

 2014.12.23. 10:03

Már napok óta csak készülődik. Járja a boltokat, kimegy a piacra, cipekedik, csomagol, számolgat. Elég lesz minden? Inkább elmegy még egyszer, és vesz még hozzá bármit, nem szabad, hogy kevés legyen ami otthon van. Ünnepre készül. Nem a karácsony a fontos számára, pedig a fa ott van a házban, az ajándék a szekrény aljában becsomagolva, alig eldugva. Most az együttlét, a szeretet a nagyon fontos számára, és reméli az érkezőnek is. Hazajön a gyerek, unoka, férj, feleség, barát, jegyes a távolból ahol dolgozik, tanul, éli a mindennapjait.

Már nem látta őket hónapok óta, csak néha az interneten keresztül. Beszélt is velük akkor, de az kevés volt számára, mindig utána jutottak az eszébe a fontos kérdések. Jól vagy? Nem vagy fáradt? Eszel rendesen? Hideg van ott is? Minden rendben? Közhelyek, de ilyenkor fontos minden pillanat amit a képernyőn keresztül megél. Ott van vele szemben a túloldalon aki nagyon hiányzik neki, a valóságban azonban nagyon is messze van tőle, és ezt érzi is, csak nehezen érti meg.

Először a heteket számolta amikor elment tőle a szeretett hozzátartozó. Lassan teltek. Most a napok múlnak egyre nehezebben, és korán is sötétedik. Az éjszakák nagyon hosszúak, és nem az idő miatt. Messze van tőle, aki miatt hamarabb telhetne el. De ahogy közeledik az érkezése az órák is megállni látszanak. Megért mindent, csak nehezen tudja elfogadni. Miért ment el tőle ilyen messzire? Jó, itthon nem talált munkát, vagy csak nagyon kevés pénzért, nem tudott tanulni arról amiről szeretett volna, és úgy, hogy abból a legjobbat kaphatta volna, és nem is volt rá pénze. Qrva világ, hogy ez megtörténhetett.

Nincsenek határok, nincs semmi ami itthon tartaná aki útra kelt. Viszi magával az unokát, a feleség fényképét, a férj féltését, a nagyi nyakláncát, a nagyfater zsebóráját. Mindent itt hagy, a hitelt a házat, a földet, a hazát, csak egy emléket tart a zsebében mint egy kapcsot, ami egyszer talán visszahozza.

De ez most nem számít. Már úton van felé, hozza a kocsi, zakatol vele a vonat, hasít alatta a levegőben a repülőn. Hozza ezer kilométernél is messzebbről, vagy egy másik földrészről a szíve a vándort haza. Megcsörren e telefon. Anya, apa, szívem, drágám, szerelmem, nagyi, haver, átértem a határon, már magyarul olvasom a táblákat. Kicsit megnyugszik. Eddig nincs semmi baj, már nem fáj semmi, még pár óra, és hazaér hozzá akit el sem akart engedni. Mert itt mindig otthon van bármerre is jár, bármeddig is marad, a szívéből nem tudott kiszakadni. Még egyszer át kell nézni mindent. A fiú mit is szokott enni? A lánynak van reggelre méz? Mindig azt tesz a teába ha itthon van. Az unoka nem nyűgös? Alszik a kocsiban, vonaton, repülőn? Kávé reggelre? Tusfürdő a drágámnak, amelyiknek az illatát annyira szeretem. Úr isten, most kettőt volna kell ebből is venni, az egyiket biztos elviszi majd.

Áll az ajtó előtt tétován, és számol. Átléptek a határon, onnan az autópályán jönnek, ott letérnek erre, az állomáson taxiba ül, a szomszéd, a testvér kiment elé a repülőtérre, akkor mindjárt itt lesz. Fülel, kiles az ablakon, letakarít egy porszemet ami nincs is ott. Már nagyon fáradt, de ébren kell maradnia, és ébernek kell lennie. És mosolyogni kell. Nem sírhat. Pedig fog.

És hirtelen megjöttek. Szemükben fáradtság, arcukon lecsorgó könny. Ölelésre tárt kar. Rohanó láb, ami felé tart. Megmozdulni képtelen, csak issza be a szeme a látványt. Alig hiszi el a valóságot. Fogyott, szakálla van, jól néz ki, gyűrött a ruhája, minek gyújt rá, kibírhatta volna. És ott állnak egymással szemben. Ott a gyermek, ott az unoka, a férj, a feleség, a barát, a jegyes, a haver. Végre együtt vannak, alig akarják elengedni egymást. Csak rázkódnak a vissza fojtott zokogástól, de a szemükből ömlik a könny. Innen indultak, és ide térnek vissza, és most itt vannak mindannyian együtt. Csak ez számít, a világ is megállhat ebben a percben. Most érzik csak mennyi idő telt el egymás nélkül, és mennyire hiányzott a másik. Nem számít meddig maradnak, nem számít mikor mentek el. Csak az a pillanat tartson örökké, amiben most vannak.

Magyarországról a gazdasági világválság előtt, de annak az idején is sok ezren mentek el munkát keresni szerte a nagyvilágba. Itthon hagytak családot, gyereket, szülőt, nagyszülőt, szerelmet, barátot. 2010 óta ez a folyamat felgyorsult. Azóta már több százezresre tehető azon emberek száma, akik kilátástalannak ítélték meg az itthoni helyzetüket, és a gazdasági körülményeket amit az akkor hatalomba került kormány politikája okozott, és folytat azóta is. Lehetőségük volt elmenni az országból egy jobb élet reményében, és azt meg is tették. Lehet jobban is élnek. A többség azonban mégis szegényebb lett azzal, ami itthon maradt. Most ezért is indultak útnak, kicsit legyen több nekik abból, ami itthon maradt belőlük. Ha néhány napra is, de hazajöttek. Mert karácsony van. Egyszer talán nem is mennek vissza sokan közülük. BANDITA.

Címkék: munka család külföld kormány

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr677006071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.24. 16:10:38

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.24. 16:07:54

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2014.12.24. 12:06:23

@enpera:
Nem hazudik tudóska, csak nagyon érzelemgazdagon, szinte giccsesen fogalmaz. Mondom ezt annak ellenére, hogy sokan reménykednek a környezetemben is, hogy az unoka hazahozzák-e, megismeri-e még a nagymamit, papit, stb.

sanyix 2014.12.24. 12:57:32

@enpera: az a baj hogy az "Éljen orbán!" nem cseng össze olyan jól mint az "Éljen rákosi!". Esetleg nem tudsz valami jobb dicsőítést a "kedves vezető"-nek?

Cpeti123456 2014.12.24. 13:02:33

Érzelemgazdag, igaz írás.
Ez van most.

tralalala 2014.12.24. 13:37:50

"Nincsenek határok, nincs semmi ami itthon tartaná aki útra kelt. "

Hú, de hiszen itt mindenki az EU csatakozásra szavazott, nem? Mi a gond? Most esik le, hogy aki Bécsben nyit cukrászdát, az nem a Váci utcában fog?

"2010 óta ez a folyamat felgyorsult."

Gondolom hogy a munkavállalási moratóriumok akkor jártak le, az holmi bohókás, véletlenszerű egybeesés :)

Ami meg az ilyen szokásos sírdogálásból mindig kimarad, hogy MO-ról nem csak kifele vándorolnak, hanem befele is. Konkrétan többen, mint amennyien kifele mennek.

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

A másik, ami ki szokott maradni, hogy MO-n baromi alacsony a kivándorlás egy csomó másik térségbeli országhoz viszonyítva, pl.

econ.core.hu/file/download/seba/hars.pdf
6. oldal, a grafikon elég beszédes.

És hát biztos Orbán a földre szállt gonosz, de a környező országokban aligha ő űzi ki a népeket, tehát bármit erre kihegyezni bezony ölég szánalmas.

Na nem baj, próbálkozz tovább. Eddig csak 300 bejegyzés szól ezen a blogon arról, hogy mennyire gonosz a zorbánsátán, de hát mindenkinek kell valami hobbi :)

midnight coder 2014.12.24. 13:57:45

Valójában a folyamat már a szocializmusban elkezdődött, csak akkor azokat disszidenseknek hívták.

És igazából azóta gyorsult fel, hogy az EU csatlakozásnak hála pofonegyszerűvé vált a munkavállalás olyan országokban, ahol a polgár 4-5x annyit keres mint idehaza ugyanazért a melóért. Persze, a lakhatás elvisz úgy félmilliót havonta, és minden szolgáltatás, egészségügy, stb. marha drága, de ha valaki jól képzett és beszél nyelveket, és elég fiatal akkor nagyon-nagyon megéri kimenni.

