Helyzetjelentés 6. Munka.

 2011.04.14. 19:57

Kiderült egy újabb fejezet a munkanélküliség megoldása című könyvből. Nem is nagyon lehet azzal vitatkozni, milyen jó, ha az ember dolgozik. Attól már csak az a jobb ha ezért emberi bért is kap. De nézzük a szigorú tényeket. A munkanélküli segély folyósítása  három hónapra csökken, helyette közmunka lesz biztosítva a szerencsétlen embereknek. Szerencsétlent kell írnom, mert borzalmas dolog ha nem találsz munkát, és szinte rosszul érzi magát az ember tőle. De próbáljuk kicsit elemezni ezt a megalázó helyzetet.

A segély összege valljuk be senkit nem sarkall arra, minél több időt töltsön ebben az állapotban. Még ha dolgozik is, azzal sem jár jobban, de ez egy másik téma, ami szintén a politika szégyene, de az emberek isszák meg a levét. Most inkább nézzük azt, hol akarják dolgoztatni az embereket. A terv az:közmunka. Ez elég tág fogalom, de kicsit boncolgassuk. A közmunkát a köz érdekében kell végezni, de nem mindegy mit is csinálhatnak, vagy csinálhatunk a mai képléken állapotban, mert bárki oda kerülhet. A terv szerint utakat, árkokat, gátakat építenek, szebbé teszik a környezetet, és itt kicsit megállok. Sok dolog jut eszembe amit a köz érdekében lehet végezni, és ez állami feladat lenne. Viszont nem tudom elképzelni, ezt hogy szervezik meg. Rengeteg a munka amit el kell végezni, mivel az elmúlt évtizedekben nem sok minden történt, mivel mindig azt mondták nincs rá pénz. Most se lesz, de ezt szinte társadalmi munkában végzik el. De nézzünk egy egyszerű példát. Nagy a belvíz, ki kell tisztítani az árkokat, hogy lemenjen a belvíz, és maradjon a termőföld. Ha a belterületen csinálják, vagyis lakott területen arra ott vannak a cégek, de vigyük ki az embereket a földekre. Melyikre? Az önkormányzati földek szinte elvesznek a magánterületek között, és oda csak a magán személy engedélyével lehet bemenni. Ha csak a köztes területet tisztítják ki, akkor nem sokat érnek vele. A magánszemély mindent megtesz a földje védelme érdekében, mert azon és abból él. Ezt a furcsa kettősséget nem tudom, hogy oldják meg, és ki lesz a kezdőpont, merre megy az irány, és számtalan kérdés, a kinek, mikor és még sorolhatnám. A nagyfejűek már biztos tudják a megoldást, csak én a buta fejemmel nem értem. Például honnan lesznek gépek? Mert ugye az nonszensz, hogy talicskával oldják meg a dolgot. És arról nem is beszélve, ki viszi oda őket? Számtalan a kérdés, de hirtelen nem is tudok válaszolni. Mi lesz azokkal akik városban laknak, és már elkoptatták a seprűt? kiviszik őket valahová? Önkormányzati lakást építenek? Önkormányzati intézményt közmunkáznak? Legyen elég ennyi a hol kérdésre. De a kiválasztás is megér egy bekezdést.

Ki fogja elvégezni a munkát? A munkanélküliek nagy része, valahogy nem talál munkát, mert nem jó a végzettsége a feltalálható kevés munkára, vagy túlkoros rá, vagy messze van tőle. Az igazság az kevés a munka, a politika nagy ígérete ellenére, tovább nőtt a munkanélküliség.Szinte minden terülten van munkanélküliség. Nem a fizikai munkát akarom lebecsülni, magam is szívesen végzem, de ha valaki nem csinált még ilyen közmunkaféle árokásást, még takarítást, annak nem lesz ez leányálom. Elvégzi, és nem fogja szégyellni, de kevés lesz a haszna. Ki tudja mennyi ideig tudja csinálni? Meddig bírja fizikailag? És ha bírja is, mert sokan fogják, hiszen ezt csinálták talán egész életükben, ha ne adj isten nem lesz a környéken folyó, vagy föld amit meg kell építeni, hogy viszik oda? Vagy kötelezik menjen oda? Lássuk be sok a tisztázatlan kérdés, és a lényeg, ezt sem az állam fogja megoldani. Az önkormányzaté a felelősség, és a gond. Az állam csak számon kér ismét, de nem ad hozzá irányt, eszközt, megvalósíthatóságot. És nézzük a lényeget. A pénzt.

A munka ma jelenleg Magyarországon a legrosszabb elfoglaltság, már abból a szempontból, mocskosul alul van fizetve. El lehet képzelni. ezért a munkáért mennyi lesz az éhbér. Az állam jól jár mert olcsó, és valljuk be őszintén nem túl hatékony munkaerővel elvégzi azt a feladatot amit amúgy is meg kellene tennie, csak többe kerülne neki. Így szinte ingyen végzik el neki, és csak számon kell kérni, meg lehet azt mondani én adtam a munkát. Ez kicsit cinikus így de a politika ilyen.Mindent csak magának akar. Az emberek biztos jó kedvvel végzik majd a munkát, talán még énekelni is fognak, de közben azon jár az eszük, ebből a pénzből éhen halok. Ha ugyanezt megtehetnék állami alkalmazottként, törvényben biztosított emberi bérért, még önként jelentkező is lenne, és nem kellene megalázni egy csomó embert. Addig ameddig a bérek ilyen alacsonyak, és remény sincs az emelkedésre, addig ez megalázó. Arról nem is beszélve, ha esetleg közben el kell menni egy állásinterjúra, azt hogy oldja meg az ember? És itt a következő kérdés: az idő.

Meddig lehet ezt csinálni? Mennyi utat, gátat kell építeni, árkot takarítani, lakást építeni, hogy azt tudjuk mondani, kész vagyunk. Rengeteg a munka, sokáig tart. Ez egy mesterséges dolog lesz, mert olcsó. És el is lesz végezve, de aki elvégzi az rosszul jár. Csak a politika húz ebből is hasznot. Minden oldalról vizsgálhatjuk, elemezhetünk, ez szerintem egy olyan fából vaskarika dolog. Megoldásnak  megoldás, de nem nekünk. Sok mindent lehet mondani egy politikusra, de hogy hülye lenne, azt nem. Tökéletesen teljesíti a feladatát, csak nem  a választók érdekében. A saját, és az igazi hatalom érdekében. Folyt.köv.

Címkék: munkanélküli közmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://banditapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr512826582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása