Edelény. Oda még nem ért el a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája, az megakadt Miskolc plakátjain, ahol szinte minden lámpaoszlopról a Fidesz polgármester jelöltjének a képe vigyorog le a választóra. Az írni olvasni tudó a városban így szinte mindenhonnan arról értesülhet, csak a Fidesz a megoldás. Edelény kicsit még keletebbre van, ott más módszerekkel igyekszik a helyi jelölt magához édesgetni a szavazókat.

Ha elhagyja az ember a megyeszékhelyet, és tovább halad kelet felé, már kevesebb a plakát, így a nagyobb nyomor az jobban látszik. Csellengő emberek a településeken, közmunkások a tereken, szinte megállni látszó idő mindenhol, ami bőséggel áll a rendelkezésre az ott élőknek. Edelény sem kivétel ez alól. Ott is kevés a munkalehetőség, nem igazán van remény a megélhetésre helyben, ezért is kihalt szinte napközben a város. Kevesen járnak a városban, nagyon lassítani sem kell a forgalom miatt autóval ha idáig ér, aki kíváncsi az itteni életre. Külső szemlélő nem is vesz észre semmit. Pedig már megy a kampány ezerrel, és ennek már van látható jele is, ha valaki veszi a fáradtságot, és megáll erről tájékozódni. Igaz, ez csak olyan kicsinyesnek tűnő útátadás, nem az a nagy sikerre való tekintettel megismételt csillogó Várkert bazáros, mégis ahhoz hasonlatos. Ahogy a Várkert bazárnál is volt gond az úttal az átadás után, az itt is megtörtént. Csak erről nem szólt a közmédia egy szót sem, emléktábla sem lett elhelyezve, és a buszok sem fognak erre járni, ez csak a kisváros legszéle. Nagyon a legszéle. Az itt élők nem szerepelnek a médiában, a választásban mégis fontos szerepük van, és nem mellesleg emiatt elég rendesen ki is vannak használva. Csak ők ezt nem veszik észre, viszont pár napig eléldegélnek az eladott szavazataikból. Nekik ez a fontos, nem a jogállam, meg az alkotmány.

Edelény végén épült út, valójában a társadalom legszélén vezet a semmibe. Nincs is folytatása, még padkája sem. Csak úgy lett száz méteren ott, ahol eddig csak sár, és por szállt a három autó után, ami rendszeresen megfordul az utcában. Hetente egyszer legalább. Az egyik ebből a helyi kormánypárti képviselőt hozza, aki a választás előtt fontosnak gondolta, legyen itt egy út, az itt élők érdekében. Mert most fontosak lettek hirtelen, legalábbis a szavazataik. Hiszen választás lesz. Pedig ez annyira a város legszéle, akik itt élnek, már szinte nem is a városhoz tartoznak. Sehova sem tartoznak. Segélyt nem kapnak, munkát még kevésbé, csak ott élnek egy utcában. És eddig még útjuk sem volt, annak vége volt a város szélén, most már legalább van nekik. Az udvarok azonban sárosak maradtak, a csatorna sem vezet sehova, csak a ház végéig, és a házak kapuink egy része sem nyílik sehova. Azon keresztül kevesen fognak kimenni az útra, hogy dolgozni menjenek rajta. Egy útnak vezetni kellene valahova, maga a léte még nem elég a jövőhöz. Az itt élőket azonban csak a ma érdekli, a holnap számukra csak probléma, és újabb kihívás a megélhetésre.

Maga az út is érdekesre sikerült. Olyan képlékeny lett az állaga. Kicsit süpped az aszfalt ha valaki veszi a fáradtságot, meg a bátorságot, és gyalog akar végig menni rajta. Viszont könnyen bele lehet legalább tűzni a kormánypárt kis hurkapálcára tűzött zászlaját, amit majd büszkén lenget a szél tündérország ezen szegletében. Magyarország jobban teljesít. A választáskor ez fontos. Aki megépíttette, meg aki lerakta ez azt aszfalt selejtet lehet közben arra gondolt, ide ez is jó lesz. Még egy hónap a választás, addig ki fogja bírni. Aki itt él, annak majd jól mutat a háza a előtt ha kitekint a törött ablakon, a bentről sütő nincstelenség reménytelensége között. Mert az nagyon jól látszik még erről az útról is.

Megszokhatta már a szavazó a választáskor elhangzó politikai ígéretek ürességét. Edelényben ennek most út formát adtak. Olyan igazi kormány pofátlanra sikerült. Ne vezessen sehova, kibírja a választás végéig, és lehessen vele átverni a szavazót. Itt, ennél az útnál még azt a mocsokságot is hozzárakták, akiknek épült, nem nagyon fogják fel, csak a szavazatuk miatt kapták az utat, és ráadásul milyen szar a minősége is. Még egy hónapig fontosak, aztán akár el is tűnhetnek, az úttal együtt. Legfeljebb majd egy következő választáskor megint kapnak valamit, ha addig még túlélik a hátralevő időt. A kormány választási stratégiájába simán belefér a szavazatok megvásárlása, akár úttal, akár tűzifával, akár üres ígérttel, meg némi készpénzzel. Ehhez még hozzájön a Kubatov lista ereje, és az ellenzékben indulók jobb érzésű jelöltjei máris vakarózhatnak, ennyi aljas gátlástalanság ellen kevés az ész és az értelem náluk levő felvilágosítási ereje. És a választók értelmi befogadóképessége sem mindig van a helyzet magaslatán, ha fel kell ismerni nekik a nyilvánvalót. A Fidesz pedig nem igazán gátlásos a választóval ha azt át kell verni, se nem szerény a közpénzzel ha a hatalmat akarja megszerezni. És ezért meg is tesz mindent. BANDITA.

Címkék: út Fidesz Borsod kampány csalás

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr316702609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.09.17. 16:19:45

egyeseknek semmi se jó, pártunk, és atyaként gondoskodó kormányuk a köszgép és a testnevelésügyi-és emeberanyagfejlesztő minisztérium egymüttműködése segíségével kidolgozta a tökéletes futóaszfaltot, erre a libsik rinyálnak, h puha..
hát igen, ez a feladata!

anyadmajma 2014.09.17. 17:02:39

Gyáva népnek nincs hazája!

Magyarország ezt érdemli.
Ezt szereti, ez kell neki.
Ha ez nem lenne jó, már rég tettek volna valamit. De csak sírnak, hogy ez nem jó, de tenni, azt nem akar senki. Jó mai magyar mentalitás szerint csak azt mondja: "ugyan már, hát én mit tehetnék?".
Semmit sem kell tenni, csak ha ez így nem jó.

pothead 2014.09.19. 13:57:32

Én is borsodi vagyok; ez egy nagyon pontos jellemzés. Semmi másunk sincs, csak időnk.
süti beállítások módosítása