És ez nem az aktuális kormány sara - kiment aki tehette Fletóék alatt is, és ki fog menni a következő 20 évben bármelyik kormány is lesz hatalmon, mivel eléggé valószínűtlen hogy ez az 5x-ös bérkülönbség a közeljövőben kiegyenlítődjön, bárki lesz is hatalmon.

sanyix 2014.12.24. 14:17:18

@tralalala: talán kicsit tovább is keresgélhettél volna fidesznyikkém...

www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=24&c=hu&l=en

A bevándorlók nagy része átutazó, mennek is tovább ahogy tudnak. Ki lenne az a hülye aki bejut az EU-ba, és pont itt mutyisztánban telepedik le?

na4 2014.12.24. 14:26:55

Menni kell. Magyarország = Argentína.

tralalala 2014.12.24. 14:45:08

@sanyix: "http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=24&c=hu&l=en"

És belinkesz egy Population growth rate-t... Ennek mi köze a ki és bevándorláshoz? Ez a születések és halálok arányát mutatja. Mellesleg ezen pont az látszik, hogy 2010 óta sokkal jobb a helyzet, mert lassult a csökkenés.

"A bevándorlók nagy része átutazó,"

Akiknek a kiutazásánál sivalkodtok, hogy újabb ember hagyja el az országot, beutazásnál meg méla kuss, esetleg némi huszonhárommilliórománozás. Mit gondolsz, ezek nincsenek benne a statisztikákban?

Tehát foglaljuk össze: fogalmad sincs a témáhról, mert nem releváns statisztikát linkelsz, a nem releváns statisztika mellesleg javulást mutat az ország életének egy másik szegmensében, de azért én vagyok a hülye fidesznyik, mert csak.

Szánalmas is lehetne, de inkább félelmetes, hogy ennyire buta emberek ilyen magabiztossággal nyilvánítanak véleményt.

sanyix 2014.12.24. 15:09:28

@tralalala: jaj látszik nem véletlenül szavaztál a fideszre. Nem, nem a születések és halálok számát mutatja, hanem a népesség változását összesen, és ez csökken.
De itt is látszik a csökkenés:
www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=21&c=hu&l=en

"Akiknek a kiutazásánál sivalkodtok, hogy újabb ember hagyja el az országot, beutazásnál meg méla kuss, "

Mi bajod van? Ott írtam hogy a beutazók nagy része csak átutazó, megy tovább, nem volt kuss a beutazásnál.

A nyilvánvaló tényeket is letagadod, tipikus éjsötét fidesz szavazó vagy. És ez a lényeg, ilyen helyen ahol hozzád hasonló észlényeknek szavazati joga van, nem jó ötlet letelepedni.
Persze tudom, a statisztikákat a gonosz EU és USA felforgatók készítették, akik gyurcsány kottájából játsszanak, hogy a gyíkemberekkel puccsot kövessenek el a kormány ellen :))

Egyébként én nem nyilvánítottam véleményt, száraz adatokat írtam le.

MACISAJT 2014.12.24. 15:50:17

Teljes támogatás hogy minél több kerteszákos, mohácsi viktória landeszmannizáljon" Kanadába, vagy dánielpéteri módon távozzon.

Bár azért jelzem, kint sem fenékig tejfel, lám imre kertesznek is túl drága volt Berlin, így hazasompolygott az utált Magyarországára..

BiG74 Bodri 2014.12.24. 16:55:39

@tralalala:
Igen tök örülők, hogy a rokonaim és a haverjaim lépnek le külföldre, helyette pedig többek közt az éjsötét ukrán maffiózó "főnököm" kér letelepedési engedélyt és honosítást a családjának, jó ez így.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.24. 18:11:17

@sanyix: köcsögke, leszarom orbánt, kapd be te nyugodtan a faszát

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.24. 18:12:39

@na4: akkor takarodj. De ha ittmaradsz, kuss.

Vagy értéktelen szemét vagy, aki csak mekibe jó mosogatni? Tanultál volna...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.24. 18:13:46

@MACISAJT: sok cigány meg libsi kintről nyomatja a hazaárulást, sok itthoni hülyegyerek meg beszopja...

gizmo266 2014.12.24. 18:21:37

@na4: Argentína legalább focinagyhatalom, úgyhogy nem ér az összehasonlítás

sanyix 2014.12.24. 19:07:14

@enpera: nem, én nem akarom elvenni tőled (na meg én a nőket szeretem), polírozd csak tovább.
Csak kérdeztem hogy mit kell majd mondani ha a dicsőítése kötelező lesz :)

tralalala 2014.12.24. 23:32:50

@sanyix: Istenem, nem lehetsz ennyire kibaszott hülye! :)

Mit állítottam én: azt, hogy több ember jön, mint megy.

Mivel érvelsz te: MO népessége csökken.

Ez szerinted ellenérv, te szerencsétlen?

Nem azt állítottam, hogy annyival több ember jön, hogy az ellensúlyozza a természetes fogyást, hanem hogy több jön, mint megy! Ezt hogy a tökömbe cáfolja meg az, hogy _összességében_ csökken a népesség?

Tessék, másik forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep21211.pdf
"A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán"

Tudod értelmezni? Igen, összességében csökken a magyar népesség, mert kevés gyerek születik, de nem, nem a kivándorlás miatt, mert több ember utazik MO-ra be, mint innen ki.

Tehát mivel az egész feti cikk arról szól, hogy mindenki kivándorol, most nem a természetes fogyásról van szó, hanem arról, hogy mennyire igaz ez a "mindenki elhagyja az országot".

Idióta.

tralalala 2014.12.24. 23:37:04

@BiG74: Semmi gond, az angol meg a német is tuti örül, hogy jön a "bunkó maffiózó keleteurópai", és az ukrán nagypapa is szomorkodik, hogy az unoka már nem Ukrajnában él.

És most? Komolyan elvárnád, hogy MO-t senki ne hagyja itt? A környező országokban konkrétan 3x-5x ekkora a kivándorlás, ott is a cúna olbánka miatt van? Sírdogáljatok bazdmeg, arra vagytok csak jók.

econ.core.hu/file/download/seba/hars.pdf
6. oldal, a grafikon elég beszédes.

tralalala 2014.12.24. 23:40:32

@sanyix: "Mi bajod van? Ott írtam hogy a beutazók nagy része csak átutazó, "

Az a bajom, hogy arról folyamatosan megy a visítás, hogy "háromszázezer magyar elhagyta az országot", arról sosincs cikk, hogy "háromszázezer új magyar jött az országba."

Pipas 2014.12.25. 07:52:56

@sanyix: "A bevándorlók nagy része átutazó, mennek is tovább ahogy tudnak."

Az jó, mert akkor ha a beutazók és a kiköltözők száma azonos nagyságrendbe esik és a beutazók nagy része csak átutazó, akkor nem is sokan hagyják el az országot. Úgy is fogalmazhatunk, hogy akkor

"a kiutazók nagy része csak átutazó"

:D

rasztaszív 2014.12.25. 10:46:29

@tralalala: te figyu,itt most te kezdtél vonyítani,hogy báncsák az orbánodat.addig senki nem foglalkozott vele.nem is csoda,karácsonykor...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 10:54:34

Orbán annyira profi módon kúrta el, hogy nemcsak nálunk gyorsult fel a kivándorlás üteme (megjegyzem nem 2010, hanem 2008 óta), hanem a Lengyeleknél, Bolgároknál, Görögöknél, Spanyoloknál, Románoknál, ...
Erről mind mind Orbán tehet természetesen.

Egy paranoid Gyurcsány csicska szerint legalábbis biztosan.

Netuddki. 2014.12.25. 11:01:34

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Erről mind mind Orbán tehet természetesen."

Mi van balfasz nyalonc? Báncsák a gazdit?

Netuddki. 2014.12.25. 11:03:57

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Egy paranoid Gyurcsány csicska szerint legalábbis biztosan."

Mondjátok meg már az orbáncsicska gyurcsótányotoknak, hogy ne offolja szét a következő tüntit! Meg az azután következőt se. Már régen mindenkinek leesett miért is tartja a gyurcsányt az orbánod. Ennek fényében egy kicsit szánalmas ahogy itt gyurcsányozol...

sanyix 2014.12.25. 11:31:57

@tralalala: Álmodj királylány :D
Kilóg a lóláb.

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Dehogy mondják, éppen ez a céljuk ezért küldte oda orbán a KISZbarátját, hogy szétoffolják a tüntetést.
süti beállítások módosítása