munkaber_papir_uj_1367476967.JPG_2552x3508

Olyan szépen tud beszélni a kormánypárti híradás a családról, a munkáról, a megélhetésről, hogy az ember szinte a keblére ölelné a megszólalót mikor meghallja szavait. Csak jó szorosan kell csinálni ezt az ölelgetést, nehogy a vak komondor odaférjen ha a családról van szó, el is kell menni dolgozni ha a munkáról akar tapasztalatot szerezni, és meg is kell élni a mindennapokban az elhangzottak valóságát. Ilyenkor azért kicsit mást tapasztal a szavazásra váró állampolgár, más a valóság, és van a  hazugság amiről a kormány beszél. Ha nem vagy műkörmös földpályázó, vagy trafikmutyis énekes, és komondorod sincs a családban aki majd elviszi a balhét, ráadásul az asszony nem pofonért szül neked gyereket, akkor elég nehéz a dolgod a munka, és megélhetés szempontjából.

Nem mindegy hogy hol dolgozol, és mennyiért, de van olyan helyzet amikor nem lehet válogatni. Manapság ha valakinek van munkája, azt meg kell becsülni, ha megélni nem is tud belőle, arra azonban elég segítse a túlélését. A kormány szerint manapság meg lehet élni a munkáért kapott bérből, ami igaz is, de miközben végzed, rájössz az nem Te vagy aki megél belőle, neked csak a rosszabbik fele jut. 

Mostanában megfigyelhető a kormány nem aprózza el a közbeszerzéssel, vagy az anélkül odaítélt állami munkák, vagy újraosztott trafikok számát, földek hektárját. Az építőiparban is van olyan helyzet, amikor a kormány jobbnak ítéli meg az Eu pályázatokon szerzett pénzek felhasználási módját, ha egy adott cégre több munka is jut, ez a közgépesítés. Az önkormányzatoknál is előfordul az a véletlen, több önkormányzat is egy céget bíz meg az EU-tól kapott pályázatok megvalósítására, legyen az épületbővítés, főtér átalakítás, komodor szállás kialakítása. Na ha egy ilyen cégnél sikerül elhelyezkedned Pest megyében, akkor ez a BAU-VERTIKÁL. Szolnokon vannak bejegyezve, honlapot azonban nem kell keresni róluk, annyi a munkájuk, azt még nem volt idejük megalkotni. Mégis nagyon jó cég lehet ha száz kilométeres körön belül, vagy helyben nem lehet tőle jobbat találni, mert ugye a helyi vállakozók nem tudják azt a színvonalat hozni ami a kormánypárti polgármesterek szerint megkívánt a munka elvégzésére . Pedig semmi különöset nem csinál a cég, a régi gyakorlat szerint végzi a munkát, alvállakozókkal dolgoztat, így nem kell az emberekkel törődnie, számukra csak a munkát biztosítja, a többi az alvállalkozó lelkén szárad. És miért zavarná ez a megbízó polgármestereket? Valószínűleg ez a jól bejáratottt módszer megfelel az Európai szabványnak amikor az elszámolásra kerül sor, és az államkasszának sem hiányzik a be nem folyt adó, és járulék. Tököl város polgármestere Hoffmann Pál naponta jár át az Eu pénzen felújítandó hivatalnál dolgozók között, de valószínű csak a munka üteme érdekli, az elszámoláshoz nem kell őket személyesen ismernie. Hallania sem kell semmit. Végül is a törvénykezésnél megszokhatta, a parlamentben ne figyeljen oda mindenre, csak nyomja a gombot. Pestimrén is hasonló a helyzet, csak ott hetente van bejárás, ilyenkor még védősisak is kerül a dolgozó fejére, és szemellenző a polgármester érzékszerveire. Üllő sem lehet más. De végül is nem csak az építtetőnek kell közösnek lenni, azért van több más hasonlóság is a hozzáálásban ha mindenhol ugyanaz a cég dolgozik.

Az alvállakozó alkalmazása régi trükk a pénz lenyúlására. Az Eu támogatásoknál azért némileg ez nehezebb lehet, de ahogy a példa mutatja ennél a kormánynál sem lehetetlen a megkerülése a szabályoknak. Itt azért annyi különbség felfedezhető, folyamatosan pont ennek az ellenkezőjét állítják amikor beszélnek róla, és van némi szervezett lenyúlás a dologban.

És akkor a munkáért járó bér. A fenti bérfecni nem kitaláció, ma ez működik ezeken a munkahelyeken. A megélhetés szempontjából érdekes tény van a papíron, és pedig a végösszeg, ami az elvégzett munkáért jár. Havonta egy segédmunkás képes itt megkeresni közel százezer forintot, ami pont elég arra megéljen belőle a család. Rezsi, vagy törlesztés már szóba sem jöhet, ahogy a családi élet sem, ha egész nap oda van a dolgozó, és heti hat napon át. Közben azért naponta hallja azt is:" Ha nem tetszik el lehet húzni innen, van helyetted más!" Lehet ezt elemezni a munkahelyek számának a csökkenése szempontjából, az új munka törvénykönyv változásaival, de egy valamit nem nagyon illik ezzel kapcsolatban megtenni. Azt állítani, ez jó, és az előző kormány a hibás mindezért. Ugyan ennyi volt a bér hat éve,és az többet ért, több volt a munkahely, kevesebb az adó, és még kevesebb a hazugság.BANDITA.

 

 

Címkék: munka pályázat polgármester mutyi munkabér EU Kormány Támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr975260855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.05.10. 10:47:37

Szuper jo es intelligens posztok. Gratula
süti beállítások módosítása